GIMP programul gratuit de prelucrare foto a ajuns la versiunea 2.10

GIMP 2.10 a fost lansat oficial. După șase ani de dezvoltare, noua versiune a uneia dintre cele mai bune alternative gratuite Photoshop a sosit. Versiunea 2.10 vine cu un nou motor de procesare a imaginii, o interfață reproiectată și instrumente noi pentru editare foto.

GIMP 2.10 program gratuit prelucrare fotografii
GIMP 2.10

De fapt până să reușesc eu să public această știre a apărut chiar și versiunea 2.10.2! Vezi mai jos detaliile.

Dacă nu știați, GIMP este acronim pentru GNU Image Manipulation Program (în română program GNU pentru manipularea unei imagini), fiind destinat executării diverselor modificări cum ar fi retușarea fotografiilor, a compoziției imaginii sau chiar colaje a imaginilor.

Vă recomand să citiți: BatchPhoto Enterprise review pentru programul de editare a sute de fotografii

GIMP 2.10 are o interfață complet nouă, mult mai asemănătoare cu cea a Photoshop-ului . De asemenea acum GIMP are o singură fereastră care include toate instrumentele. Aceste două schimbări mi se par deja o îmbunătățire majoră față de vechea abordare multi-fereastră folosită la versiunile anterioare, care era atât de greoaie și confuză pentru utilizatorii noi.

gimp program gratuit prelucrare fotografii
Unelte – Gimp program gratuit prelucrare fotografii

Altă îmbunătățire majoră la versiunea 2.10 este suportul pentru HiPI. Astfel, acum GIMP scanează în mod corespunzător monitoarele 4K sau alte rezoluții înalte, iar pictogramele ajung la o dimensiune utilizabilă. De asemenea, puteți alege seturi de pictograme color și monocrom.

GIMP 2.10 suportă:
– editare de imagini pe 16 și 32 de biți pentru fișierele TIF, PNG și PSD printre altele.
– Multi-threading support, pentru procesarea mai rapidă a operațiilor.
– Optional GPU side processing, oferind accelerare hardware pe sistemele acceptate.

Alte modificări în GIMP 2.10

Funcțiile de gestionare a culorilor (Color management) sunt acum încorporate, în loc să existe ca plug-inuri, și există suport pentru un nou spațiu de culoare liniar. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce pare a fi o trecere generală de la plug-in-uri la o experiență mai integrată.

Puteți vizualiza efectele filtrelor (cum ar fi estomparea gaussiană) pe poze, în timp real. Aceasta înlocuiește fereastra minusculă de previzualizare la care am fost anterior limitați. Există, de asemenea, o opțiune Split View care afișează efectele înainte și după pe aceeași poză.

gimp program gratuit editare foto
program gratuit editare foto

Suportul fișierelor a fost îmbunătățit. Nu numai că acum puteți lucra cu fișiere pe 32 de biți, dar există un suport mai bun pentru fișierele PSD. Aceasta este o veste bună pentru oricine dorește să folosească GIMP ca alternativă la Photoshop.

GIMP 2.10 are și unelte noi

Noul instrument Unified Transform Tool combină lucruri cum ar fi vechile dispozitive de decupare (crop), perspectivă și scale într-o singură unitate. Este o versiune a instrumentului Free Transform din Photoshop.

Instrumentul Handle Transform deformează un strat (layer) sau o cale (path) în moduri complexe, în timp ce instrumentul Warp vă permite să schimbați pixelii individuali. Acest lucru este foarte util atunci când retușați fotografiile și este similar cu filtrul Liquify din Photoshop.

GIMP 2.10 înlocuiește vechiul Blend Tool cu un nou instrument Gradient care vă permite să creați și să editați gradienți direct pe imagine. Puteți să le mutați sau să le rotiți, sau să adăugați sau să ștergeți culorile fără a fi nevoie să vă ”jucați” cu casete de dialog. Și, desigur, toate modificările dvs. se actualizează în timp real.

GIMP 2.10 introduce pentru prima dată instrumentele de bază care lipseau, cum ar fi instrumentele Exposure și Shadows-Highlights. Alături de acestea este un nou filtru de afișare a indicatorilor de avertizare (Clip Warning) care vă va avertiza asupra zonelor supraexpuse sau a culorilor suprasaturate.

GIMP 2.10 îmbunătățește straturile (Layers) prin introducerea unor noi moduri de amestecare, în timp ce utilizarea etichetelor de culoare ajută la gestionarea layers-urilor prezente în imagini mai complexe. De asemenea, puteți aplica măști în grupurile de straturi.

Instrumentele de selecție au fost îmbunătățite pentru a vă ajuta să decupați sau să izolați obiecte. Există o caracteristică la îndemână – Symmetry Painting – pentru a facilita desenarea modelelor sau a obiectelor în oglindă. Și peste 80 de filtre vechi au fost reprocesate.

anunt terenuri vanzare valea doftanei prahova

GIMP nu are încă unele caracteristici prezente la Photoshop, cum ar fi content-aware fill. Adăugați aceste elemente prin plug-inuri (plug-in-ul Resynthesizer, în acest exemplu), dar aceasta nu este o soluție pentru oricine dorește ca lucrurile să funcționeze fără instălări suplimentare.

Încă nu are suport pentru CMYK, deci nu este potrivit pentru cei din producția de imprimare (tipografii, etc). Este, de asemenea, mai lent, mai ales când lucrați cu imagini mari.

Dar GIMP 2.10 este un upgrade important, care poate fi descărcat de pe site-ul oficial. În plus, este gratuit, open source și nu te va lega de un plan de abonament cum procedează Adobe. Și GIMP este disponibil pe toate platformele desktop, inclusiv Linux, precum și Windows și Mac.

Versiunea 2.10.2 rezolvă 44 de probleme și aduce două noi filtre: Spherize și Recursive Transform.

Recursive Transform filter gimp 2.10.2
Recursive Transform – Gimp 2.10.2

ishoot.ro

Spherize efect filtreu gimp programe gratuit prelucrare fotografii
Spherize – GIMP 2.10.2

Gimp 2.10.2 poate fi descărcat de pe acest site.

Dacă sunteți în căutarea unei alternative gratuite la Photoshop, GIMP ar trebui să fie primul pe lista dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să vă familiarizați cu modul în care funcționează programul.

Câteva tutoriale în limba română găsiți pe acest site.

2 thoughts on “GIMP programul gratuit de prelucrare foto a ajuns la versiunea 2.10”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.