Guy Tillim castigatorul HCB Award 2017

În urma deliberărilor organizate la Fundația Henri Cartier-Bresson din Paris, juriul din 2017, l-a desemnat câștigător al HCB Award pe fotograful sud-african Guy Tillim pentru proiectul Muzeului revoluției (Museum of the Revolution).

fotograf profesionist hcb awards 2017 Guy Tillim
©Guy Tillim

Guy Tillim a primit din partea fundației Henri Cartier-Bresson un grant de 35.000 Euro pentru a termina proiectul foto Museum of the Revolution.

În Maputo, capitala Mozambicului, pe bulevardul 24 Julho, există o instituție numită Muzeul Revoluției. Bulevardul a fost numit așa la scurt timp după ce Lourenço Marques a devenit capitală colonialistă portugheză, 24 iulie 1875 marcând sfârșitul unui conflict luso-britanic pentru posesia teritoriului care a fost decis în favoarea Portugaliei. O sută de ani mai târziu, semnificația acestei date are alt sens, deoarece 24 iulie a devenit o dată națională, iar capitala Mozambicului a fost redenumită Maputo. După războiul civil de 13 ani care s-a încheiat în 1990, această zi a devenit acum ziua în care toate proprietățile portugheze au devenit cele ale statului.

Republica Populară Mozambic a devenit Republica Mozambic și, recent, trecerea statului marxist către un regim capitalist este completă. Scena colonială, strada, care este fundalul acestei revoluții, martorul tăcut al acestor mișcări de aspirație, a devenit un muzeu însuși.

poza fotografie africa Guy Tillim castigatorul HCB Award 2017
© Guy Tillim castigatorul HCB Award 2017

Guy Tillim a fotografiat deja străzile din Johannesburg, Maputo, Lunada, Harare, Libreville, Addis Abeba și Nairobi. Datorită HCB Award oferit de fundația Henri Cartier-Bresson, Guy Tillim intenționează să-și continue proiectul în Dakar, Accra, Kampala și Lagos pentru a completa și a documenta aceste peisaje urbane situate în mijlocul realităților unei capitale africane și referindu-se în mod inevitabil prin prisma unui trecut colonial african.

fotografie strada oameni africa mozambic africani
©Guy Tillim – Museum of the Revolution – HCB Award 2017

Guy Tillim s-a născut în Johannesburg în 1962 și locuiește în Vermaaklikheid, Western Cape. A început să fotografieze profesional în 1986, colaborând cu colectivul Afrapix până în 1990. Activitatea sa în calitate de fotograf independent în Africa de Sud pentru presa locală și străină a inclus posturi la Reuters între 1986 și 1988 și Agence France Presse (AFP) în 1993 și 1994.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.