Muzeul Aviatiei Române: foto-video

Pentru ca a fost vreme frumoasa, am fost din nou in vizita la Muzeul Aviatiei din Bucuresti. Daca data trecuta, in 2013, am vizitat mai mult interiorul muzeului, cele doua hangare, acum am fost intr-o tura foto si prin curtea acestui interesant muzeu, dar prea putin vizitat.

Muzeul Aviatiei bucuresti poze
Muzeul Aviatiei

Prin 2012, putin mai in fata de poarta muzeului, cam la jumatatea distantei intre muzeu si intersectia strazilor Barbu Vacarescu cu Fabrica de Glucoza, era un avion montat pe un stativ (inca poate fi vazut pe harta Google Maps). Acest avion a fost demontat in 2013, ca sa fie renovat, dar se pare ca nu este gata, sau poate s-a luat hotarirea sa nu mai fie montat acolo, desi era un bun punct de reper pentru gasirea muzeului. Mai ales ca muzeul este foarte putin vizitat; la prima vizita in 2013 dar si acum, in 2015, am fost singurul oaspete al muzeului!

Muzeul Aviatiei Române bucuresti
Muzeul Aviatiei Române – Bucuresti

Daca in 2013 intrarea era gratuita, acum biletul de intrare costa 5 lei pentru studenti/elevi/pensionari si 10 lei pentru ceilalti. In plus acum exista si taxa foto, in valoare de 20 lei.

muzeul aviatiei interior hangar
muzeul aviatiei – interior

La muzeu puteti ajunge si cu tramvaiul 5 sau cu metroul pina la statia Aurel Vlaicu si de acolo luati tramvaiul 5 sau puteti merge pe jos aproximativ 25 de minute.

Program:
marti – vineri, intre orele 09.00 – 16.00,
sambata – duminica intre orele 10.00 – 17.00

Avioanele, elicopterele, celelalte exponate din curtea muzeului Aviatiei nu arata prea bine; cam toate ar trebui renovate.

elicopter iar 316 muzeul aviatiei
IAR 316
avioane muzeul aviatiei
avioanele

techstar.ro

Muzeul Aviatiei Române bucuresti poze
IAK-23

Video:

Cred ca nu sunt de loc fonduri pentru renovarea lor. De altfel din pacate aviatia romana trece prin momente grele. Imi aduc aminte ca in urma cu multi ani cineva, daca nu ma insel chiar un om politic roman, a spus ceva de genul: “Romania este singura tara unde aviatia este la pamant si agricultura in aer!”.
Mare adevar a spus, dar din pacate factorii de decizie nu prea fac nimic sa gaseasca solutii pentru indreptarea problemei; asa ca sa nu ne miram daca toate Mig-urile vor ajunge pe butuci asa cum este cel din poza de mai jos:

Mig pe butuci curtea Muzeul Aviatiei Române
MiG Muzeul Aviatiei Române

In curtea muzeului a fost construita si o biserica; nu stiu cit de mult este oportuna prezenta unei biserici in curtea unui muzeu; am uitat sa intreb daca acolo au loc slujbe. Macar asa ar avea si muzeul parte de mai multi vizitatori, dar oricum cred ca era mai bine daca banii erau investiti in renovarea avioanelor, elicopterelor si a celorlate exponate existente in curtea muzeului.

biserica Muzeul Aviatiei Române bucuresti
Biserica in curtea Muzeului Aviatiei Române
poza avion muzeul aviatiei bucuresti
in curtea muzeului aviatiei

Doar citeva din exponatele din curte au si explicatii, dar, probabil, MIG 29 este un avion usor de recunoscut. Acest avion de vanatoare cu reactie aflat in curtea muzeului a trecut chiar prin programul de modernizare Sniper.

mig-29 sniper bucuresti poze
MiG-29 Sniper
mig 29 sniper poze muzeul aviatiei bucuresti
Mig 29 Sniper

flanco.ro/

bilu viorelmig-29 sniper muzeul aviatiei romane bucuresti
Bilu Viorel – Mig 29 Sniper
mig-29 muzeul aviatiei bucuresti
mig-29 sniper
Mikoian-Gurevici MiG-29
detaliu Mikoian-Gurevici MiG-29

roaf mig 29 muzeul aviatiei
roaf – mig 29 sniper
mig-29 sniper muzeul aviatiei romane bucuresti
MiG-29 sniper

La interior, in ultimul hangar, sunt informatii despre avionul supersonic Mig-29, dar si despre programul de modernizare Sniper, iar concluzia este: “Din considerente economice, programul a fost stopat, avionul cu numarul de bord 67 executind ultimul zbor in cursul anului 2001, iar dupa scoaterea sa din serviciul operativ, demonstratorul programului MiG-29 Sniper a intrat – in cursul anului 2009 – in patrimoniul Muzeului National al Aviatiei Române”.

sniper pentru mig 29 romania
programul de modernizare Sniper

Nu stiu ce performante a avut avionul de vanatoare cu reactie MiG-29 inainte si dupa programul Sniper, nu stiu nici ce costuri de modernizare si de operare presupunea MiG-29 Sniper (cu siguranta foarte mari, aviatia militara fiind un domeniu foarte costisitor), dar totusi, probabil, ar fi fost interesant sa-l vedem in zbor, macar o data pe an la sarbatorirea Zilei Aviatiei Romane. Asa trebuie sa mergeti la muzeu sa vedeti MiG-29 Sniper; eu l-am si filmat

Va recomand sa vedeti si: Muzeul Aviatiei din Malta

Am filmat si avionul subsonic IAR 93 DC; alt avion cu un trecut tumultos si o soarta cam nedreapta

avion iar-93 poza
avion IAR-93

Vezi si: Pionerii aviatiei romane celebrati in cadrul proiectului “City Of Energy”

Pentru realizarea pozelor si filmarilor prezentate aici, am folosit aparatul foto compact Sony HX90 (am prezentat micul aparat mai pe larg in acest post). Acest HX90 are multe functii interesante, ca de exemplu DRO (Dynamic Rnage Optimizer) si HDR (High Dynamic Range) utile cind exista un contrast puternic.

test sony hx90 muzeul aviatiei
sony hx90 – fara HDR si HDR
sony hx90 test auto-hdr
sony hx- DRO5
sony hx90 test dro hdr
sony hx90 – HDR6

Pe fundal se vede Sky Tower

test sony hx90 avioane
sony hx90 – fara HDR DRO
sony hx90 poze avioane
sony hx90 – DRO5
sony hx 90 hdr avioane
sony hx90 – HDR6

sau Sweep Panorama (pentru poze panoramice).

poza panoramica muzeul aviatiei
panoramic

Mai multe imagini pot fi vazute la Galeria Foto , dar merita sa vizitati muzeul pe viu (pina nu se strica de tot exponatele din curte).

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

3 thoughts on “Muzeul Aviatiei Române: foto-video”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.