Mestesug traditional japonez prezentat de maestrul Kitazawa la MTR – Bucuresti

Dacă anul trecut Muzeul Naţional al Ţăranului Român(MTR) din Bucureşti a fost gazda evenimentului Săptamâna Culturală a Mexicului, anul acesta a fost gazda unui alt interesant eveniment, anume conferinţa “Măştile japoneze – meşteşug tradiţional, expresie contemporană”, susţinută de maestrul japonez Hideta Kitazawa.

poze masti japoneze traditionale
masti japoneze

Hideta Kitazawa este un artist japonez specializat în cioplirea în lemn şi confecţionarea măştilor utilizate în spectacole de teatru tradiţional Noh şi Kyogen şi în cadrul unor festivaluri şi ceremonii religioase shintoiste din Japonia.

Hideta Kitazawa sculptor japonez bucuresti MTR foto
Hideta Kitazawa

Începând din 1993 lucrează împreună cu maestrul Michihiko Ito de la care a preluat tehnici tradiţionale de cioplire pe care încearcă să le ducă mai departe şi să le confere valenţe contemporane.

foto masca japoneza sculptor Hideta Kitazawa
masca japoneza
foto sculptor japonez Hideta Kitazawa Bucuresti
despre sculptarea mastilor japoneze

Maestrul japonez Hideta Kitazawa nu s-a limitat în a arăta numerosului public prezent doar o prezentare în Power Point, ci a făcut şi o demonstraţie practică, prin care ne-a arătat şi explicat cum este confecţionată o mască tradiţională japoneză.

foto Măştile japoneze - meşteşug tradiţional, expresie contemporană MTR
Măştile japoneze – meşteşug tradiţional, expresie contemporană

Mai jos puteţi urmării câteva fragmente din demonstraţia efectuată de artistul Hideta Kitazawa; o demonstraţie pe cât de informativă pe atât de amuzantă (nu am filmat mai mult cu Nikon-ul meu P7800, deoarece din păcate am uitat acumulatorul de rezervă acasa, iar cel din aparat s-a descărcat mai repede decât am anticipat eu).

Conferinţa de la Bucureşti, susţinută joi, 26 noiembrie 2015, se înscrie în cadrul unui mai amplu turneu de promovarea a măştilor şi tradiţiilor japoneze pe care maestrul Kitazawa îl susţine în mai multe ţări europene. Conferinţa a fost precedată de prezentarea Măşti populare româneşti susţinută de prof. Angela Hondru, recunoscut specialist niponolog.

foto Angela Hondru MTR Bucuresti
Angela Hondru

Conferinţa “Măştile japoneze – meşteşug tradiţional, expresie contemporană” a fost onorată şi de prezenţa Excelenţei Sale Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, domnul Kisaburo Ishii.

foto Kisaburo Ishii ambasadorul Japoniei in Romania
Kisaburo Ishii

Felicitări celor de la Muzeul Ţăranului Român pentru organizarea acestor evenimente în colaborare cu ţările nu tocmai în apropierea României şi mai dificil de vizitat pentru majoritatea românilor.

One thought on “Mestesug traditional japonez prezentat de maestrul Kitazawa la MTR – Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.