Graffiti si alte elemente de arta urbana in Timisoara

Timișoara este unul din orașele României unde puteți vedea niște graffiti interesante. Eu am vizitat Timișoara în vara lui 2018 și pot să vă prezint câteva fotografii cu elementele de arta urbană (street art) văzute în diverse zone ale orașului bănățean.

poza graffiti arta urbana desen timisoara fotografii romania
arta urbana Timisoara

Graffito (din italiană graffito, derivat din sgraffiare = a zgâria), la plural graffiti este un termen din arheologie care desemnează o inscripție sau un desen executat fie cu pigmenți de culoare roșie, fie prin zgâriere, descoperite pe monumentele antice.

arta urbana Timisoara poze graffiti romania
arta urbana Timisoara

Dar în prezent, graffiti este un termen general referitor la inscripții caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereți sau alte suprafețe publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop. Când este făcut fără consimțământul proprietarului, constituie vandalism (care este ilegal).

poze arta urbana Timisoara Romania fotografii desen graffiti
arta urbana Timisoara Romania

Când proprietarul spațiului își dă consimțământul putem numi graffiti ca fiind pictură murală.

Vă recomand să vedeți: Amsterdam street-art: pasajul Cuyperspassage si Banksy

Pictura murală se poziţionează între artă şi social, între vandalism şi o direcţie de dezvoltare urbană. Fie că vorbim de grafitti, fie că vorbim de street-art, două categorii distincte, de multe ori aflate în opoziţie sau evoluând una din cealaltă, pictura murală în spaţiul public a devenit în ultimele patru decenii o categorie artistică în sine.

arta urbana Timisoara poze graffiti romania fotografii
arta urbana Timisoara – graffiti

Grafffiti are mai multe subcategorii, iar în Timișoara erau prezente cam toate genurile. Eu recunosc că îmi plac acele picturi murale, chiar și graffiti, bine realizate, iar Timișoara are câteva exemple. De asemenea nici pereții clădirilor din Timișoara nu sunt lipsite de mâzgaleli, din păcate.

poza bega timisoara graffiti fotografii romania
graffiti Timisoara Bega

Nu am avut timp să caut toate graffiti din Timișoara, nici nu am găsit multe informații despre acestea înainte să ajung în oraș, dar este un subiect care merita atenția celor din zonă sau a celor care vor să viziteze orașul.

poza graffiti parc timisoara romania fotografii
graffiti in parc – Timisoara, Romania

Părerea mea este că arta urbană sau street art cum este ea numită prin alte țări poate contribui la dezvoltarea urbană a orașului. De altfel, din câte am înțeles, în Timișoara au exista diverse inițiative de a-i ajuta pe artiștii urbani.
Dar pentru că nici măcar Google nu indexează la timp toate informațiile, eu am aflat ceva mai multe despre graffiti din Timișoara la câteva săptămâni după ce m-am întors de acolo!

poza creaturi dragute arta urbana timisoara romania fotografii
Creaturi dragute – arta urbana Timisoara

În Timișoara s-a desfășurat Festivalul de artă stradală Fisart, ajuns la a 7-a ediție în 2017, la care ar fi participat șapte artiști internaționali.
Se pare că Fisart se va desfășura și în 2019, când artiștii graffiti pregătesc la Timişoara cel mai mare muzeu de street art din Europa, accesibil cu bicicleta.

Vă recomand să vedeți: Un-hidden Bucharest II – harta graffiti din Bucuresti

Și am mai aflat că Timișoara a fost primul oraș din România unde a avut loc un festival de graffiti/artă stradală (citiți aici)

În București sunt diverse zone unde pot fi văzute graffiti bine realizate, iar în 2016, când orașul a participat la concursul Capitală Culturală Europeană 2021 (câștigat de Timișoara), a fost organizat un tur de introducere-prezentare a mișcării street art

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

În Timișoara mai puteți vede TypoPassage, un micro muzeul al designului de literă, interesant de văzut, mai ales că este amplasat lângă alte obiective turistice și anume unul din malurile râului Bega, aproape de podul Podul Tinereții și parcul unde se află Catedrala Mitropolitană Ortodoxă (harta)

Alte fotografii cu arta urbană din Timișoara pot fi văzute la Galeria Foto
Dacă voi cunoașteți străzile din Timișoara unde pot fi văzute graffiti, vă rog să ni le spuneți la rubrica Comentarii ( Leave a Reply – Comment).

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Graffiti si alte elemente de arta urbana in Timisoara”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.