Milioane de imagini gratuite de la Smithsonian Open Access

Smithsonian Open Access face public, online, aproape 3 milioane de imagini cu rezoluție înaltă, care pot fi descărcate și utilizate gratuit.

Smithsonian Open Access poza sepia fotograf aparat foto
Smithsonian Open Access – National Portrait Gallery, Smithsonian Institution; gift of Larry J. West

Smithsonian Institution a lansat o galerie online cu 2,8 milioane de imagini, care se va mări în timp. Colecția masivă include imagini și informații din cele 19 muzee din Smithsonian, împreună cu nouă centre de cercetare, biblioteci, arhive și Zoo Național.

poza gratuita aparat foto cosmonaut Smithsonian Open Access
Friendship 7 Ansco Camera, page 77, After Sputnik Book

Cu acest aparat foto, un model Ansco Autoset, astronautul John H. Glenn, Jr., a făcut primele fotografii color surprinse de om în timpul misiunii sale pe trei orbite din 20 februarie 1962.
Smithsonian / NASA

poza veche alb negru copil chitara Leopold Kahn
Leopold Kahn, ca. 1918; National Portrait Gallery, Smithsonian Institution; Frederick Hill Meserve Collection

Întreaga colecție Smithsonian conține 155 de milioane de articole și continuă să crească. Ca parte a eforturilor sale de digitalizare, Smithsonian intenționează să publice alte 200.000 de imagini pe platforma Open Access doar în 2020. Și spun că vor fi mai multe.

Revista Smithsonian scrie că scopul platformei sale Open Access nu este doar ca vizitatorii să poată vizualiza conținutul ci îl pot folosi și transforma oricât de mult le place, având în vedere că toate imaginile 2D și 3D sunt în domeniul public (Creative Commons Zero)

photosetup.ro

Dacă doriți să ”răsfoiți” prin galeria Smithsonian, o puteți accesa pe aceast site

#SmithsonianOpenAccess Daguerreotype photo free
Collection of the Smithsonian National Museum of African American History and Culture

Smithsonian Institute nu este prima inițiativă de acest gen. Alte muzee și instituții care au făcut publice coleții impresionate de imagini, unele putând fi descărcate și folosite gratuit sunt:

Paris Musees

Muzeul de Arta din Cleveland

Art Institute din Chicago

Muzeul Metropolitan de Arta din New York (MET)

Photogrammer

Creative Commons – functia Cautare pentru peste 300 de milioane de imagini CC

Personal, mă bucur când aflu despre astfel de inițiative. În primul rând, îmi place să răsfoiesc prin imagini istorice pur și simplu din curiozitate și uneori găsesc imagini foarte interesante. Apoi, galeriile online ca acestea sunt surse valoroase pentru mine ca fotograf și blogger. Pot găsi fotografii vechi pentru diverse exerciții de prelucrare foto sau de adăugat la articolele mele.

Și nu în ultimul rând – aceste galerii sunt utile pentru toți studenții, profesorii, oamenii de știință și cercetători. Mă bucur să văd că vor avea acces mai ușor la o mulțime de materiale valoroase care le-ar putea ajuta munca.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

#SmithsonianOpenAccess

fotostefan

2 thoughts on “Milioane de imagini gratuite de la Smithsonian Open Access”

  1. Awww… ala micu cu chitara uriasa e un scump. Toate fotografiile sunt emotionante. Am si eu unele cu bunicii mei. Alte vremuri…

  2. Intr-adevar initiativa Smithsonian ne permite sa descoperim numeroase imagini interesante. Acel baiat, Leopold S. Kahn, de fapt suferea de Dwarfism. El era cunoscut si ca Admiral Dot si a cantat pentru P. T. Barnum, politician dar si fondatorul circului Barnum & Bailey Circus !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.