Imagini realizate cu filtru ND variabil Hoya NDX si echipament Sony

Teoretic un filtru ND variabil Hoya NDX poate fi răspunsul celor care se întreabă cum să obțină expuneri mai lungi chiar și în lumină puternică sau pentru videografii care filmează în diferite condiții de iluminare. Dacă vreți să vedeți, practic, câteva imagini realizate cu filtrul Hoya NDX Variable Density 3-400 atașat obiectivului Sony E 16-55mm F2.8 G, montat pe mirrorless-ul Sony A6600 vă invit să citiți mai departe.

poza Hoya NDX Variable Density 3-400
Hoya NDX Variable Density 3-400 – filtru ND variabil

Am de ceva timp un filtru ND variabil și chiar dacă nu am timp / ocazii să-l folosesc mai des, totuși am observat că imaginile obținute cu Hoya NDX Variable Density 3-400 pot fi diferite în funcție de echipamentul folosit.

Dacă tot am avut la dispoziție un mirrorless Sony A6600 (review) și obiectivul Sony E 16-55mm F2.8 G (review) am profitat de ocazie și am testat și filtrul Hoya NDX Variable Density 3-400 cu echipamentul Sony.

poza filtru ND variabil Hoya NDX montat obiectiv sony e 16-55mm f2.8 g a6600
filtru ND variabil Hoya NDX – montat obiectiv Sony E 16-55mm F2,8 G Sony A6600

Mai trebuie precizat că la obiectivul Sony 16-55mm F2.8 G diametrul filetului este de 67mm, dar filtrul ND variabil folosit de mine are diametru de 77mm, astfel a trebuit să folosesc și un inel step up 67-77mm

filtru nd variabil inel step up obiectiv sony mirrorless
filtru ND variabil inel step up

Filtru ND variabil – scurtă introducere

Chiar dacă acum discutăm despre un filtru ND variabil Hoya NDX Variable Density 3-400 și alte mărci de filtre funcționează la fel, rezultatele obținute fiind influențate de calitate sticlei folosite la fabricarea filtrului, eventualele tratatement aplicate și, desigur, echipamentul foto utilizat, mai ales obiectivele.

poza filtru nd variabil hoya lumina puternica fantani unirii
1/1600 f28 iso100
poza fantani unirii vara bucuresti
crop

poza filtru nd variabil hoya ndx fantani apa unirii bucuresti
filtru ND variabil – 1/80 f2.8 iso100
fotografii fantani unirii bucuresti vara 2020 canicula
crop

Un filtru de densitate neutră variabilă oferă fotografului / videografului posibilitatea de a limita gradual cantitatea de lumina care intră în obiectiv, permițând astfel obținerea unor timpi de expunere mai lungi. De asemenea, este util și pentru a folosii o diafragmă mică în condiții cu iluminare puternică, atunci când în mod normal diafragmă nu ar putea fi deschisă la maxim.

fotografie filtru nd variabil 67mm apa fantani vara
filtru – 1/8 F18 iso100
poze fantani unirii vara canicula filtru nd variabil
1/50 F18 iso100

Părerea mea este că totuși filtrele ND variabile sunt mai utile videografilor, fie ei amatori sau profesioniști. Pasionații de fotografie au la dispoziție clasicele filtre ND, care pot fi ceva mai ieftine, dar mai ales calitate fotografiilor s-ar putea să fie mai bună decât în cazul folosirii unui filtru ND variabil. Dezavantajul clasicelor filtre ND este că au un singur grad de opacitate. De exemplu un filtru ND500 reduce cantitatea de lumină cu 9 diafragme. În funcție de ce fotografii doriți să realizați, este posibil să fiți nevoiți să cumpărați mai multe filtre ND.

fotografie fantana arteziana piata unirii vara
1/25 f/22 iso100
poe fantani arteziene bucuresti vara caldura
crop
expunere lunga ziua filtru nd variabil hoya ndx
filtru – 1/4 F18 iso100
fotografie expunere lunga ziua lumina puternica
crop

Cred că deja bănuiți, dar merită amintit faptul că pentru fotografii cu expuneri lungi aveți nevoie de un trepeid sau ceva care vă permite să fixați aparatul foto. De obicei un filtru neutru de calitate nu ar trebui schimbe excesiv culorile. Totuși prin editare foto puteți interveni astfel încât să obțineți imaginea dorită.

Citește și: Monopied foto-video – avantaje, dezavantaje si utilizare

Revenind la filtrul ND variabil, așa cum indică chiar denumirea, opacitatea lui poate varia, vă dă posibilitatea de a controla cantitatea de lumina ce intră în obiectiv, fără a modifica anumite setări ale aparatului foto.

fotografii expunere lunga ziua fantani pasaj basarab bucuresti
0.5 sec. F18 iso100
fotografii fantani filtru nd variabil hoya ndx 3-400
0.5 F8 iso100
fotografii fantani pasaj basarab expunere lunga ziua
1 sec F11 iso100

În cazul Hoya NDX Variable Density 3-400, plaja este ND3 – ND400, adică poate reduce lumina de la aproximativ 2 până la 8 diafragme. Acest lucru se realizează prin rotirea filtrului.
Cred că ar fi fost util dacă rotirea filtrului Hoya NDX Variable Density 3-400 era limitată la marcajele Min și Max, iar inelul care se rotește să fie dotat cu o tijă / un mic mâner. O să vedeți în videoclipul de mai jos că în unele momente degetele mele intră în cadru, asta pentru că m-am grăbit și nu am fost atent, dar un mâner ar fi prevenit așa ceva.

poza fantana parc kiseleff bucuresti
1/100 F8 iso100
fotografie expunere lunga lumina puternica filtru nd variabil
0.6 sec F13 iso100
fantana parc kiseleff bucuresti expunere lunga
crop

Spuneam că filtrele ND variabile sunt mai utile la videografie, iar explicația, pe scurt, se referă la diferența între setările folosite la fotografiere și cele pentru video. Mai exact este vorba despre timpul de expunere. Pentru a obține fimări de calitate, în care mișcarea să fie fluidă, se recomandă respectarea regulii 180-degree shutter (formula de calcul fiind fps*2=timp de expunere).

Adică dacă filmați la 24fps, timpul de expunere este 24*2= 48, rontujit la 1/50, pentru 30fps rezultă 1/60, pentru 50fps avem 1/100.
În lumină puternică, chiar și un timp de expunere de 1/100, diafragmă închisă la maxim și ISO minim, tot este prea multă lumină, iar filmarea este supraexpusă. În astfel de situații, ajutorul vine de la filtrele ND variabile, care pot reduce lumina în funcție de situație. Uneori filtrul ND variabil este foarte util când se face trecere de la condiții de iluminare mult diferite (de exemplu trecerea de la interior la exterior sau invers, când trebuie filmate artificii dar lumina ambientală are altă intensitate, etc.)

Citește și: Cum iti alegi trepiedul foto-video?

Se recomandă să nu folosiți filtrele ND Variabil pe obiective mai wide de 28mm (în format 35mm, sau echivalent) deoarece pot aparea diferite probleme cu imaginea. Pentru expuneri lungi, se recomandă să acoperiți vizorul pentru a evita petele de lumină pe imagine. De asemenea filtre ND, fie ele clasice sau variabile, permit scăderea ISO.

floria.ro

Scurt test cu filtrul Hoya NDX Variable Density 3-400 montat, cu ajutorul unui inel step-up 67-77mm, pe un obiectiv Sony E 16-55mm F2.8 G, iar că aparat am folosit un mirrorless Sony A6600.
Echipamentul Sony nu l-am avut la dispoziție mai mult timp, dar ca și concluzie personală în acest caz, filtrul Hoya NDX Variable Density a dat rezultate mai bune la foto. La video cred că trebuie lucrat în editare, probabil colorizare, pentru a readuce culorile la o calitate mai plăcută. Desigur aceste sunt doar preferințele mele, tu poate dorești altceva sau îți place ce vezi aici

Sfaturi pentru achiziția filtrelor ND variabile

•Achiziționați un filtru ND variabil de calitate și alocați timp să-l testați. Dacă nu sunteți multumiți de ceea ce obțineți returnați-l (nu uitați să verificați regulile de retur înainte să cumpărați filtrul!)
•Puteți achiziționați filtrul pentru obiectivul din dotare cu diametrul cel mai mare, pentru obiectivele cu filet mai mic puteți folosii inele adaptoare

Unele aparate de fotografiat au un filtru ND incorporat sau poate simula efectul lui, prin activarea din Meniu. Mai jos un exemplu obținut cu un Canon G7 X Mark II (review)

canon g7 x mark ii filtru nd expunere lunga apa
1/10 F11 iso125
cascada dambovita rau bucuresti
crop

Citește și: Xume – sistemul realizat de Manfrotto pentru atasarea rapida a filtrelor la obiective

poza fantana parc floreasca bucuresti
1/400 f2.8 iso125
fantana apa parcul floreasca
crop
fotografii expunere lunga filtru nd canon g7 x mark ii
1/15 f11 iso125
expunere lunga ziua filtru nd variabil fantana arteziana
crop

Dacă vreți să experimentați cu filtre ND variabile, găsiți oferte la F64 sau la Photosetup sau la iShoot

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Am scris aceste rânduri cu speranța că vor fi de folos celor care doresc să experimenteze cu expuneri lungi sau caută soluții să poată filma mai bine când lumina ambientală este prea puternică iar setările aparatului foto nu ajută la obținerea unei expuneri cât mai corecte.
De asemenea sper că s-a înțeles faptul că imaginile obținute cu un filtru ND variabil sunt … variabile! În funcție de calitatea filtrului și a obiectivului folosit puteți obține ceea ce vă doriți. Sau nu!

fotostefan

One thought on “Imagini realizate cu filtru ND variabil Hoya NDX si echipament Sony”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.