Expoziție de fotografie tipărită pe hârtie manuală vernisata la Muzeul Național al Țăranului Român

Epson și Asociația Ordinul Manufacturierilor au inaugurat marți, 4 august 2015, expoziția „Back to the fibers – de la tipar manual la imprimare inkjet”, o premieră prin faptul că aduce împreună cele mai noi tehnologii în materie de imprimare cu o tehnică veche de mii de ani – fabricarea de hârtie – și cu fotografia clasică și conceptuală.

Back to the fibers mtr bucuresti
Back to the fibers

Expoziția cuprinde 27 de lucrări ale artiștilor vizuali Lucian Muntean și Cristiana Negoescu, tipărite pe hârtie manuală cu ajutorul imprimantei Epson L850 (review-ul meu este aici)

Cristiana Negoescu Lucian Muntean  expozitie foto bucuresti
Cristiana Negoescu si Lucian Muntean

Expoziția poate fi vizitată până pe 12 august, în intervalul 12:00 – 19:00, în Atelierul de Carte de la Muzeul Național al Țăranului Român

expozitiei foto hartie manuala epson l850
ferestre – lucian muntean

„Mă fascinează ferestrele! Peste tot pe unde am călătorit am fost curios să le privesc. Uneori era interesantă reflexia care se vedea în geamuri. Alteori, din interior, căutam să descopăr peisajul sau, din exterior, o fărâmă de intimitate în penumbra încăperii. Astfel am fotografiat Fereastra din 1997 până în prezent, acumulând o arhivă vastă cu amintirea acelui loc special care desparte intimitatea de infinit”, spune Lucian Muntean, fotojurnalist și artist vizual

Back to the fibers expozitie foto MTR
Back to the fibers – expozitiei foto Lucian Muntean

Lucrările Cristianei Negoescu aduc în prim-plan fotografia conceptuală, unde culoarea joacă un rol esențial. „Cred că editarea imaginilor se face până la vopsea, atunci când totul pare să danseze printre fibrele hârtiei. Absența conturului duce la emanciparea culorii, îmbinându-se mai bine cu hârtia. La prima vedere se vede misterul, iar după o analiză mai amănunțită, hârtia se arată cu hainele ei fotografice”, spune Cristiana Negoescu, artist vizual.

Cristiana Negoescu artist vizual muzeul taranului roman
expozitie – Cristiana Negoescu

„Proiectul expoziției «Back to the fibers» a presupus crearea unei hârtii aparte, special concepută pentru imprimantele Epson. Tipărirea pe un astfel de suport conferă imaginilor un plus de materialitate si le face unice, păstrând, în același timp, un grad mare de fidelitate, specific echipamentelor Epson”, spune Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România și Bulgaria.

Alina Silvestru, Irina Slate, Simona Decuseara, Razvan Supuran
Alina Silvestru, Irina Slate, Simona Decuseara, Razvan Supuran

Pentru tipărirea celor 27 de lucrări a fost folosit modelul Epson L850 (multifuncţional) care poate fi operat independent, fără să fie conectat la un computer, și care tipărește direct de pe carduri de memorie şi camere cu PictBridge. Tehnologia de care dispune îi permite să printeze pe numeroase tipuri de hârtie, chiar și pe cea realizată manual, după o tehnică veche de câteva mii de ani. În plus, și noile modele de imprimante Epson cu patru culori pot fi folosite pentru a tipări pe hârtie manuală. Acestea sunt livrate cu cerneală suficientă pentru doi ani[1]. Modelele L130 şi L220 pot imprima un număr de 6.500 pagini color şi 4.000 pagini alb-negru utilizând doar cerneala livrată iniţial. De asemenea, modelele L310, L365, L455 şi L565 includ două recipiente suplimentare de cerneală neagră, ceea ce le sporeşte volumul de imprimare alb-negru la 12.000 pagini.

Virgil-Stefan Nitulescu, Cristiana Cott Negoescu, Lucian Muntean, Razvan Supuran, Alina Silvestru
Virgil-Stefan Nitulescu, Cristiana Cott Negoescu, Lucian Muntean, Razvan Supuran, Alina Silvestru

[1] Cerneală pentru 2 ani, conform volumului mediu lunar de imprimare (IDC WW Page Volume Program, 2013)

Expoziția marchează începutul colaborării dintre Epson și Asociația Ordinul Manufacturierilor pentru susținerea și dezvoltarea imprimării inkjet pe medii de imprimare neconvenţionale, cum este hârtia manuală. Proiectul presupune serii de evenimente de artă fotografică, experimente care să determine tehnicile potrivite de lucru pentru reinventarea acestui fel accesibil de imprimare, dar și întâlniri cu specialiști sau pasionați, în Atelierul de Carte.

„În trecutul recent, hârtia industrială a ajuns la îndemâna oricui. Intrarea într-un consumerism exagerat a determinat, aparent, pierderea sensului originar. În prezent, hârtia coexistă cu internetul, meșteșugul cu ultimele invenții high-tech. Nu în opoziție, ci în relații complementare. Hârtia realizată manual este într-o continuă experimentare și intersecție cu alte materiale. Pe hârtia astfel realizată se așează iar semnul făcut de mână, tipărit sau imprimat”, precizează Răzvan Supuran, meșter hârtier.

razvan supuran muzeul taranului roman bucuresti
Razvan Supuran

Despre Atelierul de Carte

Atelierul de Carte  razvan supuran mtr
Atelierul de Carte – MTR

Proiectul Atelierul de Carte a fost demarat în anul 2002 de Răzvan Supuran pentru revitalizarea şi conservarea unui meşteşug ce stă la fundamentul culturii universale, pentru promovarea unui tip de cultură originară, pentru o bibliotecă publică realizată tradiţional. În 2004, Atelierul de Carte se mută la Bucureşti şi participă la diferite evenimente: expoziţii, târgurii, licitaţii.

hartie manuala razvan supuran
hartie manuala

Răzvan experimentează tehnici de instalaţie şi colaj între hârtia manuală şi alte tipuri de materiale (lemn, fier, pânză etc.) şi definitivează reţete pentru mulaj, turnare şi construcţie. Din 2008, Atelierul de Carte începe parteneriatul cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român. La cursurile de hârtie manuală, legătorie şi tipar manual, au participat până acum peste 7000 de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.