Muzeul Guggenheim din New York – lucrari de arta interesante gazduite de o cladire pe masura

Muzeul Guggenheim din New York este aceea clădire remarcabilă situată în Manhattan, mai exaxt pe Fifth Avenue, numărul 1071.

Muzeul Guggenheim din New York poza vizitatori arta
Muzeul Guggenheim din New York

Muzeul Guggenheim din New York a fost creat în 1939, însă a funcţionat în sediul actual din 1959. Istoria Guggenheim-ului este una ușor diferită față de a altor muzee și pornește de la magnatul Solomon R. Guggenheim. Acesta avea o coleție impresionantă de opere de artă, pe care le expunea în apartamentul său de la Plaza Hotel din New York și în spațiul unui fost showroom auto. În scurt timp, însă, locurile de acest tip au devenit neîncăpătoare pentru arta adunată de Guggenheim.

În anul 1943, Rebay l-a contactat pe arhitectul Frank Lloyd Wright cerându-i să proiecteze clădirea unui muzeu, dar nu orice fel de muzeu, ci un templu al spiritului, unde oamenii să poată învăța să privească arta într-un mod nou.

Muzeul Guggenheim din New York obiectiv turistic America
Muzeul Guggenheim din New York

Mai mult de 15 ani și peste 700 de schițe i-au trebuit lui Wright pentru a realiza clădirea de pe Fifth Avenue, care avea să găzduiască alte mii de capodopere ale artei contemporane aparținând celor mai cunoscuți artiști din lume precum Cezanne, Gauguin, van Gogh, Picasso, Renoir, Manet, Matisse, Kandinsky, etc. Arhitectul a desenat și proiectat fiecare element al muzeului, inclusiv scaunele din interiorul acestuia.

Citește și: Vizita la muzeul Brooklyn din New York – Expozitia foto Garry Winogrand

Ulterior, pe lângă sediul central din New York au mai fost construite încă patru muzee Guggenheim: în Veneția, în Berlin, în Bilbao și în Las Vegas.

Cred că cel mai bine este să vizitați muzeul Solomon R. Guggenheim de sus în jos. Luați liftul până la ultimul etaj și coborâți pe traseul în serpentină.

poza panoramica interior Muzeul Guggenheim din New York vizta america
panorama verticala interior muzeu de arta Solomon R. Guggenheim

Recunosc că înaite de vizitarea muzeului nu m-am interesat foarte mult ce lucrări de arta sunt expuse și nu mică mi-a fost mirarea și bucuria să văd o parte din lucrările lui Constantin Brâncuși.

poza fotografa sculpturi constantin brancusi muzeul Solomon R. Guggenheim
fotografiind sculpturile lui Constantin Brancusi expuse la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York

Sunt expuse opt dintre sculpturile lui Brâncuși, executate în lemn și marmură: Vrăjitoarea/The Sorceress (La sorcière), Regele Regilor/King of Kings (Le roi des rois), Muza/Muse (La muse), Adam și Eva/Adam and Eve (Adam et Eve ), Miracolul/The Miracle (Seal [I]) (Le Miracle), Țestoasa zburătoare/Flying Turtle, Câne de pază/Watchdog (Chien de garde), Soclu de stejar/Oak base.

poza expozitie fotografii lucrari arta constantin brancusi muzeul Solomon R. Guggenheim new york
fotografii lucraile lui Constantin Brancusi – muzeul Solomon R. Guggenheim – New York

De asemenea, prezentarea va include o serie de fotografii ale atelierului lui Brâncuși, din Paris. Muzeul Solomon R. Guggenheim a început colecționarea lucrărilor lui Constantin Brâncuși, cu predilecție, la mijlocul anilor 1950, sub conducerea celui de al doilea director al său, James Johnson Sweeney.

poza sculptura muza constantin brancusi muzeul guggenheim new york
Muza si Caine de Paza – sculpturi Constantin Brancusi

La vremea când Sweeney își începea mandatul de director, colecția era axată pe pictura „non-obiectivă”. Sweeney a extins în mod semnificativ politica de achiziții a muzeului și către alte genuri și tehnici, și, în special, către sculptură.

În plus Muzeul Guggenheim oferă gratuit peste 200 de cărți de artă modernă în variantă online. Nu doar că le puteți citi online, dar le puteți descărca în format PDF sau ePub – gratuit – de pe Internet Archive

Muzeul Guggenheim nu este singurul muzeu din New York care oferă informații digitizate despre colecțiile lor. Același lucru l-au făcut Museum of Modern Art (MoMA) și Muzeul Metropolitan de Arta (despre MET voi revenii cu un articol aici îl găsiți).

evomag.ro

Muzeul Solomon R. Guggenheim – informații de vizitare

◾Adresa: 5th Ave/E 89th St. (harta)

◾Deschis:
・Luni 10 am – 5.30 pm
・Marti 10 am – 9 pm
・Miercuri – Vineri 10 am – 5.30 pm
・Sâmbăta 10 am – 8 pm
・Duminică 10 am – 5.30 pm

◾Bilet de intare:
・Adulți 25$
・Stundeți și seniori 18$
・Copii până la 12 ani gratuit
Sâmbăta de la 5pm la 8pm puteți plătii cash cât doriți. Biletul este inclus în New York CityPASS, New York Explorer Pass și New York pass.

Pentru informații actualizate vizitați site-ul oficial

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Chiar și dacă nu ar fi expuse sculpturile lui Brâncuși, muzeul Solomon R. Guggenheim merită vizitat. Muzeul mai are și alte atuuri, dintre care eu le amintest pe cele două mai importante: Central Park și Muzeul Metropolitan de Arta (MET) sunt în apropiere.
Alte fotografii realizate la Solomon R. Guggenheim din New York pot fi văzute la Galeria Foto

Sper să-ți fie de folos aceste informații și-ți urez drum bun, vacanță plăcută!

fotostefan

2 thoughts on “Muzeul Guggenheim din New York – lucrari de arta interesante gazduite de o cladire pe masura”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.