Fotografierea florilor este, probabil, unul dintre cele mai abordate subiecte. Astăzi vă prezint 10 sugestii cum să obțineți cele mai bune rezultate, fie că fotografiați florile în natură sau acasă, într-o vază/ghiveci.

Fotografierea florilor, în natură sau în interior, nu este dificilă. Dar aceasta este doar la prima vedere. Acest articol vă va oferi câteva idei de bază despre ceea ce se poate face pentru a obține poze cu flori cât mai reușite.
Presupun că deja știți cum funcționează camera dvs. foto și cum să expuneți ca să obține rezultate decente. Dacă urmați acești zece pași, fotografierea florilor se va schimba spre bine. Să incepem!

1. Aparatele foto compacte sunt suficiente
Nu aveți nevoie de un DSLR sau un mirrorless performant pentru fotografierea florilor. Uneori chiar și un smartphone este suficient.

Aparatele foto compacte sunt bune pentru fotografierea florilor, mai ales că multre dintre ele au și funcția macro, ceea ce vă permit să fotografiați și detalii ale florilor. De asemenea aparatele foto bridge sunt foarte utile în fotografierea florilor
În funcție de tipul aparatului foto folosit, trebuie să aveți grijă să setați corect următorii parametri: balansul de alb (WB), diafragma, ISO și AF Mode (focalizarea). De asemenea uneori este util să folosiți compensarea expunerii (Exposure Compensation) și ar trebuie să învățați să folosiți histograma (chiar și la unele telefoane mobile este afișată)
2. Momentul zilei contează
Pentru fotografierea florilor în natură este important să iei în calcul momentul zilei. Dimineața și seara sunt momente bun pentru fotografierea florilor, lumina este plăcută, fără umbre dure. Uneori, dimineața, picăturile de rouă încă sunt pe petale și pe firele de iarbă.

Pont: puteți realiza chiar voi picăturile de rouă, cu ajutorul unui pulverizator
3. Stați, meditați și vedeți

Fotografirea florilor este o scuză bună pentru a medita. Stați jos, încercați să găsiți un loc departe de oameni (dacă este posibil) și să vă relaxați. Nu începeți să fotografiați imediat. Luați-vă timp să examinați structura, culorile și formele, să simțiți mirosurile.

De asemenea lumina care vin din spate poate pune florile într-o perspectiva superbă sau poate chiar reușești să surprinzi și razele care trec printre copaci.
4. Folosiți un reflector
Dacă doriți să fotografiați o floare în lumina puternică a zilei, puteți folosi un reflector sau o blendă pentru a controla lumina și a scăpa de umbre dure de pe floare. Când fotografiați o floare, țineți reflectorul între soare și floare.
Pont: puteți experimenta și cu blițuri de macro dacă dețineți un DSLR sau mirrorless.
5. Punctul de stație sau poziția de fotografiere – Coborâți-vă pe genunchi
De multe ori suntem tentați să fotografime florile de sus în jos. Uneori se obțin rezultate interesante și așa, dar de cele mai multe ori încercați o abordare de la nivelul acesteia, în acest fel având și posibilitatea de a găsi un fundal mai interesant, aflat mai departe de subiect și care ar putea fi mai estompat și mai inedit uneori si din punct de vedere cromatic.
Pentru a face fotografiile cu flori mai interesante, va trebui să ne întindem în iarbă, posibil să ne murdărim genunchii și coatele. Încercați să vedeți florile într-un mod pe care alții nu-l pot vedea.
Citește și: Monopied foto-video – avantaje, dezavantaje si utilizare ultimul baner
6. Nu uita de importanța fundalului
Pentru a pune în evidență mai bine o floare, încercați să evitați fundalul aglomerat. De asemenea pentru a face o fotografie mai interesantă (și nu este vorba doar de culori), trebuie să puteți evidențiați subiectul, separați-l de fundal.

Cea mai ușoară cale este de a controla adâncimea câmpului (DOF). Dacă este posibil reglați diafragma astfel încât florile care vă interesează să fie reprezentate mai clar, iar fundalul din spatele lor să fie neclar (pentru o cameră DSLR sau mirrorless, aceasta înseamnă că diafragma trebuie deschisă cât mai mult posibil).
Dacă faci fotografiile într-un cadru natural vei avea ocazia să încadrezi florile într-un mod unic.
Folosiți fundaluri contrastante
Folosirea unui fundal care are o culoare diferită de subiectul principal ajută la definirea a ceea ce este important în imagine, iar în aceste situații, soluția pentru ceea ce ar putea fi un fond ocupat este realizată folosind sugestia numărul 4.
Chiar și la fotografierea florilor în natură este posbil să folosiți propriul fundal. Puteți cumpăra cartoane colorate, uneori chiar și o blendă poate fi folosită ca fundal.
7. Ține cont de distanță
Folosind zoom-ul, acesta va umple prim-planul cadrului și este posibil ca fundalul să fie blurat frumos, astfel încât să fie neclar, punând în evidență mai nine subiectul principal. Acest lucru se datorează faptului că adâncimea câmpului devine mai mică.
Asigurarea distanței dintre subiect și fundal va face, de asemenea, mai ușor pentru camera dvs. să blureze fundalul prin focalizare. Procedând astfel, fundalul nu va fi o distragere a atenției și toată atenția va cădea pe floarea ta, mai degrabă decât ceea ce este în jurul sau în spatele ei.
8. Caută modele și texturi
Uită-te după modul în care florile compun texturi sau la scoarța unui copac.
Pont: dacă vrei să fotografiezi detalii poți încerca și tuburi de extensie pentru macrofotografie
9. Obiective
Dacă aveți un DSLR sau mirrorless încercați mai multe obiecive. Pentru imagini macro, desigur un obiectiv macro este indicat, dar de multe ori obiectivele zoom sunt mai utile.
De exemplu un obiectiv 18-400mm sau 70-200mm sau un zoom 100-400mm sau chiar 200-600mm vă vor permite să separați cu ușurință subiectul de fundal.
10. Experimentează
Folosește unghiuri interesante. Dacă adie un pic vântul, nu te descuraja, poți obține imagini interesante. Testați filtre de efecte (ca acestea sau acestea) sau poate un obiectiv lensbaby


Dacă vorbim de fotografierea florilor în natură, nu uita de peisaj.
PS: Acest articol conține și link-uri de afiliere, iar dacă le folosiți susțineți blogul. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!
- Italiencele Orasului linga parcul Liniei - 2 June , 2023
- Vacanta in regiunea Peloponez din sudul Greciei - 1 June , 2023
- Nikon lanseaza obiectivul NIKKOR Z DX 24mm f1.7 pentru aparate foto mirrorless - 31 May , 2023
Cât de frumoasa-i primăvara pe blogul tău. De-ar fi și-n realitate! Dar se lasă așteptată anul acesta…
@ Jo – mai asteptam…
Hai, c-a venit! 🙂 Cel puțin copacii din parc sunt o minunăție.