Lloret de Mar – Costa Brava – Spania

Pe la sfârșitul lunii mai am avut ocazia să ajung pentru câteva în zile stațiunea turistică Lloret de Mar, aflată pe pe malul Mării Mediterane, în Costa Brava, provincia Girona, Catalonia, Spania.

poze statiune turistica litoral lloret de mar costa brava
Lloret de Mar

Inițial în vara lui 2017 îmi propusesem să vizitez Barcelona, dar din motive independente de mine, în final am avut cazarea în Lloret de Mar. De aici am reușit totuși să ajung și la Barcelona, dar acum am să vă povestesc despre Lloret de Mar, o stațiune care m-a surprins într-un mod foarte plăcut.

poze  lloret de mar costa brava spania
Lloret de Mar – Costa Brava, Spania

Știam, din auzite, de Costa Brava cu stațiunile ei de litoral, dar pentru că sunt una din acele persoane care nu au răbdare să stea prea mult pe plajă, la soare, ci preferă să viziteze cât mai multe locuri, chiar mă întrebam ce o să fac eu în Lloret de Mar, asta după ce voi vizita Barcelona. Spre bucuria mea, Lloret de Mar s-a dovedit un minunat loc pentru cei care nu se mulțumesc doar cu plaja.

poza cataraman marea mediterana lloret de mar costa brava
cataraman

Deoarece nu m-am ocupat eu de această vacanță-excursie în Spania, a fost pentru prima dată când am auzit de Lloret de Mar și practic am avut foarte puțin timp la dispoziție să mă informez despre această stațiune. Astfel am ajuns într-una dintre cele mai notorii staţiuni de pe Costa Brava, atât pentru familii, cât şi pentru cei care vor să se distreze până târziu, sau pentru cei interesați de drumeții pe litoralul de coastă. Spre deosebire de litoralul românesc, Costa Brava este o regiune de coastă accidentată, cu faleze înalte, pe alocuri minim 100 metri înălțime, totuși bine amenajate cu poteci și scări pietruite, indicatoare și din loc în loc băncuțe pentru odihnă și admirarea peisajului.

Vă recomand să citiți: Lacate de dragoste – Love locks in statiunea spaniola Lloret de Mar

Lloret de Mar te întămpină de cum ajungi acolo cu atmosfera tipică de vacanţă. Sangria cu gheaţă, restaurante cu paella delicioasă, ritmuri iberice, englezi arşi de soare în şlapi, magazine cu suveniruri arhipline.
Cei interesați de stat la soare pe plajă, în Lloret de Mar sunt plaje pe alese, dintre care cele mai frumoase sunt considerate Lloret, Fenals, Santa Cristina, Treumal, Cala Boadella, Canyelles şi Sa Calleta (click aici pentru harta). Eu unul nu am stat mult la soare pe plajele menționate, dar totuși vă spun câteva păreri.

poze turisti plaja litoral Lloret de Mar Costa Brava
la plaja

Încept cu ce m-a surpins pe mine nu chiar plăcut, anume nisipul. De la distanță părea că este nisip fin, dar abia după ce am călcat pe el, mi-am dat seama că de fapt este mai mult pietriș, fin ce-i drept, dar totuși pietriș, iar pe mine m-au cam durut tălpile mergând pe acolo. Totuși, atât plaja cât și apa mării erau foarte curate. Apropo de apa mării, în multe locuri intrarea în mare este cam abruptă, așa că trebui ceva atenție când mergeți la înnot. De asemenea nu ignorați mesajele salvamarilor și geamandurile prezente. La plaja principală acostau și vaporașele turistice, care, din cauza apei adânci și a plajei înalte, nici nu aveau nevoie de ponton.

poza vapor turisti lloret de mar plaja costa brava
vapor turistic

Datorită ţărmului stâncos s-au format golfuri destul de adânci care sunt propice scufundărilor.

Pentru cei interesați de plajă, mai menționez că la finalul lunii mai 2017, încă nu era aglomerație pe plaje, astfel, cine dorea, putea să se bronzeze stând pe un prosop, dar se găseau șezlonguri de închiriat, parcă 7 Euro pe zi. În general plajele aveau dușuri sau dulapuri de depozitare cu lacăt.
La plaja principală, faleza este plină cu restaurante unde poți găsi atât variate feluri de mâncăruri internaţionale, cât și gastronomia locală.

Tu poți încearca tortilla con patatas (omletă cu cartofi) la micul-dejun, gazpacho (supă de roşii) la prânz, la cină poți opta pentru o paella sau un platou cu peşte proaspăt, la desert cremă catalană; eu am avut asigurat 3 mese la hotel așa că nu am fost tentat de alte oferte. În Lloret de Mar erau prezente lanțurile de fast-food-uri: KFC, Burger King, McDonald, unde meniurile aveau prețuri începând cu 7 Euro și din câte am obervat nu făceau comentarii dacă intrai la ei doar în costum de baie! Nu lipseau nici supermarket-urile, de unde am cumpărat doar apa plată la sticlă de 0.5L (costa cam 0,50 Eurocenți).

Canaletes Fountain – asemănător veți găsii pe La Rambla.

poza fantana faleza lloret de mar costa brava spania
fantana

Dar ce mi-a plăcut mie în Lloret de Mar au fost peisajele. Dacă nu aveți probleme cu mersul pe jos, căci efortul poate fi considerabil, deși drumul este special amenajat, în Lloret de Mar veți vedea locuri foarte frumoase, atât naturale, cât și create de mâna omului.

fotografii lloret de mar statiune turistica litoral spania
Lloret de Mar

Lloret de Mar, vechi sat pescăresc transformat în anii ”50 de turism într-un centru comercial, când casele vechi au fost dărâmate pentru a face loc hotelurilor și urbanizării, prezintă dovezi de existență și mai vechi. Pe dealul Puig de Castellet a fost excavată o aşezare iberică din anul 250 i.e.n., mai târziu zona fiind ocupată de romani. Plajele stațiunii sunt străjuite de două mici castele: Sant Joan’s și D’en Plaja (propietate privată).

poza castelul Sant Joan Lloret de Mar Costa Brava
Sant Joan
foto castel Sant Joan’s lloret de mar costa brava spania
micul castel Sant Joan’s

Sant Joan’s este situat în partea de sus a dealului care desparte plajele din Lloret de Mar și Fenals – harta – și datează de la începutul secolului al XI-lea, posibil de pe vremea Lady Sicardis și fiii ei, Lorzii din Lloret (1041-1110 ), când a controlat teritoriul feudal al lui Lloret. Castelul poate fi vizitat, 3 Euro taxa, dar era închis când am ajuns eu acolo.

D’en Plaja situat la capătul plajei Sa Caleta, este de fapt un castel construit de industriașul din Girona, Narcís Plaja. Proiectul, datând din 1935, a fost opera arhitectului Isidor Bosch. Lucrările de construcție, totuși, nu au fost finalizate decât în anii 1940, odată ce războiul civil s-a terminat.

poze foto castel D'en Plaja lloret de mar costa brava
castelul D’en Plaja – Lloret de Mar
poza castel D'en Plaja lloret de mar costa brava spania
castelul D’en Plaja

Peisajul este dominat de păduri de pini marini, care ajung până la malul marii şi care adăpostesc o mulţime de case de vacanţă şi de zone rezidenţiale.

poza peisaj lloret de mar catalonia costa brava
Lloret de Mar – peisaj

Lloret de Mar are și mici muzee, o biserică interesantă Parish Church of Sant Romà (Església de Sant Romà) nu în ultimul rând numeroase discoteci, cluburi, cazinouri, cam tot ce alcătuiește viața de noapte.

poza bisrica lloret de mar spania Parish Church of Sant Romà
Parish Church of Sant Romà – Església de Sant Romà

Pentru o vacanță fără griji eu vă recomand să cumpărați și o asigurare de călătorie și dacă este cazul RCA

ishoot.ro

Cum ajungi în Lloret de Mar de la aeroportul El Prat (Barcelona):
•cu autocarul – compania Sarfa operează curse din faţa Terminalului 2. Preţul unei călătorii este de aprox.12 euro şi vei ajunge în Lloret de Mar cam într-o oră şi jumătate
•cu taxiul – dacă am înțeles bine costă aprox. 150 euro
•poţi închiria o maşină – sunt aprox.93 km de parcurs

poza foto cactusi infloriti lloret de mar costa brava
cactusi infloriti

Vă spuneam că am vizitat și Barcelona. De la autogara din Lloret de Mar sunt două variante de transport până în Barcelona:

1. cu autobuz direct către Barcelona, stația Estació del Nord aproape de Arcul de Triumf, de Cartierul Gotic, Muzeul de Ciocolată și multe alte obiective. Călătoria cu autobuzul durează cam 1 oră, iar biletul dus-întors costă 21 Euro. Pentru biletul dus-întors trebuie să spuneți la ce oră vă întoarceți din Barcelona; biletul este cu loc și nu cred că veți fi lăsat să stați în picioare dacă sunt toate locurile ocupate. În plus din autogara din Lloret de Mar puteți cumpăra bilet și pentru autobuzul turistic din Barcelona; este doar cu un Euro mai ieftin decât în Barcelona (29 Euro vs. 30 Euro), dar la casa de bilete din Lloret cozile sunt mult mai mici decât cele din Barcelona.
Teoretic autobuzele Sarfa au wifi gratuit dar practic funcționează cu intermitențe; bine că aerul condiționat a funcționat fără probleme.
Pentru prețuri actuale vizitați siteu-l companiei Sarfa

2. cu autobuzul până la trenul Renfe din stațiunea Blanes. Puteți cumpăra bilet valabil pentru autobuz și tren. În gara din Blanes accesul la peron este ca la metrou: trebuie să treceți prin niște porți, care sunt deschise de biletul cumpărat. Biletul dus-întors, inclusiv biletul de autobuz, a costat 16 Euro.

În apropiere de Barcelona, trenul intră la subteran și una din cele mai des stații folosite este cea de la piața Catalunya (Placa de Catalunya). În zonă se află bulevardul La Rambla, stații pentru autobuzele turistice și desigur se poate ajunge spre alte obiective turistice ale Barcelonei (sper să am timp să scriu un alt post, ceva mai detaliat, despre vizita mea în Barcelona).

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Acestă variantă de transport Lloret de Mar – Blanes – Barcelonă nu mi-a plăcut, așa că am folosit-o doar o dată. Nu mi-a plăcut deoarece durează cam 1 oră și 40 de minute până ajungi în Barcelona și nu mi-a plăcut nici cum a mirosit în tren! Vagoanele păreau noi, iar la vedere nu se vedea mizerie, așa că singura mea explicație pentru mirosul neplăcut este: materialele sintetice folosite la contrucția vagonului fiind în bătaia soarelui multe ore pe zi produc acel miros. Am încercat să schimb vagonul, dar mirosul persista, s-a mai diminuat când a început să fie mai aglomerat. Trenul acela străbate o bună porțiune din Costa Brava, astfel pe o parte veți vedea plaja și marea, iar pe cealaltă parte stațiunile turistice.
Pentru informații actuale vizitați site-ul firmei Transports Pujol

poza vaporas yaht lloret de mar castel
ambarcatiune

Girona se află la o distanță de 40 de km, dar, din păcate nu am avut timp să ajung și acolo. Alte poze din Lloret de Mar și Barcelona pot fi văzute la Galeria Foto.

Eu unul mă bucur că am fost oaspetele stațiunii Lloret de Mar. Aceasta oferă facilităţi pentru sporturi (kayak, parasailing, snorkel, etc), opţiuni de shopping, activităţile de divertisment, gamă mare de restaurante şi hoteluri, dar și campinguri așadar este o bună destinație turistică. Peisajele sunt memorabile, iar apropierea de Barcelona este un alt atuu.

fotostefan

One thought on “Lloret de Mar – Costa Brava – Spania”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.