Fotoplimbare prin parcul Cismigiu – fotografii de iarna

Parcul Cismigiu este situat in centrul orasului Bucuresti si este cea mai veche gradina publica din capitala României. Cismigiul este amenajat in stilul parcurilor englezesti, are o suprafata de cca 15,59 ha si este delimitat de B-dul Regina Elisabeta ( 2 intrari ) – B-dul Schitu Magureanu ( 5 intrari ) – Str. Stirbei Voda ( 1 intrare ). In partea sud-vestica a gradinii se afla Colegiul National Gheorghe Lazar.

schitu magureanu bucuresti
intrarea schitu magureanu

Cismigiul se afla pe locul in care se afla (inceputul sec. 19) o dumbrava cu un lac format din izvoarele naturale aflate la baza terasei dinspre strada Stirbei Voda. Acest lac, inconjurat de trestii si papuris, bogat in peste la acea vreme, apare mentionat documentar, in timpul lui Matei Basarab, cu numele de “Balta lui Dura negrutatorul” si avea o extindere mult mai mare.
La 10 octombrie 1779, Alexandru Ipsilanti, domnul Tarii Romanesti, a poruncit sa se construiasca doua cismele in Bucuresti pentru a avea apa potabila, una dintre ele fiind facuta pe locul gradinii de azi, inspre strada Stirbei Voda.
In apropierea acestei cismele si-a construit casa Dumitru suiulgi-basa, numit de catre oameni “marele cismigiu” (deoarece era seful lucrarilor de supraveghere a curgerii apelor si mai mare peste cismele), de la care provine si numele parcului inaugurat in mod oficial in 1854.

parcul cismigiu iarna
cismigiul

Curand balta a devenit un focar de infectie, astfel ca in 1830 Pavel Kiseleff a dispus secarea baltii si transformarea zonei in gradina publica.

parc cismigiu iarna
cismigiul iarna
alei parc cismigiu iarna
alei cismigiu

evomag.ro

zapada parc cismigiu
zapada -alei

Acest lucru se concretizeaza doar in 1847, pe timpul lui Gheorghe Bibescu. Este chemat gradinarul peisagist Wilhelm Mayer, directorul Gradinilor Imperiale din Viena, care va fi insarcinat cu transformarea locului intr-o frumoasa gradina. Acesta va fi ajutat si de catre gradinarul Franz Harer. In gradina s-au plantat sute de copaci si flori din diferite zone ale tarii, dar si din Viena. In gradina Cismigiu s-au plantat si s-au aclimatizat pentru prima oara in Romania plante precum: platan, pin rosu japonez, molid rosu si magnolie roz.

brad parc cismigiu
nins
alei zapada parc bucuresti
alei

Peisagistii decid ca gradina sa fie construita dupa urma pasilor locuitorilor care se plimbau prin zona. Aleile existente sunt aceleasi de la inceput, in prima faza insa erau din pietris.

la sahisti cismigiu
la sahisti

Lacul unde vara se pot face plimbari cu barca, iar iarna se transforma in patinoar:

vara parc cismigiu
vara
iarna lac cismigiu
iarna

patinoar parc cismigiu
patinoar
patinatori cismigiu
patinaj

Mijloace de transport : Metrou : M1, M3 Statia Izvor; Autobuz : 122, 126, 137, 138, 168, 178, 226, 268, 368 – Statia Cismigiu din Str. Stirbei Voda; Autobuz : 178 – Statia Sala Palatului din Str. Campineanu; Autobuz : 122, 137, 138, 163, 268, 336, 601 – Statia Gradina Cismigiu din B-dul Regina Elisabeta si Statia Piata Mihail Kogalniceanu din Piata Mihail Kogalniceanu; Troleibuz : 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91, 92 – Statia Gradina Cismigiu din B-dul Regina Elisabeta si Statia Piata Mihail Kogalniceanu din Piata Mihail Kogalniceanu.

parcul cismigiu nins
nins
alee curatata cismigiu
curatat

In 1910 peisagistul Rebhun contribuie la actuala infatisarea a parcului, organizand parterul aleilor si minunata gradina de trandafiri.

iarna gradina cismigiu
culori
banci iarna parc cismigiu
bancile
ceas parc cismigiu
ora
pod lac cismigiu
podul de piatra

In 1943, este ianugurata o rotonda (gasita azi sub denumirea de Rondul Roman), tot opera peisagistului Rebhun unde au fost expuse busturile marilor scriitori români: Eminescu, Odobescu, Maiorescu, Caragiale, etc. Acestea sunt realizate din marmura de Carrara.

statuie ion creanga iarna
creanga
om de zapada cismigiu
omul de zapada

Citeste si: Bolt reduce pretul pentru utilizarea trotinetelor electrice in Bucuresti

fotoplimbare parc cismigiu
prin cismigiu

caine parc cismigiu
in cismigiu
plimbare iarna gradina cismigiu
la plimbare

A fost o vreme cind Cişmigiul avea regulament: nu aveai voie sa faci galagie, sa vorbesti necuviincios, sa faci mizerie, erau interzise activitatile comerciale.

porumbel parc cismigiu
pace

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Fotoplimbare prin parcul Cismigiu – fotografii de iarna”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.