Muzeul National al Taranului Român partener al proiectului „Purtam cultura” lansat de Google Arts-Culture

Google prezintă cea mai mare expoziție virtuală dedicată modei și stilului, care reunește 3000 de ani de cultură vestimentară. Proiectul „Purtăm cultură” („We wear culture”, în original) lansat de Google Arts & Culture este rezultatul colaborării cu Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) la care se adaugă peste 180 de instituții de cultură din New York, Paris, Londra, Tokio și multe alte locuri de pe mapamond.

proiect haina taraneasca mtr google art culture
„Purtăm cultură – We wear culture” – Google Arts & Culture Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR)

Cu ajutorul tehnologiei, vizitatorii pot explora milenii de evoluție a stilului, de la mătasea care dă numele bine cunoscutei rute comerciale Drumul Mătăsii, la moda de la Versailles și până la punk-ul britanic și povestea blugilor. Piese de vestimentație care au influențat generații întregi, precum tocurile lui Marilyn Monroe sau rochia neagră a lui Coco Chanel sunt readuse în prim plan prin realitatea virtuală.
Expozițiile cuprind tendințele care au schimbat moda de-a lungul timpului, momente de cotitură și personaje care au și-au pus amprenta decisiv: Alexander McQueen, Marilyn Monroe, Cristóbal Balenciaga, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Christian Dior, Helmut Newton, Irving Penn, Yves Saint Laurent, Manolo Blahnik, Gianni Versace , Oscar de la Renta, Pierre Balmain, Vivienne Westwood, Miyake Issey și mulți alții.

Colecția „Haina țărănească” prezentată de MNȚR în cadrul proiectului „We wear culture” este dedicată portului tradițional din zona României. Expoziția virtuală cuprinde 27 de artefacte vestimentare, care se adaugă colecțiilor MNȚR deja existente pe platforma Google Arts & Culture.

poze haina costum taranesc mtr bucuresti
haina taraneasca – We wear culture – MTR Bucuresti
poza costum taranesc mtr bucuresti purtam cultura
Purtam cultura – Muzeul National al Taranului Roman Bucuresti
proiect We wear culture purtam cultura google art culture
port traditional – Muzeul Taranului Român

Piesele prezentate în expoziția MNȚR sunt însoțite de o coloană sonoră din colecția „Ethnophonie” a Muzeului Național al Țăranului Român: doine, hore, învârtite, brâuri.

Experți în modă, curatori, designeri, universități, muzee și ONG-uri din întreaga lume au colaborat pentru crearea expozițiilor din proiectul „Purtăm cultură” prezentat de Google Arts & Culture, cu scopul de a arăta că moda este parte din cultura universală, o formă de artă cu impact asupra întregii societăți. Pentru expunerea colecțiilor a fost utilizată cea mai recentă tehnologie Google, inclusiv realitate virtuală, video-uri la 360° și imagini de rezoluție foarte înaltă, care permit zoom pe detalii imperceptibile ochiului liber.

zoom We wear culture google art culture high res photo
We wear culture – zoom

Vă recomand să citiți: Calatorii virtuale cu Google Street View

Expoziția „We wear culture” este accesibilă la g.co/wewearculture și prin aplicația Google Arts & Culture, disponibilă pentru iOS și Android.

Acest proiect mi se pare o idee foarte bună, deoarece ne permite să vedem exponatele din muzee fără să ne înghesuim cu alte mii de vizitatori, fără să ne grăbim prin galerii și nu în ultimul rând cu cheltuieli mult mai mici decât cele necesare pentru a merge la muzeul real.

poza costum popular taranesc romanesc mtr bucuresti
Purtam cultura – haina taraneasca – Google Art&Culture

„We wear culture” în cifre:
• Peste 180 de parteneri (culturali și designeri) din 42 de țări
• Peste 400 de expoziții virtuale, adunând 30000 de imagini, video-uri și alte documente
• 4 expoziții în realitatea virtuală dedicate unor piese legendare
• Peste 700 de imagini gigapixel
• Acces pentru vizite virtuale Street View în peste 40 de locuri

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Google Arts & Culture este o platformă digitală care oferă acces la patrimoniul istoric şi cultural din întreaga lume, prin intermediul internetului. Oricine poate astfel explora picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise şi multe alte obiecte din muzee şi colecţii din toată lumea. Google Arts & Culture reuneşte peste 1000 de muzee din toată lumea.
Aplicaţia Google Arts & Culture este accesibilă gratuit din browserul de internet, pe iOS şi Android

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.