În vizită la Muzeul de Artă Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck

În centrul Bucureştiului, aproape de Piaţa Romană, pe Strada Vasile Alecsandri la numărul 16, ne aşteptă unul dintre muzeele bucureştene mai puţin cunoscute: Muzeul de Artă Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck sau pe scurt Casa Storck.

muzeul storck
casa Storck

Casa Storck a fost construită între anii 1911-1913 de arhitectul Alexandru Clavel, după proiectele soţilor Storck. Clădirea este concepută în stil anglo-normand, iar faţada principală este decorată cu motive ornamentale în piatră: brâuri, ancadramente şi basoreliefuri realizate de Frederic Storck.

muzeul de arta stock
muzeul storck
intrare casa storck
intrare

floria.ro

interior casa storck
casa storck

Povestea familiei Storck este impresionantă, dar eu, acum, am să vă spun pe scurt câteva elemente şi vă îndemn să treceţi pragul muzeului pentru a afla, cu lux de amănunte, toată povestea, care ar putea face cu succes subiectul unui serial de televiziune.

statuie inger casa storck
ingerul casei storck

Cel care a întemeiat “dinastia” Storck este artistul Karl Storck. Acesta a venit în România la jumătatea secolului XIX şi lucreză într-un atelier de bijuterie. Apoi lucrează în modelarea de stucaturi. Studiază sculptura la Viena şi Munchen. Karl Storck, împreună cu Theodor Aman şi Gheorghe Tattarescu au fondat în 1864 Şcoala de Belle-Arte unde a fost şi profesor de scuptură. I-a urmat ca profesor fiul său, Frederic Storck şi Cecilia Cutescu Storck care în 1916 devenea prima femeie profesor într-o Academie Naţională de Arte în Europa.

autoportret Frederic Storck
Frederic Storck

Primul profesor de sculptură din România, Karl Storck este creatorul primei sculpturi de for public din ţara noastră care îl reprezintă pe Spătarul Mihail Cantacuzino, ctitorul Aşezământului Colţea. Executată din marmură de Carrara, statuia este amplasată în curtea Spitalului Colţea din Bucureşti.

spatarul Mihail Cantacuzino statuie
spatarul Mihail Cantacuzino

Schiţa din ghips a statuii din marmură de Carrara ce o înfățișează pe Domniţa Bălaşa, fiica domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a Doamnei Maria este expusă în atelierul de sculptură al familiei Storck, iar statuia poate fi admirată în curtea bisericii Domniţa Bălaşa, de pe Strada Sfinţii Apostoli din centrul Capitalei.

schita ghips domnita balasa
schita domnitei Balasa

Cei doi fii a lui Karl, Carol şi Frederic, împărtăşesc şi ei pasiunea tatălui pentru sculptură.

autoportret carol storck
autoportret carol storck

Carol Storck este fiul din prima căsătorie a lui Karl Storck cu Clara Ihm din Hanau, născut la Bucureşti, în anul 1854. Studiază sculptura la Florenţa şi la Philadelphia, după care se întoarce în România pentru a lucra în atelierul tatălui său. Sculptura monumentală în bronz care îl reprezintă pe Generalul doctor Carol Davila, din faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti este creaţia lui Carol Storck, nu a tatălui său.

machetei bisericii episcopale din Curtea de Argeş
atelierul de sculptura

Pictoriţa Cecilia Cutescu Storck devine soţia lui Frederic în 1909 şi împreună au două fiice (Gabriela, devenită arhitectă şi Cecilia Lita, căsătorită Botez, ceramistă.). Fiii acestora continuă tradiţia artistică a familiei şi devin scuptori, arhitecti şi designeri.

pictorita Cecilia Cutescu Storck
Cecilia Cutescu Storck

Deşi numeroase tablouri semnate Cecilia Cuţescu Storck sunt prezente în muzee şi colecţii particulare, nu pictura de şevalet a fost cea mai aproape de sufletul Ceciliei, ci pictura murală monumentală.

tablouri Cecilia Cutescu Storck
tablouri Cecilia Cutescu Storck

Importante clădiri publice din Bucureşti sunt decorate de Cecilia Cuţescu Storck, de exemplu Marea frescă Istoria Negoţului Românesc din Magna Aula a Academiei de Studii Economice, Apologia Artelor Româneşti pictată pe plafonul Sălii Tronului Palatului Regal din Bucureşti – Muzeul Naţional de Artă al României de astăzi -, pictura holului de onoare al Băncii Marmorosh-Blanck de pe Strada Doamnei.

atelier de pictura casa storck
atelier de pictura

Casa Storck are şi o frumoasă curte interioară, izolată de freamătul străzii şi unde poţi poposi pe o băncuţă, la umbra bătrânului salcâm japonez.

salcam japonez bucuresti
salcam japonez

Printre smochini şi tufele de trandafiri sunt risipite statui cioplite în piatră, fragmente de coloane şi capiteluri recuperate de Cecilia Storck de la casa din Balcic.

curte interioara casa storck
curtea casei storck

În 1951, Cecilia Cuţescu Storck, a intuit că nu se poate opune regimului comunist şi şi-a donat casa, locuind până la 90 ani, împreună cu fiicele sale, Gabriela Storck şi Cecilia (Lita) Storck Botez în camerele de la etaj.

deviza pictoritei Cecilia Cutescu Storck
sa muncesti, sa muncesti, iar sa muncesti

Din patrimoniul muzeului fac parte câteva sute de obiecte de artă, în cea mai mare parte sculpturile lui Frederic Storck şi lucări de pictură şi grafică ale soţiei sale, Cecilia Cuţescu Storck.

picturi casa storck
picturi

Sculpturi realizate de fratele mai mare al lui Frederic, Carol Storck şi de tatăl lor, Karl Storck fac parte din colecţia muzeului alături de creaţii ale copiilor soţilor Storck, Romeo Kunzer Storck-fiul din prima căsătorie a Ceciliei-Gabriela Storck şi Lita Storck Botez.

statui casa storck
statui

Vă recomand să citiți: Castelul Tepes din parcul Carol – Bucuresti

arta casa storck
arta

Se adaugă lucrări semnate de Carol Popp de Szathmary şi de fiul său, Alexandru Satmari, rude ale Ceciliei precum şi obiecte colecţionate de familia Storck în numeroasele călătorii în ţară şi străinătate.

arta din strainatate
din strainatate

În prezent casa a revenit în proprietatea familiei Storck care a fost de acord ca muzeul de artă, aflat în custodia Muzeului Municipiului Bucureşti, să funcţioneze în continuare la parterul casei.

coletie arta casa storck
colectie

Încă o data vă spun că merită să faceţi o vizită Muzeului Storck, atât pentru povestea fascinantă a familiei Storck şi frumosele opere de artă expuse, cât şi pentru că din păcate viitorul casei este incert, aflându-se într-o avansată stare de degradare, din cauza igrasiei şi până în
prezent (data ublicării acestui articol) nu s-au găsit fonduri necesare renovării. Casa Storck ar trebui urgent renovată, ar fi păcat să se piardă încă un loc preţios pentru arta şi cultura românească.

Muzeul de Artă Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck este deschis de miercuri până duminică, între orele 9-17. Preţul unui bilet este de 5 lei, cu ghidaj 6 lei (elevii, studenţii şi pensionarii au reducere) iar taxa pentru fotografiat este de 15 lei.
Pozele au fost realizate cu Nikon D5100 şi obiectivul Sigma 17-70mm Contemporary.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

7 thoughts on “În vizită la Muzeul de Artă Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck”

  1. Vaaaai! Trec pe lângă casa asta cel puțin o dată pe săptămână, dar recunosc – nu știam că e muzeu…
    Super pozele și tare frumos locul! Mulțu de info, o să trec! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.