Festivalul Luminii Spotlight 2018 a debutat, joi seară, 12 aprilie, în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, cu un spectacol de muzică, dans şi lumini realizat de trupa Spark din Marea Britanie şi de trupa high-tech Light Balance din Ucraina, în prezenţa a mii de persoane. Am fost și eu prezent acolo, cu speranța că poate evit aglomerația, dar așa cum am spus deja piaţa „George Enescu” și apoi Calea Victoriei era invadată de mii de spectatori. Totuși am reușit să fac câteva fotografii și scurte clipuri video, care pot fi văzute mai jos.

Spectacolul de deschidere a Festivalului Luminii Spotlight, programat la ora 20.30 în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, a început cu aproximativ un sfert de oră mai târziu. Lipsa de punctualitate nu i-a deranjat pe spectatori, majoritatea tineri – grupuri de studenţi şi adolescenţi, dar şi părinţi ori bunici cu copii. Mai nou unii spectatori încept să vină la astfel de manifestări însoţiţi de câinii lor. Mie unul mi se pare nepotrivit acest lucru, nu doar pentru că este aglomerație peste măsură, dar nici nu cred că muzica la maxim plus zgomotul ambiental sunt un lucru plăcut pentru urechile patrupedelor sau ale micilor copii.

Evenimentul Bucharest International Light Festival 2018 a fost deschis cu o reprezentaţie de teatru stradal susţinută de Spark, trupă din Marea Britanie. Cinci toboşari au încântat publicul cu ritmurile, dar mai ales cu costumele lor, compuse din lumină. Aceştia au coborât de pe scenă, intrând în rândul spectatorilor aflaţi în Piaţa George Enescu, care le-au creat un culoar, filmându-i cu smartphone-uri. Cei care nu s-au aflat suficient de aproape pentru a vedea artiştii i-au urmărit pe aceştia pe cele două ecrane mari instalate de o parte şi de alta a scenei.
Apoi a urmat momentul susţinut de Light Balance. Interesant show-ul lor, dar mă așteptam să dureze mai mult de 10 minute! Din care eu am filmat și mai puțin, deoarece nu am mai putut schimba poziția și în față era mulți părinți care țineau copii pe umeri.
Light Balance – Bucharest International Light Festival:
După cele două reprezentaţii, pe ritm de tobe, trupa Spark a dat startul plimbării pe Calea Victoriei, devenită pietonală pentru Festivalul Luminii Spotlight sau Bucharest International Light Festival, cum a mai fost numit de organizatori, respectiv Arcub, aflat în subordinea Primăriei Municipiului București.

Deja la a 4-a ediţie Festivalul Luminii Spotlight 2018 organizat de Arcub s-a axat mai mult pe Centenarul Marii Uniri. Astfel multe din proiecțiile de la #spotlight2018 au fost dedicate Centenarului, ca de exemplu cea de la Teatrul Național (TNB) sau cea de pe clădirea Ministerului de Interne (MAI – clădirea de pe care a fugit Ceauşescu cu elicopterul în 1989).

Centenarul Marii Uniri – Video mapping-ul realizat de Mindscape studio pe fațada Teatrului Național București:
Pe faţada Bibliotecii Centrale Universitare era proiectat video mappingul „Calea Victoriei, Povestea unei străzi” care prezenta cele mai importante momente, personalităţi şi clădiri legate de acest loc.

Fostul magazin Muzica a fost celebrat cu muzică live mixată de DJ de la Virgin Radio, în decorul instalaţiei Discoballs, care a fost şi una dintre atracţiile primei ediţii Spotlight. Doar că anul acesta fiind așa multă lume nici nu prea puteai să te bucuri de acest moment.


În parcul Kretzulescu (cel cu biserica Kretzulescu și vecin cu Sala Palatului) era instalația de lumini „Le Petit Jardin”, drăguță, dar totuși nu la nivel de festival, ci mai degrabă ca sistem de iluminat pentru un parc!



Proiecții au fost și la hotelul Novotel, dar aici terasa de la etajul 1 nu a fost închisă, astfel clienții hotelului stăteau acolo și își făceau selfie-uri, fapt ce strica proiecția video mapping 3D.

La Palatul Telefoanelor spectatorii au putut urmări traseul unui fluture care parcurge diferite medii naturale, întâmpinând obstacole.
Teatrul Odeon a fost învăluit într-o imagine prezentată pentru prima dată la Festivalul Luminilor de la Berlin şi care include traduceri ale cuvântului „dragoste” într-o varietate de limbi din lumea întreagă.


Pe un ecran imens amplasat pe Cercul Militar erau redate imagini surprinse de „Kiss Cam”” o cameră de luat vederi care filmează cupluri din mulţime. Încurajat de restul mulţimii, cuplul era invitat să se sărute în faţa camerei.

În Piaţa Universităţii mii de persoane au admirat lucrări de artă proiectate pe faţada clădirii BCR, dar mai ales instalaţia „Casa Cărţilor/ House of Cards”, creată de OGE Creative Group din Israel. Mai mulţi curioşi au urmărit sau au filmat fotografiat cum aproximativ 130 de cărţi de joc uriaşe se aprindeau în funcţie de coregrafia ritmică de lumini şi umbre.


Tot în piața Universității era și acele mașini (Food Truck) de unde poate fi cumpărată mâncare. Acum eu nu știu dacă nu caumva acestea au venit de la Food Truck Festival din piața George Enescu. În orice caz, mă întrebam chiar nu se mai poate organiza nici un eveniment fără mîncare?!! Era așa o fumăraie în Piața George Enescu și așa un miros de prăjeală, că parcă nici nu-ți mai ardea de nici o proiecție.
La Blocul Rosenthal, trecătorii s-au plimbat sub instalaţia „Beam pendulum”, formată din lumini amplasate transversal, deasupra străzii, după care puteau să se distree cu un şotron interactiv amplasat în apropiere.
Tot pe Calea Victoriei era instalația „Facelessmen”, realizată de Radu Ignat. Aceasta prezintă o mască sculptată în metal, de trei metri înălţime, care prinde trăsături, forme şi texturi diferite, în funcţie de lumina care este proiectată pe ea.
La Palatul CEC spectatorii au urmărit și apoi au putut alege proiecţia preferată dintre cele şase realizate de artişti din Spania, Italia, Rusia, România, Germania şi China.

Proiecţiile video mapping sunt inspirate de tema ediţiei Spotlight din acest an, „United We Shine”, punând accentul pe solidaritate, pe ideea conexiunilor dintre oameni şi oraşe, culturi şi etnii, faţade şi artă, lumină şi întuneric. Vedeți în această postare proiecțiile de video mapping

În premieră, din traseul festivalului Luminii Spotlight au mai facut parte şi Arcul de Triumf, animat de scurte episoade ilustrate din istoria României, dar şi Ateneul Român, pe care sunt proiectate imagini din interiorul clădirii, arătând imagini care nu sunt, în mod normal, accesibile publicului.





Vă recomand să vedeți: Oda Bucuriei video mapping la Cercul Militar Bucuresti in cadrul Spotlight 2016
Tot în premieră au putut fi admirate la Festivalul Luminii Spotlight şi faţada Palatului Ştirbei, pe care au fost proiectate lucrări de artă, precum şi cea a Muzeului Antipa, pe care au fost proiectate imagini cu o varietate de animale din diferite continente.


Mai puțin plăcut la Festivalul Luminii Spotlight 2018 a fost aglomerația. Încă de joi seara Calea Victoriei părea invadată, de-ți venea să faci stînga-mprejur. Pe mulți am auzit folosind expresia ”nu-i loc să arunci un ac” și pe bună dreptate, fapt ce a făcut dificil realizarea acestor câteva poze, deși planul inițial era să fotografiez toate instalațiile.

Îmbulzeala sau mai bine spus faptul că cei prezenți erau haotici a cam știrbit din farmecul festivalului. Pentru că, oricât ar fi de aglomerat, cu puțin efort, cred că putem fii cât de cât organizați și civilizați sau măcar să încercăm să nu ne mai împingem unii pe alții, că tot acolo ajungem cu toții și anume spre următoarea proiecție.
Așadar pentru următoare ediție a Festivalului Luminii Spotlight, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare și să încercăm să ne respectăm unii pe alții într-un grup mare. Din păcate se pare că la evenimentele din România, cu cât sunt mai mulţi oameni, cu atât creşte şi procentul de idioţi!
Și apropo de educație, deși eu nu am putut rămâne la eveniment până la final, la ora 23, mi-a povestit un prieten că pe Calea Victoriei aproape în fiecare seara rămânea o mare de gunoaie! Chiar dacă nu prea erau coșuri de gunoi, totuși nu-i un efort prea mare să ții gunoiul până la primul coș de gunoi. Chiar dacă sunt persoane plătite care să facă curat la finalul evenimentului, asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm în urma noastră mizerie.
Sper ca la următoare ediție Bucharest International Light Festival (așa a fost numit în engleză Festivalul Luminii Spotlight) programul să fie prelungint până după ora 23. Și mai sper că se va renunță la Food Truck Festival, care, prin cu acele cozi lungi pentru nu-ştiu-ce sandviş făcut în grabă, nu face altceva decât să crească aglomerația, în plus nici fumul nu poate ignorat.
Festivalul Luminii Spotlight din 2015 mi s-a părut cel mai interesant (imagini foto-video vedeți aici).
Pe tine care ediție #spotlightfestival te-a încântat cel mai mult?