Locul mecanizat # 82

In premiera absoluta in Romania, Sun Plaza Shopping Center prezinta, pina la 23 iunie 2013, o expozitie ce reuneste o serie de sculpturi mecanizate din carton ondulat, de dimensiuni impresionante, devenind astfel cel de-al 82-lea loc mecanizat de catre artistul francez Bernard Lagneau.

Locul mecanizat
Locul mecanizat # 82

Expozitia „Sun Plaza – Locul mecanizat # 82” este o premiera deoarece artistul nu creeaza niciodata aceeasi instalatie de doua ori.

Locul mecanizat
Locul mecanizat
Bernard Lagneau
sun plaza

Singurul material folosit de Bernard Lagneau pentru a construi masinariile este cartonul ondulat, animat cu ajutorul unor electromotoare.

masinarie de carton
carton

Lumea de carton pe care Lagneau a construit-o la Sun Plaza atinge o inaltime de 20 de metri, iar nu mai putin de un km de banda va uni cele peste 150 de rotite ale mecanismului – cea mai mare cu un diametru de 2 metri iar cea mai mica avand un diametru de 5 cm. Intreaga instalatie de carton cantareste aproximativ 2 tone.

Bernard Lagneau
Bernard Lagneau
instalatie carton mecanizat
carton mecanizat

Bernard Lagneau si-a inceput cariera ca designer de carte, ulterior specializandu-se in crearea de instalatii si sculpturi din carton. De mai bine de 40 de ani creeaza astfel de instalatii de mari dimensiuni, care se impart in patru categorii tematice: masinarii de carton monumentale, studii de peisaj, arhitecturi efemere de interior (a construit 11 orase mobile in incinta mai multor institutii de cultura) si arhitecturi temporare create pentru a fi expuse in aer liber.

Artistul si-a expus proiectele in toata lumea si a “mecanizat” pana acum gari, fabrici, biserici, primarii, chiar si celebrul Musée d’Art din Paris si cea mai mare duna de nisip din Europa, in localitatea Pyla din Franta, unde a creat monstruoasa „Ville-fantôme”, o constructie ce se intinde pe o suprafata de peste 1.000 de metri patrati.

2 thoughts on “Locul mecanizat # 82”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.