Foto-video:Cum a fost la Bucharest International Air Show 2016

Am publicat deja aici pe blog diverse imagini (foto şi video) de la ultima ediţie a Bucharest International Air Show, pe scurt BIAS, dar m-am gândit să vă spun şi câteva impresii.

poze avioane tricolor Bucharest International Air Show 2016
Bucharest International Air Show 2016

Eu am avut ocazia să merg la o parte din ediţiile anterioare ale BIAS, aşa că încerc să împărtăşesc cu voi impresii din două perspective: una a unei persoane care vine pentru prima dată la aceste spectacol aerian, iar a două vine de la o persoană care a mai fost şi la ediţiile anterioare.

poze parasutisti steagul tricolor bias 2016
BIAS 2016 – parasutistii tricolori

Din punct de vedere al unei vizitator aflat pentru prima dată la BIAS, cred că se poate spune fără greşeală că a fost un spectacol aviatic pe cinste, destul de captivant din punct de vedere al evoluţiilor, meritând din plin să fii prezent la Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu într-o zi caniculară.

poza avioane airshow baneasa
airshow la Baneasa

În schimb persoanele care au avut ocazia să participe la ediţiile anterioare (2015, 2014 , 2013), cred că au observat că anumite evoluţii aeriene se tot repetă. Acest fapt nu este neapărat un aspect negativ, dar parcă ar fi de dorit ca evoluţiile să fie cumva schimbate.
Tarom cu acel Boeing 737 şi “flancat” de Şoimii României (Hawks of Romania) au cam aceeaşi evoluţie, Jurgis Kairys cu al lui Su-31 (anul acesta parcă a fost vopsit altfel avionul), deşi spectaculos, totuşi evoluţia este cam aceeaşi, cam la fel cu Iacării Acrobaţi şi Hawks of Romania.
“Ochiometric” parcă nici spectatorii nu au fost la fel de mulţi ca la ediţiile anterioare.

poza avioane iacarii acrobati
Iacarii Acrobati – BIAS 2016
poza Jurgis Kairys show aviatic bucuresti
Jurgis Kairys – BIAS 2016
poza avion su-31 Jurgis Kairys
Jurgis Kairys
poza avioane iacarii acrobati airshow bucuresti 2016
Iacarii

Încă o dată nu este un aspect negativ, doar că poate ar prinde bine câteva elemente noi în evoluţiile lor.

Cumva excepţie de la ceea ce tocmai v-am spus, o face elicopterul IAR 330 Puma. Acest uriaş elicopter (18 m lungime, 5.14 m înălţime şi 3.615 kg), chiar dacă la aproape toate evoluţiile văzute de mine are cam acelaşi program de zbor, totuşi reuşeşte de fiecare data să mă impresioneze “baletul” aerian pe care piloţii militari reuşesc de fiecare dată să-l execute cu atâta graţie.

poza elicopter iar 330 pum bucharest airshow
IAR 330 Puma
poza elciopter iar 330 puma airshow bucuresti
Puma
poza elicopter armata iar 330 puma #bias2016
IAR 330 Puma – BIAS2016

Video:

În plus, la #bias2016, elicopterele IAR 330 Puma au “defilat” într-o formaţie mai numeroasă. La fel au făcut şi avioanele MIG 21 Lancer, IAR 99 Şoim, dar şi celelalte avioane civile.

poza avioane iar 99 soim #bias2016
IAR 99 Soim
poza elicoptere militare iar 330 puma bucuresti airshow
elicopterele IAR 330 Puma
poza avioane mig 21 lancer bucharest airshow 2016
MIG 21 Lancer – BIAS 2016
poza avioane mig 21 lancer bucharest airshow
MIG-21 Lancer – Fortele Aeriene Romane

Video:

Nici Alenia C-27J Spartan, al Forţelor Aeriene Române, nu a fost mai prejos având o evoluţie graţioasă, silenţioasă, uneori aveai impresia că pluteşte nu că zboară.

poza avion militar Alenia C-27J Spartan
Alenia C-27J Spartan
poza avion militar Alenia C-27J Spartan bucuresti spectacol aviatic
Spartanul
poza Alenia C-27J Spartan bucuresti airshow
C-27

Mi-a plăcut evoluţia MIG-21 Lancer; la evoluţia de seară, o bună parte din exerciţiu, avionul era cu forţajul cuplat (afterburn). De fapt cine a rezistat până la final s-a bucurat şi de evoluţia Air Bandits (Yurgis Kairys şi Iacării Acrobaţi), combinată cu efecte pirotehnice, evoluţie încheiată cu focuri de artificii (vezi aici)

poza mig 21 lancer fortaj cuplat
MIG 21 fortaj cuplat
poza mig 21 lancer afterbunr bias2016
afterburn
poza mig-21 lancer bucuresti show aviatic
spectacol aerian

MIG-21-Lancer-airshow-bias2016-39

Video MIG-21 Lancer:

SU-27 Flanker a impresionat pe toţi vizitatorii BIAS2016 (vezi aici postul dedicat), iar evoluţia celor două avioane L 159 Alca au fost surpriza plăcută a spectacolului aerian.

poze avioane Aero L-159 ALCA airshow bucuresti
Aero L-159 ALCA la BIAS 2016

Neplăcut a fost lipsa evoluţiei avionului SAAB 39 Gripen, aparţinând, ca şi cele două L-159, Forţelor Aeriene Cehe. Din câte am aflat Gripen-ul ar fi ajuns la Bucureşti, dar o defecţiune nu i-a mai permis să evolueze; dar măcar dacă îl aşezau în expoziţia statică şi tot era ceva.

Apropo de expoziţia statică: aceasta este o bilă albă a BIAS 2016. Aproape toate avioanele puteau fi vizitate, cu excepţia celor două F-15 păzite cu străşnicie de soldaţi americani înarmaţi. Cei interesaţi au văzut de aproap, uneori chiar fotografiat la manşa unui Suhoi Su-27 UB (dublă comandă) al Forţelor Aeriene Ucrainene, unui Suhoi Su-25 al Forţelor Aeriene Bulgare, un Mirage 2000 al Forţelor Aeriene Greceşti. Forţele Aeriene Române au expus MiG-ul 21 LanceR, IAR-ul 99, IAR-ul 330 Puma, Antonovul 26 şi Spartanul. La AWACS, un “radar zburător” E-3 Sentry utilizat de NATO, era o coadă uriaşă, aşa că eu am renunţat să-l vizitez.

poza avion an-26 expozitie statica
An-26

bucuresti-airshow-bias2016-9

poza avion nato AWACS bucuresti
AWACS
poza avion mirage 2000 bucuresti romaero baneasa
Mirage 2000
poza avion iar 99 bucuresti baneasa
IAR 99
poza vion suhoi su-25 bucuresti aerport aurel vlaicu
Su-25
poza avion f15 bucuresti aeroport aurel vlaicu
F-15

tirshop.ro/

Mi-a plăcut evoluţia EF-18 Hornet, al Forţelor Aeriene Spaniole (dacă doriţi să vedeţi, vizitaţi această pagină).

Mi-a plăcut evoluţia avioanelor istorice B 25 Mitchell şi F4U Corsair aduse de Flying Bulls. Fiind avioane la care piesele de schimb sunt cam greu de găsit în ziua de astăzi, piloţii nu le-au forţat, dar ne-au prezentat totuşi un frumos spectacol aerian.

poza avioane flying bulls bucuresti air show
Flying Bulls – BIAS2016

Tot ca aspect pozitiv, parcă sonorizarea a fost mai bună decât la ediţiile anterioare, chiar dacă pentru câteva minute a fost oprită din cauza căldurii. Partea mai puţin plăcută au fost comentariile lui Razvan Popescu şi Flick, norocul vizitatorilor că a fost invitat Andrei Lucescu şi căpitan-comandorul Cristian Andrieş, care au prezentat mult mai bine şi la obiect evoluţiile aviatorilor.
Altă idee ar fi legată de programul afişat pe site-ul oficial bias.aero : dacă are modificări poate sunt anunţate din timp sau măcar la faţa locului.

poza vion balon bucuresti
vanatoare de baloane

Un aspect, care pe mine nu mă interesează prea tare, pentru că eu îmi cumpăr apă de la magazinele din oraş, iar sandwich-urile mi le fac acasă (şi doar uneori le uit în bucătărie!), totuşi poate vă interesează să ştiţi că la corturile cu alimente de la BIAS o sticlă de apă plată de 0,5L costa 4 lei, iar una de suc 6 lei şi dacă nu mă înşel berea la pahar tot 6 lei (oricum se spune că pe caniculă alcoolul trebuie evitat deoarece deshidratează) iar 3 mici 11 lei.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Bucharest International Air Show 2016 mi-a lăsat o impresie generală pozitivă, pe această cale îi felicit pe organizatori şi sper ca pe viitor să mai avem parte de astfel de evenimente. Toate pozele de la acest eveniment, organizate pe categorii, pot fi văzute la Galeria Foto.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.