Muzeul de Arta Timisoara – informatii, pareri si fotografii

Muzeul de Artă din Timișoara este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale orașului bănățean, care merită vizitat dacă ajungeți în oraș.

Muzeul de Arta Timisoara poza panoramica
Muzeul de Arta Timisoara – dreapta imaginii panoramice

Muzeul este găzduit de Palatul Baroc, una din clădirile reprezentative ale Timişoarei, construită în stil baroc în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în Piaţa Principală a oraşului (acum Piaţa Unirii harta). Cine a vizitat Viena , remarcă ușor că motivele decorative exterioare trădează o strânsă filiaţie vieneză.

Muzeul de Arta Timisoara piata unirii poza panoramica
Muzeul de Arta Timisoara – Piata Unirii panoramic

Clădirea a fost renovată și a fost redată publicului în anul 2006, o dată cu înfiinţarea Muzeului de Artă Timişoara.

ishoot.ro

Patrimoniul s-a constituit în a doua parte a secolului al XIX-lea, când Ormós Zsigmond, colecţionar şi istoric de artă, a donat întreaga sa colecţie comunităţii. Completat prin achiziţii şi donaţii, patrimoniul cuprinde astăzi peste 8000 de piese: pictură, sculptură, artă decorativă şi grafică.

Muzeul de Arta Timisoara poze fotografii obiectiv turistic
In vizita la Muzeul de Arta Timisoara
Muzeul de Arta Timisoara poze fotografii interior usi sali
sali de arta

Clădirea cu două etaje este împărțită pe colecții de artă.

Muzeul de Arta Timisoara colectii permanente
Muzeul de Arta Timisoara – colectii

Una dintre expoziţiile principale o constituie colecţia pictorului Corneliu Baba, cu peste 80 de lucrări semnate de maestru în diverse perioade ale creaţiei sale.

Tendinţele artistice ale Timişoarei anilor 1960 – 1980 sunt surprinse în Colecţia de Artă Contemporană, cu exponate provenind din creaţiile grupurilor 111 şi Sigma (C. Flondor, S. Bertalan, P. Cotoşman), ale sculptorilor P. Neagu sau P. Jecza, sau ale pictorilor J. Podlipny, C. Radovan şi alţii.

poze fotografii Muzeul de Arta Timisoara
Muzeul de Arta din Timisoara
fotografii interior Muzeul de Arta Timisoara exponate
arta

Colecţia de artă decorativă cuprinde numeroase exponate de secol XIX, provenind îndeosebi din Banat; prin diversitatea lor stilistică acestea reflectă gusturile şi orizontul cultural local, având o mare valoare documentară.

picturi tablouri muzeul de arta timisoara fotografii
picturi
exponate Muzeul de Arta Timisoara poze fotografii
exponate
colectii Muzeul de Arta Timisoara fotografii pareri impresii
colectie de arta
icoane Muzeul de Arta Timisoara fotografii
icoane

Galeria de Pictură Europeana îşi are nucleul în colecţia Ormós şi cuprinde în primul rând lucrări ale unor artişti europeni din secolul al XVI-lea până în secolul al XX-lea.

Interesant mi s-a părut faptul că unele lucrări de artă erau însoțite de o descriere în alfabetul Braille

Muzeul de Arta Timisoara alfabet Braille
Muzeul de Arta Timisoara – Braille

Sala Barocă pare ea însăși un exponat al acestui muzeu. Acustica bună permite organizare unor concerte simfonice.

Vă recomand să citiți: Muzeul Satului Timisoara – fotografii si informatii

Când am vizitat eu muzeul de Artă din Timișoara acolo erau expuse și lucrările pictorului și sculptorului maghiar-ungar Victor Vasarely. Numele real Vásárhelyi Győző, născut în 1906 la Pecs, a trăit în Franța, unde a decedat în 1997 la Paris, este considerat inițiatorul artei optice Op – Art, după ce în 1930 a creat tabloul Zebra

Victor Vasarely poze expozitie muzeul de arta timisoara
Victor Vasarely – Muzeul de Arta Timisoara

Victor Vasarely considera că elementele compoziționale pot fi aranjate în milioane de variații, iar operele sale pot deveni disponibile pentru toată lumea, la un preț rezonabil. A considerat ca ar fi posibil, ca prin folosirea formelor geometrice de bază (cercul, pătratul, elipsa, rombul și fantastica bogăție a scalei cromatice) fiecare persoana să își poată crea o opera de arta în accord cu propriul caracter.

Victor Vasarely expozitie fotografii Muzeul de Arta Timisoara
Victor Vasarely Muzeul de Arta Timisoara

Vasarely a creat inclusiv programe computerizate pentru modelarea lucrărilor sale. Biletul pentru vizitarea acestei expoziții a costat 20 lei

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Muzeul de Arta Timisoara Program : Marţi – Duminică: 10-18
Costul unui bilet de intrare – 10 lei
Taxa foto: 5 lei
Pentru informații actualizate vizitați site-ul oficial

Apropo de taxa foto, una din angajatele muzeului m-a văzut că fac o poză și foarte repede mi-a atras atenția că fotografiatul este interzis. Fapt ce m-a făcut să o întreb ”Atunci de ce am plătit taxa foto dacă nu este voie să facem poze?”, iar răspunsul ei a fost ceva de genul ”Aaaa, ați plătit taxa foto???”. Văzând uimirea ei că am plătit taxa foto am întrebat-o de ce se miră atât de mult, dar nu mi-a răspuns. Eu nu știu cum se fac angajări acolo la Muzeul de Arta Timisoara, sau dacă angajații muzeului sunt învățați cum să se comporte cu puținii vizitatori care le trec pragul, dar atitudinea asta de paznic pus pe ceartă nu le face bine deloc.

perfect-tour.ro

Nu pot să nu remarc diferența între, unii, angajați ai muzeelor din România și cei din străinătate. De exemplu, angajații muzeelor din Malta, mi s-au părut foarte primitori și dornici să explice cât mai multe, plus că îndemnau vizitatorii să facă poze, deoarece angajații muzeelor știau că pozele vor fi văzute de prietenii celor care le-au făcut și destul de posibil să le aducă alți vizitatori.
Dar închei într-o notă optimistă spunând că până în 2021, când Timișoara va fi Capitala Culturala Europeană, mai este timp ca angajații muzeelor să-și îmbunătățească atitudinea față de vizitatori.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Muzeul de Arta Timisoara – informatii, pareri si fotografii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.