Lacatele iubirii din Timisoara

Aici pe blog v-am povestit și arătat lacătele iubirii din diverse orașe, iar acum a venit rândul celor din Timișoara.

lacatele iubirii poze podul indragostitilor timisoara romania
lacatele iubirii – Timisoara

Pasarela „Ioan Polen” care traversează râul Bega din Timișoara, aflată în apropierea Parcului Copiilor (harta) și podul Decebal, a fost numit Podul Îndrăgostiților în cadrul unui eveniment desfășurat în 2013. Totuși se pare că pe podul pietonal se afla deja un lacăt gravat cu inițialele îndrăgostiților încă din 2012.

lacatele iubirii poze podul indragostitilor foto timisoara romania
lacatele iubirii – podul Indragostitilor – Timisoara

Din câte am înțeles în Timișoara, obiceiul lacătelor iubirii a fost inițiat cu ocazia Valentine’s Day, când mai multe cupluri au prins de gardul de protecție câte un lacăt înscripționat cu inițialele lor, iar cheile au fost aruncate în râul Bega.

lacatele iubirii poze podul indragostitilor timisoara love locks
lacatele iubirii – love locks – Timisoara

Într-o știre din 2 iulie 2018 se afirma că pasarela – Podul Îndrăgostiților, va fi desființată și reconstruită deorece oricine pune piciorul pe pod își pune de fapt viața în pericol, dar nu se precizează un termen al lucrărilor. Pe 18 iulie 2018 Podul Îndrăgostiților era încă acolo, iar dacă se vor apuca de demolări și reconstrucție, sper că vor fi gata până în 2021, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană.

lacatele iubirii poze love locks timisoara romania
lacatele iubirii – pasarle pietonala – podul Indragostitilor – Timisoara

Există mai multe istorii care explică apariţia tradiţiei lacătelor iubirii. Una dintre ele spune că istoria podului cu lacăte a luat naştere într-un oraş din Serbia, acum mai bine de un veac. Povestea de iubire dintre un cuplu de sârbi a avut un final trist. Băiatul, ofiţer plecat la război, s-a îndrăgostit de altcineva.

f64.ro

Aflându-se lucrurile acestea, logodna cuplului de sârbi s-a rupt, iar fata s-a stins după o îndelungă perioadă de suferinţă în dragoste. Pentru a nu se întâmpla aceeaşi tragedie, legenda spune că sârboaicele din acea localitate “şi-au prins”, de-a lungul timpului, numele lor şi al iubiților pe acel pod unde obişnuiau, odinioară, protagoniştii poveştii să se întâlnească.

lacatele iubirii podul cu lacate timisoara fotografii
lacatele iubirii – podul Indragostitilor – Timisoara

Altă legendă ne spune că această tradiție este inspirată dintr-un vechi obicei al soldaților italieni, care agățau lacăte pe diverse poduri din oraș pentru a sărbători faptul că se întorc acasă, la cei dragi.

Vă recomand să citiți: Castelul Sant’Angelo din Roma – fotografii realizate in decembrie 2016

Paris, Koln, Sankt Petersburg, Londra, Roma , Veneția, Montevideo, București, Lloret de Mar sau Copenhaga sunt doar câteva orașe cu poduri de care sunt “închise” sute sau mii de lacăte ale îndrăgostiților.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Ca și în marile orașe din Europa, îndrăgostiții din Timișoara sau aflați în vacanță în oraș, (încă) au un loc dedicat unde să își declare iubire eternă, o sigilează cu un lacăt și apoi aruncă cheia în apă, cu speranța că nimeni nu o va găsi și astfel dragostea lor rămâne pecetluită pe veci.

Mai multe fotografii cu lacătele iubirii pot fi văzute la Galeria Foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

3 thoughts on “Lacatele iubirii din Timisoara”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.