Pentru ca a fost vreme frumoasa, am fost din nou in vizita la Muzeul Aviatiei din Bucuresti. Daca data trecuta, in 2013, am vizitat mai mult interiorul muzeului, cele doua hangare, acum am fost intr-o tura foto si prin curtea acestui interesant muzeu, dar prea putin vizitat.

Prin 2012, putin mai in fata de poarta muzeului, cam la jumatatea distantei intre muzeu si intersectia strazilor Barbu Vacarescu cu Fabrica de Glucoza, era un avion montat pe un stativ (inca poate fi vazut pe harta Google Maps). Acest avion a fost demontat in 2013, ca sa fie renovat, dar se pare ca nu este gata, sau poate s-a luat hotarirea sa nu mai fie montat acolo, desi era un bun punct de reper pentru gasirea muzeului. Mai ales ca muzeul este foarte putin vizitat; la prima vizita in 2013 dar si acum, in 2015, am fost singurul oaspete al muzeului!

Daca in 2013 intrarea era gratuita, acum biletul de intrare costa 5 lei pentru studenti/elevi/pensionari si 10 lei pentru ceilalti. In plus acum exista si taxa foto, in valoare de 20 lei.

La muzeu puteti ajunge si cu tramvaiul 5 sau cu metroul pina la statia Aurel Vlaicu si de acolo luati tramvaiul 5 sau puteti merge pe jos aproximativ 25 de minute.
Program:
marti – vineri, intre orele 09.00 – 16.00,
sambata – duminica intre orele 10.00 – 17.00
Avioanele, elicopterele, celelalte exponate din curtea muzeului Aviatiei nu arata prea bine; cam toate ar trebui renovate.



Video:
Cred ca nu sunt de loc fonduri pentru renovarea lor. De altfel din pacate aviatia romana trece prin momente grele. Imi aduc aminte ca in urma cu multi ani cineva, daca nu ma insel chiar un om politic roman, a spus ceva de genul: “Romania este singura tara unde aviatia este la pamant si agricultura in aer!”.
Mare adevar a spus, dar din pacate factorii de decizie nu prea fac nimic sa gaseasca solutii pentru indreptarea problemei; asa ca sa nu ne miram daca toate Mig-urile vor ajunge pe butuci asa cum este cel din poza de mai jos:

In curtea muzeului a fost construita si o biserica; nu stiu cit de mult este oportuna prezenta unei biserici in curtea unui muzeu; am uitat sa intreb daca acolo au loc slujbe. Macar asa ar avea si muzeul parte de mai multi vizitatori, dar oricum cred ca era mai bine daca banii erau investiti in renovarea avioanelor, elicopterelor si a celorlate exponate existente in curtea muzeului.


Doar citeva din exponatele din curte au si explicatii, dar, probabil, MIG 29 este un avion usor de recunoscut. Acest avion de vanatoare cu reactie aflat in curtea muzeului a trecut chiar prin programul de modernizare Sniper.







La interior, in ultimul hangar, sunt informatii despre avionul supersonic Mig-29, dar si despre programul de modernizare Sniper, iar concluzia este: “Din considerente economice, programul a fost stopat, avionul cu numarul de bord 67 executind ultimul zbor in cursul anului 2001, iar dupa scoaterea sa din serviciul operativ, demonstratorul programului MiG-29 Sniper a intrat – in cursul anului 2009 – in patrimoniul Muzeului National al Aviatiei Române”.

Nu stiu ce performante a avut avionul de vanatoare cu reactie MiG-29 inainte si dupa programul Sniper, nu stiu nici ce costuri de modernizare si de operare presupunea MiG-29 Sniper (cu siguranta foarte mari, aviatia militara fiind un domeniu foarte costisitor), dar totusi, probabil, ar fi fost interesant sa-l vedem in zbor, macar o data pe an la sarbatorirea Zilei Aviatiei Romane. Asa trebuie sa mergeti la muzeu sa vedeti MiG-29 Sniper; eu l-am si filmat
Va recomand sa vedeti si: Muzeul Aviatiei din Malta
Am filmat si avionul subsonic IAR 93 DC; alt avion cu un trecut tumultos si o soarta cam nedreapta

Vezi si: Pionerii aviatiei romane celebrati in cadrul proiectului “City Of Energy”
Pentru realizarea pozelor si filmarilor prezentate aici, am folosit aparatul foto compact Sony HX90 (am prezentat micul aparat mai pe larg in acest post). Acest HX90 are multe functii interesante, ca de exemplu DRO (Dynamic Rnage Optimizer) si HDR (High Dynamic Range) utile cind exista un contrast puternic.



Pe fundal se vede Sky Tower



sau Sweep Panorama (pentru poze panoramice).

Mai multe imagini pot fi vazute la Galeria Foto , dar merita sa vizitati muzeul pe viu (pina nu se strica de tot exponatele din curte).
- Manfrotto Pro Light Cineloader noile genti profesionale cu design ergonomic, durabilitate si functionalitate exceptionala - 28 November , 2023
- Scapa de haosul cablurilor in calatorii cu ajutorul organizatorului de cabluri - 25 November , 2023
- Dezinfectia electronicelor pentru o calatorie fara germeni - 25 November , 2023
cun toata tara-i pe butuci asa-i si muzeul !!!