Festivalul Luminii Spotlight 2018 – imagini si pareri

Festivalul Luminii Spotlight 2018 a debutat, joi seară, 12 aprilie, în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, cu un spectacol de muzică, dans şi lumini realizat de trupa Spark din Marea Britanie şi de trupa high-tech Light Balance din Ucraina, în prezenţa a mii de persoane. Am fost și eu prezent acolo, cu speranța că poate evit aglomerația, dar așa cum am spus deja piaţa „George Enescu” și apoi Calea Victoriei era invadată de mii de spectatori. Totuși am reușit să fac câteva fotografii și scurte clipuri video, care pot fi văzute mai jos.

Festivalul Luminii Spotlight 2018 fotografii poze
Festivalul Luminii Spotlight 2018

Spectacolul de deschidere a Festivalului Luminii Spotlight, programat la ora 20.30 în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, a început cu aproximativ un sfert de oră mai târziu. Lipsa de punctualitate nu i-a deranjat pe spectatori, majoritatea tineri – grupuri de studenţi şi adolescenţi, dar şi părinţi ori bunici cu copii. Mai nou unii spectatori încept să vină la astfel de manifestări însoţiţi de câinii lor. Mie unul mi se pare nepotrivit acest lucru, nu doar pentru că este aglomerație peste măsură, dar nici nu cred că muzica la maxim plus zgomotul ambiental sunt un lucru plăcut pentru urechile patrupedelor sau ale micilor copii.

photos spiderman Bucharest International Light Festival 2018
Spiderman – Bucharest International Light Festival 2018

Evenimentul Bucharest International Light Festival 2018 a fost deschis cu o reprezentaţie de teatru stradal susţinută de Spark, trupă din Marea Britanie. Cinci toboşari au încântat publicul cu ritmurile, dar mai ales cu costumele lor, compuse din lumină. Aceştia au coborât de pe scenă, intrând în rândul spectatorilor aflaţi în Piaţa George Enescu, care le-au creat un culoar, filmându-i cu smartphone-uri. Cei care nu s-au aflat suficient de aproape pentru a vedea artiştii i-au urmărit pe aceştia pe cele două ecrane mari instalate de o parte şi de alta a scenei.

Apoi a urmat momentul susţinut de Light Balance. Interesant show-ul lor, dar mă așteptam să dureze mai mult de 10 minute! Din care eu am filmat și mai puțin, deoarece nu am mai putut schimba poziția și în față era mulți părinți care țineau copii pe umeri.

Light Balance – Bucharest International Light Festival:

După cele două reprezentaţii, pe ritm de tobe, trupa Spark a dat startul plimbării pe Calea Victoriei, devenită pietonală pentru Festivalul Luminii Spotlight sau Bucharest International Light Festival, cum a mai fost numit de organizatori, respectiv Arcub, aflat în subordinea Primăriei Municipiului București.

poza video mapping centenarul marii uniri Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti TNB
Centenarul Marii Uniri – video mapping – TNB

Deja la a 4-a ediţie Festivalul Luminii Spotlight 2018 organizat de Arcub s-a axat mai mult pe Centenarul Marii Uniri. Astfel multe din proiecțiile de la #spotlight2018 au fost dedicate Centenarului, ca de exemplu cea de la Teatrul Național (TNB) sau cea de pe clădirea Ministerului de Interne (MAI – clădirea de pe care a fugit Ceauşescu cu elicopterul în 1989).

poza foto cladire mai piata revolutiei Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti
Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti – cladirea MAI

Centenarul Marii Uniri – Video mapping-ul realizat de Mindscape studio pe fațada Teatrului Național București:

Pe faţada Bibliotecii Centrale Universitare era proiectat video mappingul „Calea Victoriei, Povestea unei străzi” care prezenta cele mai importante momente, personalităţi şi clădiri legate de acest loc.

poze proiectii video festivalul luminii spotlight bucuresti  Biblioteca Centrala Universitara
Festivalul Luminii Spotlight 2018 – Calea Victoriei – Biblioteca Centrala Universitara

Fostul magazin Muzica a fost celebrat cu muzică live mixată de DJ de la Virgin Radio, în decorul instalaţiei Discoballs, care a fost şi una dintre atracţiile primei ediţii Spotlight. Doar că anul acesta fiind așa multă lume nici nu prea puteai să te bucuri de acest moment.

photos disco balls Spotlight Bucharest International Light Festival
Spotlight Bucharest International Light Festival 2018 – Discoballs
foto discoballs Spotlight Bucharest International Light Festival 2018
Discoballs – magazinul Muzica – Festivalul Luminii Spotlight 2018

În parcul Kretzulescu (cel cu biserica Kretzulescu și vecin cu Sala Palatului) era instalația de lumini „Le Petit Jardin”, drăguță, dar totuși nu la nivel de festival, ci mai degrabă ca sistem de iluminat pentru un parc!

poze instalatie lumini Le Petit Jardin parcul sala palatului bucuresti
Le Petit Jardin – Festivalul Luminii Spotlight 2018
poze festivalulu luminii spotlight bucuresti parcul kretzulescu
Festivalul Luminii Spotlight 2018 – parcul Kretzulescu – Bucuresti
poze foto instalatie lumini Le Petit Jardin parcul kretzulescu sala palatului bucuresti spotlight
Le Petit Jardin -Spotlight 2018 – parcul Kretzulescu – Bucuresti 2018

Proiecții au fost și la hotelul Novotel, dar aici terasa de la etajul 1 nu a fost închisă, astfel clienții hotelului stăteau acolo și își făceau selfie-uri, fapt ce strica proiecția video mapping 3D.

poza hotel novotel bucuresti video mapping spotlight 2018
Video mapping – Spotlight 2018 – Novotel, Bucuresti

La Palatul Telefoanelor spectatorii au putut urmări traseul unui fluture care parcurge diferite medii naturale, întâmpinând obstacole.

Teatrul Odeon a fost învăluit într-o imagine prezentată pentru prima dată la Festivalul Luminilor de la Berlin şi care include traduceri ale cuvântului „dragoste” într-o varietate de limbi din lumea întreagă.

poza teatrul odeon festivalul luminii bucuresti
Teatrul Odeon – Festivalul Luminii Spotlight 2018
poze festivalul luminii spotlight bucuresti teatrul odeon
Festivalul Luminii Spotlight – teatrul Odeon, Bucuresti

Pe un ecran imens amplasat pe Cercul Militar erau redate imagini surprinse de „Kiss Cam”” o cameră de luat vederi care filmează cupluri din mulţime. Încurajat de restul mulţimii, cuplul era invitat să se sărute în faţa camerei.

poze kiss cam ecran festivalul luminii bucuresti
Kiss Cam – Spotlight 2018

În Piaţa Universităţii mii de persoane au admirat lucrări de artă proiectate pe faţada clădirii BCR, dar mai ales instalaţia „Casa Cărţilor/ House of Cards”, creată de OGE Creative Group din Israel. Mai mulţi curioşi au urmărit sau au filmat fotografiat cum aproximativ 130 de cărţi de joc uriaşe se aprindeau în funcţie de coregrafia ritmică de lumini şi umbre.

poze foto festivalul luminii spotlight bucuresti piata universitatii
Spotlight Festivalul Luminii 2018 – piata Universitatii, Bucuresti

evomag.ro

poze house cards light festival bucuresti spotlight
House of Cards – Festivalul Luminii Bucuresti 2018

Tot în piața Universității era și acele mașini (Food Truck) de unde poate fi cumpărată mâncare. Acum eu nu știu dacă nu caumva acestea au venit de la Food Truck Festival din piața George Enescu. În orice caz, mă întrebam chiar nu se mai poate organiza nici un eveniment fără mîncare?!! Era așa o fumăraie în Piața George Enescu și așa un miros de prăjeală, că parcă nici nu-ți mai ardea de nici o proiecție.

La Blocul Rosenthal, trecătorii s-au plimbat sub instalaţia „Beam pendulum”, formată din lumini amplasate transversal, deasupra străzii, după care puteau să se distree cu un şotron interactiv amplasat în apropiere.
Tot pe Calea Victoriei era instalația „Facelessmen”, realizată de Radu Ignat. Aceasta prezintă o mască sculptată în metal, de trei metri înălţime, care prinde trăsături, forme şi texturi diferite, în funcţie de lumina care este proiectată pe ea.

La Palatul CEC spectatorii au urmărit și apoi au putut alege proiecţia preferată dintre cele şase realizate de artişti din Spania, Italia, Rusia, România, Germania şi China.

poze video mapping palatul cec bucuresti calea victoriei
video mapping – Palatul Cec – Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti 2018

Proiecţiile video mapping sunt inspirate de tema ediţiei Spotlight din acest an, „United We Shine”, punând accentul pe solidaritate, pe ideea conexiunilor dintre oameni şi oraşe, culturi şi etnii, faţade şi artă, lumină şi întuneric. Vedeți în această postare proiecțiile de video mapping

poze fotografii video mapping cladire cec calea victoriei bucuresti spotlight
proiectii 3D video mapping – CEC, Calea Victoriei, Bucuresti

În premieră, din traseul festivalului Luminii Spotlight au mai facut parte şi Arcul de Triumf, animat de scurte episoade ilustrate din istoria României, dar şi Ateneul Român, pe care sunt proiectate imagini din interiorul clădirii, arătând imagini care nu sunt, în mod normal, accesibile publicului.

photography Bucharest International Light Festival 2018
Arcul de Triumf – Festivalul Luminii Spotlight 2018
sedinta foto arcul de triumf bucuresti festivalul luminii spotlight
Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti – Arcul de Triumf

poza foto arcul triumf spectatori Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti
spectatori – Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti 2018 – Arcul de Triumf
poza ateneul roman Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti
Ateneul Roman – Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti
poza foto Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti ateneul roman
Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti – Ateneu

Vă recomand să vedeți: Oda Bucuriei video mapping la Cercul Militar Bucuresti in cadrul Spotlight 2016

Tot în premieră au putut fi admirate la Festivalul Luminii Spotlight şi faţada Palatului Ştirbei, pe care au fost proiectate lucrări de artă, precum şi cea a Muzeului Antipa, pe care au fost proiectate imagini cu o varietate de animale din diferite continente.

poza palatul stirbei video mapping Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti
Palatul Stirbei – Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti

techstar.ro

poza muzeul antipa Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti
Muzeul Antipa – Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti

Mai puțin plăcut la Festivalul Luminii Spotlight 2018 a fost aglomerația. Încă de joi seara Calea Victoriei părea invadată, de-ți venea să faci stînga-mprejur. Pe mulți am auzit folosind expresia ”nu-i loc să arunci un ac” și pe bună dreptate, fapt ce a făcut dificil realizarea acestor câteva poze, deși planul inițial era să fotografiez toate instalațiile.

poza spectatori aglomeratie oameni Festivalul Luminii Spotlight BucurestiFestivalul Luminii Spotlight Bucuresti
Festivalul Luminii Spotlight Bucuresti – aglomeratie

Îmbulzeala sau mai bine spus faptul că cei prezenți erau haotici a cam știrbit din farmecul festivalului. Pentru că, oricât ar fi de aglomerat, cu puțin efort, cred că putem fii cât de cât organizați și civilizați sau măcar să încercăm să nu ne mai împingem unii pe alții, că tot acolo ajungem cu toții și anume spre următoarea proiecție.

Așadar pentru următoare ediție a Festivalului Luminii Spotlight, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare și să încercăm să ne respectăm unii pe alții într-un grup mare. Din păcate se pare că la evenimentele din România, cu cât sunt mai mulţi oameni, cu atât creşte şi procentul de idioţi!
Și apropo de educație, deși eu nu am putut rămâne la eveniment până la final, la ora 23, mi-a povestit un prieten că pe Calea Victoriei aproape în fiecare seara rămânea o mare de gunoaie! Chiar dacă nu prea erau coșuri de gunoi, totuși nu-i un efort prea mare să ții gunoiul până la primul coș de gunoi. Chiar dacă sunt persoane plătite care să facă curat la finalul evenimentului, asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm în urma noastră mizerie.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Sper ca la următoare ediție Bucharest International Light Festival (așa a fost numit în engleză Festivalul Luminii Spotlight) programul să fie prelungint până după ora 23. Și mai sper că se va renunță la Food Truck Festival, care, prin cu acele cozi lungi pentru nu-ştiu-ce sandviş făcut în grabă, nu face altceva decât să crească aglomerația, în plus nici fumul nu poate ignorat.

Festivalul Luminii Spotlight din 2015 mi s-a părut cel mai interesant (imagini foto-video vedeți aici).
Pe tine care ediție #spotlightfestival te-a încântat cel mai mult?

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.