Fort Rinella un interesant obiectiv turistic maltez

După ce am vizitat Saluting Battery și War H.Q./NATO Rooms din Valletta, capitala Maltei, am mers la fortul Rinella, situat pe partea estică a Grand Harbour (Marele Port) din Kalkara.

poze fotografii Fort Rinella malta  Kalkara
Fort Rinella – Kalkara, Malta

Construit pe la 1878 – 1886 de britanici, fortul Rinella, cunoscut și ca bateria Rinella, este acum muzeul din Malta unde, printre altele, puteți vedea unul din cele două tunuri Armstrong de 100 tone!

poze fotografii calatorii Fortul Rinella Battery
Fortul Rinella – Malta

Fortul Rinella este una dintre cele patru baterii care a primit și a reușit să conserve un tun de 100 tone, construit pentru protecția porturilor din Malta și Gibraltar.

Aceste forturi au devenit necesare datorită faptului că italienii au construit două nave de luptă puternice: Duilio și Dandalo, ambel înarmate cu patru arme de 100 de tone, fiecare în turele rotative. La vremea respectivă, Marea Britanie a folosit Marea Mediterană ca o rută rapidă către India și s-a temut că puterea navală din ce în ce mai mare a Italiei ar putea schimba balanța puterii în regiune.

poze tun Armstrong 100 tone fort rinella
tun Armstrong 100 tone

Malta trebuia să primească patru tunuri Armstrong, dar până la urmă două au fost trimise în Gilbratar, iar în Malta doar acesta de la bateria Rinella a supraviețuit, celălalt fiind dat la fier vechi!

Tunul de 100 tone a fost dezvoltat pentru prima dată în Italia de inventatorul și industriașul britanic din Newcastle, Sir William George Armstrong. Tunul are un calibru de 45 cm (17.72 inches) și are o lungime de 11 metri (35 feet). Cu afet cu tot are 103 tone.

poza fotografie obiectiv turistic tun Armstrong  artilerie Fort Rinella Malta
tun Armstrong – Fort Rinella Malta

Acest tun a fost primul model acționat mecanic și, de asemenea, unul din cele mai mari construite vreodată. Tunul putea să tragă un obuz de o tonă folosind un sfert de tonă de pulbere suficient pentru a străpunge armura de 65cm a unei nave militare aflată la o distanță de aprox. 12,8km (8 mile)!

Vă recomand să citiți: Lascaris War Rooms – locul din Malta tinut secret in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Tunul era acționat de un sistem hidraulic, care folosea cărbune pentru producerea aburului ce punea în mișcare toate mecanismele, fiind capabil să tragă un obuz la fiecare 6 minute. Ca rezervă sistemul hidraulic dispunea de un mecanism acționat de 40 de soldați, iar cadența de tragere scădea la 15-20 minute.

În stânga și în dreapta tunului sunt magaziile de încărcare iar tunul trebuia rotit spre aceste spații, acest model fiind încărcat prin țeavă.
La vremea respectivă, costul unei salve era egal cu salariul zilnic a 2.600 de soldați! Din acest motiv tunul era folosit la exerciții o singură dată la trei luni. Ultima dată tunul de 100 tone a fost tras în cadrul unui exercițiu militar la 5 mai 1905.

poza foto obuz tun Armstrong  artilerie Fort Rinella Malta obiectiv turistic
obuze – tun Armstrong

În timpul celui de-al doilea razboi modial fort Rinella a fost folosit de Marină Militară ca depozit. În prezent fortul este muzeu, aflat în grija Fondazzjoni Wirt Artna, the Malta Heritage Trust.
La momentul vizitei mele, în decembrie 2017, am aflat că o bună parte din mecanismele hidraulice au fost restaurate, urmând să fie instalate și probabil în 2018 vor putea să tragă din nou cu el salve de ceremonie. Probabil vecinii se vor ”bucura” foarte mult!

Tunul Armstrong de 100 tone nu este singurul exponat de la Fort Rinella. Acesta are un muzeu (Soldiers of the Queen – sunt disponibile audio-ghiduri în diverse limbi), unde puteți vedea aproximativ 3000 de exponate din 1837-1901 (Queen Victoria’s Army), dar cel mai mult mi-a plăcut că locul prinde ”viață” datorită voluntarilor care lucrează acolo.

poza soldat britanic fort rinella malta reenactment
demonstratie – muscheta, fort Rinella, Malta

Aceștia, costumați în uniforme militare din epoca reginei Victoria, prezintă, în limba engleză, aspecte din viața militară din trecut și scurte sesiuni de reenactment (reconstituire istorică).

reenactment fort rinella malta obiectiv turistic
who goes there? – reenactment fort Rinella

În plus dacă plătiți 5 Euro puteți trage cu o pușcă Enfield din 1878 originală sau puteți plăti 10 Euro că să trageți cu unul din tunurile aflate acolo.

poza fotografie pusca enfield 178 fort rinella malta
pusca Enfield 1878

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

obiectiv turistic fort rinella malta reenactment
reenactment – tragere tun, fort Rinella

Nu lipsesc toaleta, standul cu suveniruri și standul de unde puteți cumpăra sandwiches-uri, apa, sucuri sau puteți încerca meniul soldatului (soldier’s menu): tocăniță de legume cu carne, un biscuite tare, o prăjitură și o cană cu ceai sau cafea cu lapte. Șase Euro a costat și a fost pe cât atât gustoasă cât și sățioasă.

poza foto mancare soldier meal fosrt rinella malta
soldier meal – fort Rinella

Eu mi-am cumpărat de la Saluntig Battery un Multi-site Heritage Pass, iar acesta a inclus și transportul de la Saluting Battery la Fort Rinella, iar din fața fortului am luat autobuzul 3 ca să mă întorc în Valleta. Tot cu acest autobuz puteți ajunge la fort din autogara centrală din Valleta. În timpul săptămânii și sâmbăta autobuzul circula din 30 în 30 de minute, iar duminica din oră în oră.

Despre transportul în comun din Malta am scris în acest postare iar harta fortului Rinella este aceasta

Multi-site Heritage Pass a costat €25 și a inclus acces la Saluting Battery, Lascaris War Rooms, Malta at War Museum și Fort Rinella.

perfect-tour.ro

Multi-site Heritage Pass este disponibil și pentru familii (2 adulți + 3 copii de până la 16 ani) la un preț de 50 Euro.

Biletul doar pentru Fort Rinella (care include turul ghidat, acces la muzeu, un film documentar) costă:
– 12 Euro / Adult
– 10 Euro / Studenți, pensionari
– 5 Euro / copii până la 16 ani
– 25 Euro / familie (2 adulți și 3 copii de până la 16 ani)

Pentru informații actualizate vizitați site-ul oficial www.fortrinella.com

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alte fotografii, realizate cu Canon G7 X Mark II, pot fi văzute la Galeria Foto
Fortul Rinella merită inclus pe lista obiectivelor de vizitat dacă ajungeți în Malta.

fotostefan

2 thoughts on “Fort Rinella un interesant obiectiv turistic maltez”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.