Lacatele dragostei in parcul Herastrau?

Într-una din zilele acestea, trecând prin Herastrau, pe unul din podurile insulei Trandafirilor, cel din apropierea debarcaderului (se vede în această harta) am văzut nişte lacăte şi mă întreb: oare sunt lacătele dragostei, sau ale iubirii cum mai sunt ele numite ?

lacate de dragoste bucuresti
lacatele dragostei + parcul Herastrau

Istoria „lacătelor dragoseti (iubirii)” este veche şi se pare că acest obicei s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din oraşul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul de dragostei”.

lacatele iubirii dragostei bucuresti
lacatul iubirii – pod Herastrau

Povestea spune că Nada, directoarea unei şcoli locale din localitatea Vrnjacka Banja, s-a îndrăgostit de un ofiţer sârb pe nume Relja. După ce s-au logodit, Relja a trebuit să plece la război în Grecia, unde s-a îndrăgostit de o femeie din Corfu.

lacate de dragoste love locks romania
lacate de dragoste

Ca o consecinţă, Relja şi Nada au rupt logodna însă tânăra nu şi-a revenit niciodată din lovitura devastatoare dată de iubitul ei, iar după ceva timp ea a murit din cauza suferinţei în dragoste şi a nefericirii. După această întâmplare, tinerele din Vrnjacka Banja au dorit să îşi protejeze dragostea aşa că au început să scrie numele lor şi al celui drag pe lacăte pe care le-au prins de balustrada podului pe care Nada şi Relja obişnuiau să se întâlnească.

lacatele dragostei iubirii bucuresti
lacatele iubirii – bucuresti

Începând cu anii 2.000, podurile cu „lacătele iubirii” sau “lacătele dragostei” s-au răspândit în tot mai multe locuri din întreaga lume. În prezent există peste 100 de astfel de locuri pe întreg globul şi de fapt nu întotdeauna este un pod; de exemplu în Bucureşti un alt loc unde pot fi văzute sau chiar prinse lacătele dragostei sau ale iubirii este gardul teatrului Masca (cartierul Militari, bulevardul Uverturii).

lacatele iubirii bucuresti militari
lacatele

motored.ro

Lacate de dragoste pe gardul de la Masca
Lacate de dragoste pe gardul de la Masca
lacatele iubirii teatrul masca bucuresti
lacate de dragoste

De obicei, numele sau iniţialele de iubitele sunt înscrise pe lacăt, iar cheia sa se aruncă pentru a simboliza dragostea eternă.

lacate de dragoste bucuresti
lacatele iubirii – masca

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Lacate de dragoste pe gardul de la Masca
lacatele iubirii

Într-un post anterior vă prezentasem şi lacătele iubirii (love locks) de pe pe Podul Artelor din Paris, Franţa.
Între timp am aflat că în 2010 un student de la Facultatea de Arte a furat în noaptea de 11 mai toate lacătele prinse pe pod, pe care le-a topit pentru a face o sculptură din ele.

După acel incident, lacătele iubirii au început să apară şi pe Podul Arhiepiscopiei. Totuşi turiştii şi parisienii nu au fost descurajaţi de gestul studentului francez, aceştia legând din nou lacăte ale dragostei pe Podul Artelor. Asta până de curând, când numărul prea mare şi implicit greutatea lacătelor au dus la prăbuşirea, în 8 iunie 2014, a unei părţi a parapetului, autorităţile locale fiind nevoite să închidă podul, să evacueze zona şi să înlocuiască bucata de grilaj cu o bucată de placaj.

gardul teatrului masca lacate
gardul teatrului Masca
love locks bucharest romania
love locks

Rămâne să aflăm dacă podul din parcul Herăstrău o să devină un pod al îndrăgostiţilor, iar dacă mai ştiţi şi ale locuri din Bucureşti unde se află aceste lacăte ale iubirii puteţi să ni le spuneţi şi nouă folosind rubrica Comentarii.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

4 thoughts on “Lacatele dragostei in parcul Herastrau?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.