Marea Moschee din Constanța a fost reconstruită în anul 1910 la ordinul regelui Carol (1866-1914), pe locul unei mai vechi geamii.

Marea Moschee din Constanta – Moscheea Carol I
Amplasată în Piață Ovidiu, este cea mai mare moschei din România și merită remarcat că această este prima construcție din beton armat din România.

Interiorul moscheii este sobru, lipsit de orice podoabe, statui sau imagini religioase, potrivit tradiţiilor Islamului. Mihrabul, minberul şi uşa mihrabului au totuşi decoraţiuni policrome. Sala de rugăciune este simplă, în religia musulmană neexistând icoane, singurele ornamente sunt câteva picturi murale la cupola cea mare şi cele patru arcade, în care domină culorile verde, albastru de cobalt, ocru deschis şi roşu.

Un covor oriental, vechi de 200 de ani, lucrat în celebrul centru de artizanat Hereke, din Turcia, a fost adus în 1965 din Moscheea de pe insula Ada Kaleh, celebra insulă scufundată din Dunăre. Covorul are dimensiuni impresionante, 16 metri lungime şi 9 metri latime şi o greutate de 490 kg.
Acest masiv covor oriental a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid, iar acum poate fi admirat parțial desfăcut, atât cât permite spațiul, restul fiind rulat.

Un alt element care atrage atenția asupra moscheii constănțene este minaretul înalt de 47 de metri care domină peisajul zonei, putând fi observat chiar și de pe mare. În interiorul turnului se află 140 de trepte care îi călăuzesc pe vizitatori într-o spirală ce pare interminabilă către terasă din vârful minaretului, un loc superb din care pot admira panorama orașului Constanța. Acolo, sus, trecerea de la scara interioară la teresă se face cu ajutorul unei pasarele, să zic așa.


În cazul în care condiția fizică vă permite merită să urcați cele 140 de trepte ale minaretului, dispuse în spirală. De sus veți putea descoperi o panoramă frumoasă a întregului oraș Constanța.

Interesant este și faptul că pe o suprafață mai mică de un kilometru pătrat, se mai regăsesc și Sinagoga, Biserica armeană, greacă, cea catolică, Catedrala creștin-ortodoxă și Geamia Hunkiar.

Video Marea Moschee din Constanta – Moscheea Carol I
Marea Moschee din Constanta – Moscheea Carol I – bilet
Pentru a vizita Moscheea Carol I trebuie sa scoateti din buzunar 6 lei in cazul adultilor si 4 lei in cazul copiilor si studentilor.
Marea Moschee din Constanta program
Orarul de vizita este extins pe perioada verii, incadranu-se in intervalul orar 8-20. In restul anului Moscheea Carol I isi inchide portile pentru vizitatori la orele 17.
Citește și: Lowepro Adventura – noua serie de rucsacuri foto-video sau pentru drona
Moscheea Carol I numita de catre credinciosii musulmani Kral Camii ramane rabdatoare, ca si statuia lui Ovidiu din imediata vecinatate, in asteptarea vremurilor ce vor veni.