Nikon 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S – review

Am avut la dispozitie cateva zile sa testez noul Nikon D600, iar cu aceasta ocazie am folosit si noul obiectiv Nikon 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S .

zoom nikon
Nikon 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S

Prima impresie despre Nikkor 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S (cum este denimirea oficiala a obiectivelor Nikon) este destul de pozitiva: obiectivul “poarta amprenta” calitatii Nikon avind o constructie solida, fara a fi voluminos si greu. De fapt are 8,2cm lungime maxima, cantareste 455 grame, iar diametrul filetului pentru filtru este de 72mm.

obiectiv aparat foto
Nikon 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S

In afara tratarii nanocristale are cam orice exista in domeniu:
– Acoperirea Super Integrated Coating pentru a reduce semnificativ reflexiile parazite si a asigura reproducerea exceptionala a culorilor;
– Elementele din sticla ED (Dispersie foarte scazuta) si trei elemente asferice pentru o rezolutie si un contrast ridicat,atenuand in acelasi timp aberatiile si distorsiunile;
SWM (motor Silent Wave) pentru focalizare automata silentioasa si rapida;
– Doua moduri de focalizare: M/A (focalizare automata cu prioritate manuala) si M (focalizare manuala);
– Montura obiectiv cu garnitura din cauciuc, etansata impotriva intemperiilor;
Internal Focus (IF) – focalizare interna

zoom nikon
Zoom

Din punct de vedere al calitatii imaginilor, situatia este destul de simpla: 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S NIKKOR ofera o calitate buna a imaginilor, pe toata plaja de distante focale. Aveti la dispozitie un zoom 3.6x cu distanta minima de focalizare este de 0.38m si cu un sistem de reducere a vibratiilor (VR) ce poate folosi, cu grija, si la timpii sub 1/10s.

La 24mm:

zoom nikkor
24mm

La 85mm:

zoom 3.6x
85mm

Sistemul VR (reducerea vibratiilor) oprit:

reducerea vibratiilor
VR Off

Sistemul VR pornit:

vr nikon
VR On

Dupa cum se poate citi si in denumire, acest obiectiv are diafragma variabila; intre 24mm si 50mm aveti la dispozitie diafragma pina la f/4, iar dupa ce treceti de 50mm diafragma se modifica la 4.5:

85mm si F4.5:

f/4.5 85mm
F/4.5 85mm

85mm si F/29:

f/29
F/29 85mm

de doua ori click pe imagine pentru varianta la rezolutie mare

Imaginele realizate cu acest obiectiv nu sunt scutite de vignetare, dar pe mine nu m-a deranjat acest lucru. Daca vi se pare deranjant acest efect, pe care altii muncesc sa-l creeaze in Photoshop, cautati in meniul aparatului poate aveti optiunea “Vignette Control” (Control vignetare) asa cum are Nikon D600 sau Nikon D800.

Control vignetare oprit:

vignetare
Control vignetare oprit

Control vignetare activat (High):

Control vignetare pornit
Control vignetare activat

Obiectivul distorsioneaza la 24mm destul de vizibil dar nu cat sa ma ingrijoreze, iar aberatiile cromatice exista, in zonele periferice ale imaginilor dar nu sunt foarte pronuntate si pot fi eliminate din post-procesare.Iar pentru reducerea distorsiunilor este bine sa cautati in meniul aparatului optiunea “Auto Distortion Control” ( Control automat al distorsiunilor) care, uneori, ajuta la reducerea distorsiunilor.

distorsiune  24-85mm f/3.5 - 4.5G ED VR AF-S NIKKOR
24mm

Auto Distortion Control” oprit:

Auto Distortion Control" oprit
Auto Distortion Control” oprit

A”uto Distortion Control” activat:

uto Distortion Control activat
Auto Distortion Control activat

Atat autofocusul cat si stabilizarea de imagine integrata se descurca bine in majoritatea situatiilor, singura situatie cand sistemul autofocus a fost in dificultatea a fost la fotografiile de seara.In acesta situatie mai des am folosit focalizarea manuala.

expunere 172s
expunere 172s

Concluzii
Inca de la primul contact cu Nikon 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S iti dai seama ca ai de a face cu un lucru bine facut si s-a dovedit a fi un obiectiv foarte capabil si suficient de performant pentru a fi utilizat intr-o multitudine de situatii, de la fotografia de peisaj la portret si fotoreportaj.
Desi conceput special pentru utilizarea cu senzorii aparatelor DSLR Nikon in format FX, obiectivul 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S NIKKOR poate fi folosit si cu aparatele foto format DX, de exemplu Nikon D90, Nikon D7000 sau mai noul Nikon D3200 si cred ca este o solutie tentanta ca obiectiv de calatorii.

Pentru pret si disponibilitate puteti verifica aici sau aici.

Pentru mai multe imagini realizate cu 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S Nikkor puteti sa va uitati aici sau aici.

4 thoughts on “Nikon 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S – review”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.