Cum menţionam într-un alt articol, capitala Italiei, Roma, are numeroase obiective turistice dar şi zone interesante. Acum am să vă povestesc câte ceva despre cartierul Trastevere şi Museo di Roma in Trastevere.
Trastevere înseamnă “dincolo de Tibru”, iar dacă ajungeţi la Roma oraganizati-vă timpul în aşa fel încât să ajungeţi şi în acest cartier.
Este unul din cele mai vechi cartiere ale Romei, iar străzile de aici sunt mici, înguste şi pavate cu piatră cubică veche de secole.
Faţadele clădirilor sunt pe alocuri scorojite, dar îşi păstrează farmecul de odinioară. Aproape peste tot în cartier, între două clădiri, sunt întinse sârme de rufe iar rufele stau întinse la uscat, spre mirarea unora turişti (noi românii suntem oarecum familiarizaţi cu astfel de “peisaje”, deoarece aşa ceva poate fi văzut prin diferite oraşe din România).
Mi-au plăcut clădirile vopsite în culori vii, iar la unele, pe faţade, creştea iederă sau alte plante agăţătoare.
Seară, cartierul se animează cu localnici şi turişti care ies la terase. E o zonă nu neapărat turistică, frecventată de locuitori şi de studenţii din Roma, dar merită să faci o plimbare pe străzile sale pietruite.
Trastevere este un cartier boem, plin de galerii, magazine de designer şi pizzerii delicioase. De altfel ca la majoritatea capitalelor europene şi la Roma restaurantele şi pizzeriile din zonele turistice sunt scumpe, însă în Trastevere ai şansă să mănânci destul de bine şi la aproximativ jumătate de preţ.
Dintre obiectivele turistice care pot fi vizitate în acest cartier amintesc câteva: Santa Cecilia in Trastevere, Basilica di Santa Maria in Trastevere (Biserica Santa Maria) şi Museo di Roma in Trastevere (Muzeul Oraşului din Trastevere).
Muzeul Oraşului din Trastevere este un punct de interes care nu trebuie ratat dacă ajungeţi în cartier. Museo di Roma este situat în ceea ce a fost odată Mănăstirea Sant’Egidio, unde au trăit călugăriţele carmelitani Discalced.
Clădirea a fost restaurată şi, în 1976, a devenit un muzeu de folclor roman şi poezie, afişând materiale despre poporul roman şi tradiţiile lui, care au fost ţinute anterior în Muzeul de la Roma şi Ministerul Municipal al presei.
Vă recomand să citiți: Roma:Colina Aventino si imprejurimile
În anul 2000, muzeul a fost redeschis publicului cu numele de Museo di Roma in Trastevere. Această recentă renovare a fost adaptată la nevoile muzeografice curente: clădirea a fost proiectată pentru a fi potrivită pentru expoziţii temporare, în special de fotografie, spectacole, conferinţe şi concerte.
Expoziţia permanentă a muzeului se axează pe principalele aspecte ale vieţii romane de zi cu zi în secolele XVIII şi XIX, filtrate prin gusturile şi convingerile artiştilor şi folcloriştii care au descris-o. Temele majore sunt meserii, costume, dansuri populare, festivaluri, atât religioase cât şi laice.
La Museo di Roma în Trastevere am văzut săli care reproduceau scene din viaţă oamenilor care au locuit în cartier, din diverse epoci şi cu diverse ocupaţii.
Acest mic muzeu are şi o grădina interioară flancată cu pereţi de sticlă, iar acolo, uneori sunt organizate diverse evenimente.
Când am vizitat eu Museo di Roma în Trastevere, în decembrie 2016, la parter era expoziţia de fotografie “Abitare a Roma in periferia / Living in Rome in the suburbs / Condiţii de viaţă în suburbiile Romei”, autor Rodrigo Pais.
Este prima oară când văd fotografii realizate de acest Rodrigo Pais, care, pe bună dreptate a fost așezat pe același “podium” cu fotograful american William Klein, autorul seriei “New York 1954 – 1955”, Bruce Davidson “East 100 Street” sau Garry Winogrand.
Rodrigo Pais s-a născut la Roma pe 28 septembrie 1930, fiind fiul cel mare al lui Lorenzo şi al Maria Cola. Copilăria şi adolescenţă şi le-a petrecut în Roma, în Monti, unde a urmat şcoală elementară.
Rodrigo a început să muncească încă din adolescenţă; a curăţat încălţăminte, pălării, a fost frizer ucenic. De altfel această ucenicie la frizerie l-a pus în contact cu fotografia. Unul din clienţii frizeriei lucra în laboratorul fotografului Elio Luxardo (la aceea dată un celebru fotograf de portrete) şi l-a invitat pe Rodrigo să viziteze camera obscură. Începând cu 1946, Rodrigo Pais a început să lucreze în laboratorul foto Binazzi şi Lombardini. După ani de zile de muncă grea, pasiunea pentru fotografie şi politică l-au condus în 1950 spre fotojurnalism, lucrând pentru săptămânalul Vie Nuove.
Din 1954 începe să lucreze ca fotoreporter cu Paese Sera, dar colaborează şi cu alte ziare, inclusiv Corriere della Sera, La Stampa.
Împreună cu Giorgio Sartarelli a fondat agenţia Pais şi Sartarelli, care pînă în 1972 anul desfiinţării, a fost una dintre cele mai cunoscute şi apreciate agenţii de ştiri din Italia.
După mai bine de 50 de ani de fotojurnalism, Rodrigo Pais şi-a încetat activitatea în 1998, lăsând o arhivă de aproximativ 370.000 de negative foto (majoritatea alb-negru), catalogate de el atât în ordine cronologică cât şi în funcţie de subiect.
Rodrigo Pais a murit la Roma la 9 martie 2007.
Revenind la expoziţia Abitare a Roma în periferia / Living în Rome în the suburbs / Condiţii de viaţă în suburbiile Romei pot spune de la început că m-a uimit faptul că prin anii ’50 Roma avea cartiere mărginaşe foarte sărace.
Expoziţia de fotografie era împărţită în trei secţiuni. Prima secţiune, condusă de arhitectul Stefano D’Amico, reconstruieşte dezvoltarea de clădiri publice şi private, cu defectele sale, dar, de asemenea, cu meritele sale incontestabile.
Un important moment fiind cel al apariţiei INA-CASA sau Planul Fanfani, care a luat numele lui Amintore Fanfani, la acel moment ministru al Muncii şi Securităţii Sociale.
Cea de a două secţiune, condusă de profesorul Francesco Sirleto, descrie luptele în ceea ce priveşte dreptul de locuinţă şi porneşte de la o situaţie precară de locuinţe, constând din barăci construite cu materiale improvizate: bucăţi de lemn, plasă de sârmă, gresie, cutii de fructe.
A treia secţiune este atribuită lui Franco Ferrarotti care, din anii ’70, au avut ca temă periferia, şi, în special, condiţiile de viaţă ale locuitorilor din cartierele sărace.
Museo di Roma in Trastevere website: http://en.museodiromaintrastevere.it/
Biletul de intrare:
Adulți: 6,00 Euro, iar cardul Roma Pass vă oferă o reducere
În final nu-mi rămâne decât să vă sugerez să vizitați cartierul și Museo di Roma in Trastevere, când veți ajunge la Roma.
- Nikon distribuie replici de aparate foto miniatura la automatele japoneze - 11 September , 2024
- Manfrotto GimBoom solutia pentru a crea cu usurinta filmari de la inaltime - 9 September , 2024
- Carti de afaceri recomandate fotografilor: Cum sa iti cresti afacerea - 8 September , 2024
2 thoughts on “Museo di Roma in Trastevere – expozitia foto “Conditii de viata in suburbiile Romei” autor Rodrigo Pais”