Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere – expozitie MNIR

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Universitatea din București, Arhivele Naționale ale României și Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe vă invită la expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”

nicolae iorga expozitie mnir bucuresti fotografie istorica
Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere – expozitie MNIR

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie a României îl omagiază pe marele savant Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la naștere, prin intermediul acestei expoziții ce pune în valoare un număr important de piese inedite donate de către profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formează Colecția „Iorga-Pippidi”, devenită parte a patrimoniului național.

Nicolae Iorga 150 de ani de la nastere expozitie MNIR
Brevete Nicolae Iorga – MNIR

Inestimabila colecție este formată din documente și obiecte de patrimoniu ce vor fi expuse pentru prima dată, precum: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; cele mai importante diplome de doctor honoris causa primite de la marile universități ale Europei; brevetele și medaliile conferite lui Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești, precum marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine : Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele.

poza insigne muzeul istorie bucuresti nicolae iorga
Medalii – Nicolae Iorga – MNIR

Sunt expuse: documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, și de la principesele Mărioara și Elena, precum și corespondență trimisă de diverse personalități sau oameni simpli; fotografii; tabloul Ecaterinei Iorga realizat de Rudolf Schweitzer Cumpăna. Adunate și păstrate timp de decenii de către istoricul Andrei Pippidi, aceste documente și obiecte de patrimoniu devin acum parte a patrimoniului național prin actul de cultură și generozitate făcut prin donarea lor.

Citește și: Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate – prezentare generala si recomandari

Alături de piesele Colecției „Iorga-Pippidi”, în expoziție sunt prezente obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, precum toga de doctor honoris causa a Universității din Oxford; mobilier, dar și obiecte personale: ochelari, lupă, unul dintre condeiele lui Iorga, piese aflate în patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române; statul de personal al profesorului N. Iorga de la Universitatea București, jilțul folosit de acesta în anii în care a fost rector al universității, piese aflate în patrimoniul Universității din București, fotografii și documente din patrimoniul Arhivelor Naționale ale României și al Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

poza jilt muzuel istorie bucuresti nicolae iorga
Jilt

drmax.ro/

poza ochelari rotunzi nicolae iorga expozitie mnir bucuresti
Ochelari – Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere – expozitie MNIR

La 150 de ani de la naștere, viața, opera și activitatea lui Nicolae Iorga sunt părți structurale ale istoriei și patrimoniului național, iar expoziția de față a fost realizată pentru a prezenta personalitatea și activitatea savantului Nicolae Iorga.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti, de miercuri până duminică, între orele 09.00 – 17.00, până la sfârșitul lunii mai 2022.

Biletul de intrare costă 20 lei și vă permite să vizitați și alte expoziții, ca de exemplu: 1921 Fotografia de salon – Expozitie despre fotografia de-acum un veac, Tezaur Istoric, Copia Columnei lui Traian, România în al Doilea Război Mondial 1941-1945, Muzeul Jucăriilor, etc.

Pentru accesul în oricare dintre spaţiile din incinta MNIR, este necesar un Certificat Verde și respectarea normelor sanitare în vigoare.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere – expozitie MNIR”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.