Muzeul Satului Timisoara – fotografii si informatii

Vă povesteam că aproape de Grădina Zoologică din Timișoara se află și Muzeul Satului Bănățean, iar acum revin cu detalii și fotografii.

Muzeul Satului Timisoara poze case taranesti banat fotografii
Muzeul Satului Timisoara

Muzeul Satului Bănăţean este amplasat în partea de nord-est a oraşului, la marginea unei pădurii. De altfel cele 17 hectare ale muzeului sunt acoperite și de copacii Pădurii Verzi, cum este numită zona de la marginea orașului.

Muzeul Satului Timisoara poze padurea verde fotografie panoramica case taranesti Banat
Muzeul Satului Timisoara – fotografie panoramica – Padurea Verde
Muzeul Satului Timisoara poze case taranesti banat fotografii padurea verde
Muzeul Satului Banatean Timisoara – Padurea Verde

Tot în cadrul muzeului se găseşte un lac cu o mică insulă cu pavilion de lemn, dar accesul era oprit.

Muzeul Satului Banatean Timisoara  poze insula pavilion fotografii
Insula- Muzeul Satului Banatean Timisoara

Muzeul în aer liber este un loc liniștit, cu aer curat, iar trecerea spre lumea satului se face chiar de la intrare, unde poarta este din lemn sculptat în stil tradițional.

Muzeul Satului Banatean Timisoara  poarta intrare orar tarife fotografii
Muzeul Satului Banatean Timisoara – intrarea principala

Imediat în dreapta intrării începe o alee circulară, care îl poartă pe vizitator pe la toate casele şi gospodăriile din muzeu. Piesa centrală a muzeului este biserica de lemn în jurul căreia sunt grupate cele mai importante instituţii de la sat: şcoala, primăria, birtul şi casa naţională (un fel de cămin cultural).

Muzeul Satului Banatean Timisoara primarie fotografii
Primaria – Muzeul Satului Banatean Timisoara
Muzeul Satului Banatean Timisoara poze scoala fotografii
Muzeul Satului Banatean Timisoara – Scola

Mica biserica de lemn este o bijuterie de arhitectură bisericească rurală cu specific bănăţean. A fost construită în 1746 în Remetea Lunca şi apoi a fost strămutată în satul Topla în 1807, fiind transportată pe tăvălugi traşi de boi. În 1987 a fost demontată pe bucăţi şi a fost adusă la Muzeul Satului Bănăţean, unde a fost reconstruită în forma originală în 1994 – 1996. Este construită din bârne late de gorun încheiate în „coadă de rândunică”, fără cuie. Este printre cele mai vechi biserici din Banat şi am înțeles că este funcţională şi astăzi, aici oficiindu-se slujbe şi chiar ceremonii de nuntă.

ishoot.ro

Casele din cadrul muzeului au fost aduse din diverse zone ale Banatului şi au fiecare povestea şi arhitectura lor specifică. Astfel, se pot vedea case din zonele etnografice Valea Mureşului, Timiş-Cerna, Făget, Caraş-Severin, Arad, Deta-Ciacova.

Banatul a fost caracterizat dintotdeauna de multitudinea etniilor care au convieţuit în bună pace aici. Astfel, nu puteau lipsi din cadrul muzeului casele tipice ale minorităţilor etnice din Banat. Astfel, se pot vizita gospodăria maghiară, slovacă, ucraineană şi germană.

Muzeul Satului Banatean Timisoara casa donata gospodarie slovaca
Donatie gospodarie slovaca – Muzeul Satului Banatean Timisoara

La majoritatea caselor sunt prezente panouri explicative, care conţine o descriere a istoriei şi arhitecturii ei în română şi engleză. Totuși acestea ar trebui schimbat, deoarece fiind expuse condițiilor meteo s-au cam deteriorat. De asemnea nu pot să înțeleg cum angajații Muzeului Satului nu au observat că panoul aflat chiar la intrare are o bucată din harta muzeului îndoită acoperind restul hărții. Aș fi atras atenția asupra acestui fapt, dar nu am avut cui. Doamna de la casa de bilete a plecat după ce încasat banii vizitatorilor.

Muzeul Satului Banatean Timisoara panou informatii harta poze
Panou – harta indoita – Muzeul Satului Banatean Timisoara

Mi s-a părut foarte interesant că și interiorul caselor poate fi vizitat. Aici sunt expuse ţesături populare, roţi de tors, războaie de ţesut, instrumente de olărit, unelte, obiecte împletite, oale şi farfurii de ceramică pictată, mobilier.

Muzeul Satului Banatean Timisoara poze casa taraneasca interior fotografii
Interior casa Muzeul Satului Banatean Timisoara

Înfiinţarea Muzeului Satului se datorează perseverenţei lui Ioachim Miloia , personalitate culturală marcantă a Banatului interbelic.

Vă recomand să citiți: Garmin VivoSmart HR bratara fitness cu functii smartwatch

Adresa Muzeului Satului Bănățean:
Str. Avram Imbroane nr. 1 (harta)
Tel.: +40 256 225588
contact@muzeulsatuluibanatean.ro
www.muzeulsatuluibanatean.ro

Program de vizitare:

Orar de vară (1 mai-30 septembrie): Marţi – Sâmbătă 10-18 Duminică: 12-20

Orar de iarnă (1 octombrie – 30 aprilie) : Marţi – Vineri 9 – 16 Sâmbătă – Duminică 10 – 17

Preţul unui bilet – 5 lei
Elevii, studenţii şi pensionarii au gratuitate.

infinity.ro

La Muzeul Satului Bănățean Timișoara se poate ajunge și cu autobuzul 46 (Bastion – Pădurea Verde), care are stația lângă poarta muzeului.

Din câte am înțeles la Muzeul Satului Timisoara au loc deseori târguri de artizanat unde vizitatorii pot cumpăra ceramică tradiţională sau produse alimentare direct de la ţărani. De asemenea, se mai organizează concerte şi festivaluri cu temă folclorică şi etnografică, dar şi expoziţii chinologice, concerte, workshopuri, expoziţii, iar în luna septembrie a fiecărui an are loc festivalul “Plai”.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

În incinta muzeului se găseşte şi un magazin cu produse artizanale ale meşterilor populari şi se organizează expoziţii temporare cu teme legate de arta populară. În vecinătatea muzeului se află Grădina Zoologică, dar şi un parc ideal pentru picnic, plimbări pe jos sau cu bicicleta.

Mai multe fotografii de la Muzeul Satului Timisoara pot fi văzute la Galeria Foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

6 thoughts on “Muzeul Satului Timisoara – fotografii si informatii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.