In vizita la Muzeul Zambaccian

Cum spuneam anterior, anul acest voi încerca să vizitez cât mai multe muzee din Bucureşti, iar muzeul Zamaccian a fost următorul de pe lista mea.

strada muzeului de arta Zambaccian
strada muzeului

Muzeul Zambaccian este un muzeu de artă aflat în apropiere de Piaţa Dorobanţilor, situat chiar pe strada cu acelaşi nume, Muzeul Zambaccian, la nr. 21A.

Muzeul Zambaccian este situat în fosta casă a lui Krikor Zambaccian (1889 -1962), un om de afaceri român de etnie armeană, reputat critic şi colecţionar de artă.

casa Krikor Zambaccian
Krikor Zambaccian

Muzeul a fost fondat în 1947, piesele expuse aparţinând impresionantei colecţii de artă donate de Krikor Zambaccian statului român, împreună cu clădirea. Casa în care a locuit colecţionarul, a fost construită după planurile arhitectului C.D. Galin pentru a servi atât ca locuinţă, dar şi ca spaţiu de expunere a operelor de artă. Colecţia era deschisă pentru amatorii de artă o zi pe săptămână încă din 1942, an în care casa a fost terminată.

C.D. Galin arhitect casa
arhitect C.D. Galin

Casa Zambaccian este deosebită, nu doar prin arhitectura lui Galin, ci şi prin amplasarea ei într-unul dintre cele mai liniştite cartiere ale Bucureştiului. Linişte ce a fost tulburată doar de scârţiitul parchetului, provocat de paşii mei dar şi de “beep”-urile sistemului de detecţie a mişcării instalat în toate încăperile.

statui curte muzeul zambaccian
la muzeu

Duminică, ziua vizitei mele, a fost o zi însorită, iar “perdele” de hârtie de la ferestre nu numai că protejau tablourile de lumina puternică de afară, dar şi filtrau lumina ce pătrundea prin ferestrele generoase, creend o atmosferă deosebită.

Prima încăpere a turului prin muzeu este fostul biroul a lui Zambaccian, unde se află o bibliotecă plină de carţi şi un birou pe care o carte deschisă aşteaptă impresiile vizitatorilor. Tablourile care domina biroul sunt cele ale lui Theodor Pallady, dintre care a-şi enumara: „Autoportret”, „Femeie în verde scriind”, „Nud pe un fotoliu roşu”, „Pălăria şi umbrela artistului”.

floria.ro

De aici am pătruns în holul central (un fel de salon), unde se regăsesc tablouri ale lui Theodor Aman („Autoportret”), Nicolae Grigorescu („Peisaj de toamna”, „Autoportret”, „Trandafiri”, „Peisaj din Bretania”, „Cioban călare pe asin”, „Ţărancă torcând”, „Portret de femeie” ca şi „Ţărancă culcată în iarbă”, „Cireadă ieşind din apă”, „Băiat cu armonică”), Ion Jalea dar şi sculpturi ale lui Oscar Han.

Din acest salon porneşte o scară ce duce la etaj către mai multe săli şi o galerie de grafică (în creion şi acuarele pe hârtie) unde sunt expuse, printre altele, tablouri ale lui Alexandru Padina, Ion Tuculescu, Iosif Iser, ale unor impresionişti francezi ca Delacroix, Matisse, Cezanne, „Corida” lui Picasso, Renoir cu „Doua femei la scaldat”, „Nud în peisaj”.
Tot într-o încăpere de la etaj se află şi portretul lui Zambaccian pictat de Corneliu Baba. În muzeu se mai regăsesc sculpturi ale lui Oscar Han („Arcaşul”), ale lui Dimitrie Paciurea („Bust de femeie”) şi „Cap de copil” a lui Constantin Brâncuşi.

Muzeul Zambaccian adăposteşte peste 300 de obiecte de artă plastică şi decorativă, iar în prezent este o filială a Muzeului Naţional de Artă al României .

intrare muzeu zambaccian
intrare

În afară de scârţiitul parchetului, beep-urile sistemului de alarmă (bănuiesc că el era responsabil pentru “simfonia” ce răsuna în toată casa), muzeul mai este dotat şi cu termohigrometre, asemănătoare cu aceste, pentru măsurarea umidităţii şi temperaturei din camere (văzute mai de la distanţă acele termohigrometre par la rândul lor opere de artă ale tehnicii!) astfel tablourile expuse sunt foarte bine păstrate şi conservate. În plus în unele încăperi sunt şi băncuţe în faţa tablourilor, aastfel puteţi lua un loc şi admira în voie minunatele picturi.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Casa K.H. Zambaccian este un loc care merită vizitat nu doar pentru a vedea impresionanta colecţie de tablori, statuete şi obiecte de mobilier ci şi pentru a “gusta” din atmosfera de pace. Unele tablouri pot fi vazute şi aici dar merită să le vedeţi pe “viu” acolo la muzeu (harta), iar pentru efectuarea de poze în incinta muzeului se percepe o taxa de 50 de ron.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Program de vizitare: miercuri – duminică
11.00 – 19.00 (mai – septembrie)
10.00 – 18.00 (octombrie – aprilie)
Închis: luni, marţi, 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie
Biletul de intrare costă 7 lei, iar taxa foto 50 lei.

fotostefan

2 thoughts on “In vizita la Muzeul Zambaccian”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.