Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a deschis, toamna trecută (2017), prima potecă de vizitare, un traseu pentru bicicliști și un foișor ornitologic în Parcul Natural Văcărești din București. Dacă doriți să vedeți niște fotografii realizate în septembrie-octombrie 2017 în Parcul Natural Văcărești, cunoscut și ca Delta Bucureștiului, vă invit să citiți mai departe.
Poteca cuprinde zone de informare, spații tematice dedicate speciilor și habitatelor și un pavilion pentru observații ornitologice. Accesul este liber și se poate face atât individual cât și în cadrul grupurilor organizate de membrii asociației.
Poteca tematică măsoară aproximativ 2,5 km și străbate principalele zone naturale ale parcului Văcărești: zona de zăvoi, zona de lacuri, zona inundabilă de mlaștină, zone de vegetație scundă de cîmp, zone de tufăriș. Poteca are în componență șapte zone tematice indicate prin panouri de informare: păsări de zăvoi, păsări de apă, viață acvatică, reptile și amfibieni, mamifere, vizuină de vidră și peisaj.
Accesul pe potecă începe din Splaiul Unirii 168, din fața complexului rezidențial Asmita Gardens, aceasta este harta
Durata unui tur este de aproximativ 1,30 h. Accesul în parc este liber și se poate realiza atât individual cât și în cadrul grupurilor de vizitare organizate de către ghizii Asociației. Pentru a beneficia de explicațiile ghizilor, recomandăm persoanelor interesate să se înscrie pentru un tur ghidat expediind un e-mail la adresa contact@parcnaturalvacaresti.ro sau urmărind evenimentele planificate pe contul de Facebook al parcului facebook.com/parculnaturalvacaresti/.
Cei care doresc să viziteze parcul sunt rugați să aibă încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate și să respecte regulamentul de vizitare al parcului, afișat pe panoul amplasat la intrare. Astfel, vizitatorii sunt rugați să nu abandoneze deșeuri de ambalaje, să nu aprindă nicio sursă de foc, să nu elibereze animale de apartament, să nu rupă sau să distrugă vegetația. De asemenea, pescuitul este interzis.
În parc sunt permise activități de vizitare, activități sportive și de recreere (ciclism, alergare), fotografiere, observarea faunei și a peisajului.
Doritori se pot plimba cu bicicleta prin Parcul Natural Văcăreşti. Traseul de cicloturism şi drumeţie din Parcul Natural Văcăreşti măsoară 8 kilometri lungime şi poate fi parcurs atât de adulţi, cât şi de copii însoţiţi.
Ruta măsoară 8 km şi este alcătuită din două părţi: poteca „belvedere” şi poteca „printre bălţi”. Aceasta se desfăşoară pe digul care împrejmuieşte parcul, coborând în interior, pe potecile principale. Accesul se poate face pe două intrări: Splaiul Unirii 168 şi rampa de intrare în parc, din direcţia Strada Săvineşti. Traseul se parcurge în aproximativ 60 de minute.
Traseul se adresează bicicletelor echipate pentru terenuri accidentate şi este permis adulţilor şi copiilor însoţiti de părinţi.
Foișorul ornitologic amplasat pe malulul celui mai mare lac al parcului Văcărești.
În parcul natural Văcărești pot fi observate (în funcție de anotimp) următoarele specii de păsări: lebădă de vară, rață mare, rață cu cap castaniu, rață roșie, fazan, cormoran mare, cormoran mic, corcodel mare, corcodel mic, uliu păsărar, vînturel roșu, găinușă de baltă, lișiță, pescăruș cu picioare galbene, pescăruș rîzător, porumbel gulerat, guguștiuc, ciocănitoare de grădină, codroș de munte, mierlă, lăcar mic, pitulice fluierătoare, pitulice mică, vrabie de cîmp, graur, pițigoi mare, pițigoi albastru, florinte, coțofană, gaiță.
În fotografia de mai jos cred că pe fundal se vede și Roata Mare din parcul de distracții Tei-Plumbuita, prezentată în acest post
De la preluarea administrației (aprilie, 2017), APNV a demarat mai multe acțiuni menite să asigure protecția și conservarea speciilor și habitatelor precum și operațiuni de vizitare și educație. Astfel, din aprilie 2017, în parc au intrat, în tururi ghidate, aproximativ 2000 de persoane, dintre care peste jumătate elevi, studenți și cadre didactice.
Vă recomand să citiți: Pasarile din Delta Bucurestiului fotografiate cu Nikon 18-300mm
În urma operațiunilor de curățenie efectuate în parc au fost stranse și scoase peste 100 de m3 de deșeuri. Activitățile de vizitare și protecție ale parcului vor continua, scopul asociației este transformarea treptată a zonei într-un spațiu educativ dedicat observării naturii, protecției și conservării spaciilor și habitatelor.
Apus vazut din parcul Văcărești:
Pentru mai multe informații contactați despre Parcul Natural Văcărești: Nicoleta Marin, coorodnator de proiecte, 0727748353, e-mail: nicoleta@parcnaturalvacaresti.ro
Imagine panoramică cu parcul Văcărești:
Acum că sunt atâtea amenajari, parcul Văcărești chiar merită vizitat. Eu am mai fost acolo chiar și într-o zi cețoasă sau iarna, când am realizat câteva fotografii , inclusiv unele panoramice, așadar eu pot spune că este un loc foarte interesant, iar denumirea Delta Bucureștiului este și ea destul de potrivită.
Felicitări celor de la APNV pentru efortul depus și sper că pe viitor se vor face alte lucrări sau acțiuni utile acestui parc sălbatic.
Alte fotografii realizate în Parcul Natural Văcărești pot fi văzute la Galeria Foto
- Manfrotto GimBoom solutia pentru a crea cu usurinta filmari de la inaltime - 9 September , 2024
- Carti de afaceri recomandate fotografilor: Cum sa iti cresti afacerea - 8 September , 2024
- Vacante Exotice 2025 la super preturi – descopera lumea cu ofete cu zbor inclus - 7 September , 2024
Roata e de la Orășelul Copiilor, nu de la Tei-Plumbuita.
Cred ca ai dreptate tu. Eu am uitat ca si la Oraselul Copiilor este o roata.