Fotografiile lui Zaharia Cusnir expuse la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti

Ambasada Republicii Moldova în România și Muzeul Național al Țăranului Român (MTR) au vernisat miercuri, 21 martie 2018, expoziția de fotografie ”AȘA VĂZUT-A ZAHARIA. Improvizații într-o lume captivă”, imagini document realizate în anii ’50-’60 de Zaharia Cușnir.

poze alb negru republica moldova copii tarani
Expozitia de fotografie “ASA VAZUT-A ZAHARIA. Improvizatii intr-o lume captiva” la MTR Bucuresti

Recent descoperită în podul unei case abandonate din comuna Roșietici, raionul Florești, la 200 km de Chișinău, arhiva fotografică a lui Zaharia Cușnir ne oferă astăzi șansa rară de a privi viața rurală din Basarabia de după război într-o manieră care ocolește realitatea îngrădirilor dictate de propaganda și discursul oficiale ale epocii.

poza alb negru copii biciclete moldova fotograf zaharia cusnir
copii biciclisti – Republica Moldova – Zaharia Cusnir

Expoziția este rezultatul unui exercițiu curatorial și de cercetare interdisciplinar și prezintă – în premieră în România – o selecție inedită din cele peste 4000 de clișee salvate, aflate în prezent în proces de conservare, digitizare și documentare.

poze vechi fotografii alb negru nunta basarabia
fotografii de nunta Basarabia – anii `50-`60
poza alb negru fotografie familie basarabeni republica moldova
din arhiva fotografica a lui Zaharia Cușnir

Descoperirea a fost făcută de Victor Gălușca, în timp ce filma lucrarea sa de licență, alături de operatorul Andrei Moraru. Victor a găsit în curte și în pragul casei bucăți de peliculă care s-au dovedit a fi negative de fotografii.
În lunile care au urmat, a reușit să salveze, treptat și cu ajutorul echipei care i s-a alăturat, o arhivă impresionantă și obiecte aparținând lui Zaharia Cușnir.

poza casa abandonata republica moldova
casa – Zaharia Cușnir

La 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Regatul României a confirmat printr-un act politic o comunitate de limbă și cultură, fiind succedată după două decenii de anexarea Basarabiei de către URSS.

Vă recomand să vedeți: Miting pentru unirea Basarabiei cu România

Asemenea oricărei schimbări politice majore, acest moment de ruptură a lăsat spații albe în istoria oficială și traume în memoria colectivă. Dincolo de interpretările propuse de istoricii asupra acelor momente frământate și a perioadelor în care Basarabia și România au avut evoluții separate, avem la îndemână micro-istoriile, care nuanțează și dau relief vieții sociale de la est de Prut. O astfel de micro-istorie – de data aceasta vizuală – este și cea a lui Zaharia Cușnir și a satelor pe care el le-a fotografiat în anii ’50-’60.

poza alb negru fotoreportaj documentar republica moldova
Zaharia Cușnir – expozitie foto MTR Bucuresti
poza alb negru copii papusi basarabia moldova
Basarabia anii 50-60

Fotograful-țăran școlit în adolescență la Iași eșuează în încercarea de a se împotrivi intrării în colhoz, fiind închis o vreme, pentru a se refugia mai apoi în fotografie. Cu o arie de cuprindere limitată la câteva sate, Zaharia Cușnir (1912-1993) este un etnograf inocent care înregistrează episoadele sărbătorii și ale copilăriei, scene casnice sau de convivialitate, însă fără a se opri la ceea ce poate face oricine deține un aparat foto.

poze familie zaharia cusnir basarabia republica moldova fotografie documentar
familia Zaharia Cușnir

Imagine realizată în 1957 de Ioana Ciubotaru, una dintre fiicele lui Zaharia:

fotografie familie poza alb negru zaharia cusnir basarabia moldova
(c) Zaharia Cușnir – (d) fiul Gheorghiță Cușnir – (s) ginerele Sergiu Ciobotaru

Observația sa aparent tăcută este surprinzătoare prin dinamica multora dintre cadre, parcă impregnate de o stare de film. Îndrăzneala de a construi imaginea prin compoziții, straturi și relații între personaje și aparatul foto pare neverosimilă pentru acea perioadă, într-un sat aflat la marginea URSS, și cu atât mai mult pentru un sătean de rând – fierar, zidar, lucrător în colhoz –, a cărui viață a însoțit istoria Basarabiei de la apartenența la Imperiul Țarist până la căderea blocului socialist.

books-express.ro

Zaharia Cușnir a fotografiat nunți, înmormântări, hore, sărbători, precum și poze de acte. Cu aparatul său marca Lubitel, ce conținea un număr mic de clișee – 12, în loc de 36, el reușea să surprindă lumea satului în toată frumusețea ei.

poza obiecte vechi basarabia republica moldova
obiecte – Zaharia Cușnir
poza aparat foto rusesc libitel 2
Lubitel – aparat foto – Zaharia Cușnir

Se poate spune fără nicio ezitare că Zaharia Cușnir este noua descoperire din familia inocenților, alături de Costică Acsinte și Vivian Maier.

poza fotografiere telefonul mobil expozitie foto mtr bucuresti
expozitie foto – Zaharia Cușnir – MTR
ASA VAZUT-A ZAHARIA. Improvizatii intr-o lume captiva MTR Bucuresti
vernisaj expozitia foto ASA VAZUT-A ZAHARIA. Improvizatii intr-o lume captiva

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

privitor expozitie foto fata batic romanaca culori
expozitia foto ASA VAZUT-A ZAHARIA. Improvizatii intr-o lume captiva – MTR, Bucuresti

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier de la Muzeul Național al Țăranului Român (MTR), până pe 22 aprilie 2018, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.

În cazul în care nu puteți ajunge la MTR, albumul foto “Lumea lui Zaharia” poate fi cumpărat de la Cărturești sau de la Libris

fotografie Victor Galuşca Nicolae Pojoga muzeul taranului roman bucurersti
(s) Victor Galuşca – (c) Nicolae Pojoga

Echipa curatorială: Nicolae Pojoga (lector superior, Catedra Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău), Cosmin Manolache, Iris Șerban și Mara Mărăcinescu (Muzeul Național al Țăranului Român din București)

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.