Fujifilm X-H2S – noul mirrorless format APS-C cu filmare 6.2K

Fujifilm a lansat un nou mirrorless APS-C: X-H2S, capabil de fotografierea în rafală la 40 fps, filmare 6,2K la 30 fps și stabilizarea în 7 trepte.

poza aparat foto mirrorless Fujifilm X-H2S
Fujifilm X-H2S

După ce am văzut avansuri tehnologice mari din partea Sony, Canon, Nikon și Panasonic în ultimii ani, a venit vremea și pentru un nou „flagship” de la Fujifilm: X-H2S, un aparat mirrorless cu capabilități avansate de fotografiere și filmare.

Fujifilm X-H2S aduce îmbunătățiri majore la capitolul filmare

Fujifilm X-H2S mirrorless performant video 6k
Fujifilm X-H2S

Acesta este succesorul mult așteptat al lui X-H1, lansat acum mai bine de patru ani, noul model fiind un pic mai ușor. Spre deosebire de afișajul doar puțin înclinat de pe X-H1, X-H2S are un afișaj-spate complet articulat de 1,62 milioane de puncte, ceea ce îl face mult mai bun pentru vloggeri, spre exemplu.

poza camera mirrorless ecran lcd mobil fuji
X-H2S

Noul aparat este echipat cu un senzor CMOS stacked retro-iluminat de 26,2 megapixeli pe format APS-C, nu full frame. Alegerea unui senzor de acest gen oferă însă câteva avantaje clare, în special în zona de filmare, care pare să fie lucrurl pe care s-au concentrat cel mai mult inginerii Fujifilm.

poza senzor aparat foto mirrorless aps-c Fujifilm X-H2S
Senzor APS-C – Fuji X-H2S

Acest senzor permite filmarea în rezoluție de până la 6.2K la 30 de cadre pe secundă și beneficiază de un stabilizator de imagine intern (IBIS) care oferă 7 stop-uri de stabilizare, permițând filmarea din mână, fără un trepied sau un gimbal.

Este prima cameră Fujifilm cu un senzor iluminat pe partea din spate (X-Trans 5HS), echipată cu X-Processor, cu toate că senzorul de rezoluție de 26,2 MP este același pe care l-am văzut și pe modele X- T3. Prin contrast, noua cameră Canon EOS R7 APS-C are un senzor de 32 de megapixeli, dar nu este iluminată în spate, ceea ce îi dă lui X-H2S un oarecare avantaj.

Citește și: Simulator pentru obiectivele Fujifilm montura X

X-H2S este și primul aparat mirrorless de la Fujifilm care permite înregistrarea internă de material video în format ProRes, unul dintre cele mai apreciate formate în domeniul profesional. Acesta oferă o compresie care păstrează detaliile, claritatea culorilor și permite modificarea acestora în post-producție. Pe lângă filmarea la 6,2K, există și filmare în 4K de până la 120 cardre pe secundă sau Full HD la 240 FPS. Desigur, există filmare în format F-Log2, pentru o plajă dinamică cât mai mare în filmări.

litera.ro

Înregistrarea internă se face pe carduri CFExpress (ca de exemple cele de la ProGrade) sau SD, în funcție de rezoluție și format, dar există și posibilitatea de a înregistra pe un dispozitiv extern prin HDMI 2.1, în format ProRes RAW.

carduri memorie aparat foto fujifilm X-H2S
carduri memorie

Fujifilm spune că nu vor fi probleme majore cu încălzirea aparatului, putând filma până la 4 ore în 4K la 60 FPS fără pauze la o temperatură ambientală de 25 de grade. Există și un accesoriu extern pentru răcire, care adaugă un ventilator extern, pentru filmarea în soare puternic.

poza sistem racire camera foto mirrorless fuji X-H2S
sistem racire mirrorless X-H2S
poza ventilator racire aparat foto mirrorless fuji
X-H2S cu sitem de racire
poza mirrorless fuji X-H2S  sistem racire
sistem ventilare camera Fuji X-H2S

Fujifilm X-H2S este capabil și de performanțe impresionante la capitolul foto

Când vine vorba despre fotografie, noul aparat mirrorless permite înregistrarea a până la 40 de cadre pe secundă în modul cu obturator electronic, sau 15 cadre pe secundă cu obturator mecanic, ambele cu focalizare automată activată. Buffer-ul permite 175 de cadre în format compressed RAW în modul electronic și 400 cadre în modul mecanic.

Fujifilm promite performanțe mult îmbunătățite de focalizare automată AF față de X-T4, cu o viteză de trei ori mai mare și o precizie net superioară. Între timp, algoritmii AF pot face predicții pentru subiecții în mișcare, permițând, în același timp, detectarea subiectului în situații cu contrast scăzut sau iluminare proastă. Pe lângă recunoașterea figurilor umane (față sau ochi), poate detecta animale, păsări, mașini, biciclete, avioane și trenuri.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Fujifilm X-H2S pare să fie gândit atât pentru fotografi avansați, cât și pentru vloggeri sau chiar pentru utilizarea în medii profesionale.

Prețul lui Fujifilm X-H2S este însă unul din zona premium: 2.500 Euro pentru body. În România echipamentele Fujifilm sunt disponibile la F64 (vezi oferta) sau la Photosetup (vezi oferta) sau la eMag (vezi oferta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.