Fotograful Korniss Péter a revenit la Bucuresti cu doua expozitii

După două decenii fotograful Korniss Péter a revenit la Bucureşti, după ce în anul 1999 a avut o expoziţie individuală de mare succes la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

fotograf Korniss Péter expozitie foto bucuresti institutul balassi
Korniss Péter – expozitie foto Bucuresti

Marţi, 20 martie 2018, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti a avut loc vernisajul expoziţiei lui Korniss Péter, expoziție care cuprinde cele mai valoroase fotografii realizate în anii şaizeci-şaptezeci reprezentând lumea ţărănească tradiţională.

poza bataran spala rufe rau iarna gheata
la spalat – expozitie foto – Korniss Péter

Korniss Péter (Cluj, 1937), personalitate legendară a artei fotografice maghiare a creat una din cele mai bogate opere fotografice din Ungaria. A dobândit recunoaştere mondială ca artist fotograf documentarist, imortalizând cu precădere viaţa şi cultura ţărănească din Europa de Est, această temă devenind ideea călăuzitoare a întregii sale opere, începând cu primele fotografii realizate în 1967 la Casa dansului (táncház) şi până la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, care prezintă colindătorii cu Viflaimul sau femeile din Sic (jud. Cluj).

poza alb negru bebelus aer liber Korniss Péter expozitie foto Bucuresti
papusa la slujba in aer liber – Korniss Péter – expozitie foto Bucuresti

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

poza alb negru bebelus leagan
in leagan – Korniss Péter – expozitie foto Bucuresti – institutul Balassi

Korniss însă nu s-a limitat la acest spaţiu geografic, realizând serii de fotografii şi în alte colţuri ale lumii: în America de Nord şi de Sud, în Yemenul de Sud sau în Siberia. Din 1978 l-a preocupat şi viaţa navetiştilor, timp de zece ani a urmărit viaţa lui Skarbit András, iar seria care a rezultat: Muncitorul navetist (1988) poate fi considerată o bornă a artei fotografice contemporane.

poza alb negru tarani colindatori viflaim Korniss Péter
defilarea colindatorilor cu Viflaimul – expozitie foto Korniss Péter – Bucuresti 2018

La împlinirea vârstei de 80 de ani, în anul 2017 Galeria Naţională Maghiară şi-a exprimat recunoaşterea faţă de opera inegalabilă a lui Korniss Péter şi faţă de arta sa mereu renăscută, printr-o expoziţie aniversară monumentală, de o importanţă istorică, concomitent având o expoziţie şi la Várfok Galéria din Budapesta.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Korniss Péter a fost prezent personal la evenimentul de la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, precum și joi, 22 martie 2018, ora 18.00 la Muzeul Naţional de Artă al României, în Sălile Cretzulescu (Calea Victoriei nr. 49-53), unde va fi vernisată expoziţia Memorie continuă, o expoziţie care prezintă opera lui Korniss din perspectiva unor noi conexiuni.

poza fotografie Korniss Péter Kosa Andras Laszlo Radu Igazsag  institutul Balassi Bucuresti
(s) Korniss Péter – (c) Kosa Andras Laszlo – (d) Radu Igazsag

Fotografiile sale emblematice apar într-o serie narativă individuală, începând cu fotografiile realizate în satele din România, Slovacia şi Ungaria, până la cea mai recentă serie de fotografii.

carturesti.ro

Expoziţia cuprinde şase serii de fotografii care spun poveştile fetei care întoarce fânul, a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna şi a lui Ioan, prezintă femeile din Sic (jud. Cluj) în mediul unei metropole, Budapesta, respectiv descriu omenii de la ţară în mediul lor, la muncă, acasă, pe câmp.

Vă recomand să citiți: Arhiva lui Costică Axinte la Muzeul Național al Țăranului Român

Imaginile cuprinse în povestiri destăinuie latura personală a operei şi scot în evidenţă tendinţa consecventă şi creaţia conştientă care cuprinde activitatea artistică de o jumătate de secol a lui Korniss, şi o transformă în una din cele mai autentice opere de artă fotografică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.