Nikon Capture NX-D – noul software de procesare a imaginilor RAW (NEF)

Cred ca cei mai multi asteptau lansarea dslr-ului Nikon D4s (care intr-adevar a fost lansat), dar Nikon ne-a facut o surpriza lansand si un program gratuit de prelucrarea a imaginilor RAW (NEF/NRW), numit Capture NX-D.

Capture NX-D nef nrw
Capture NX-D

Capture NX-D (litera “D” vine de la cuvintul dezvoltare) este in versiune beta, dar va inlocui actualul Capture NX 2.

Vestea buna este ca programul de prelucrare a fotografiilor RAW (NEF) Capture NX-D este gratuit, iar vestea mai putin buna este ca aplicatia ruleaza doar pe Windows 7 si 8 (pe 32bit sau 64bit) sau pe Apple OS X 10.8 sau 10.9, iar pentru folosirea programului calculatorul trebuie conectat la Internet.

Fotografiile in format RAW (NEF sau NRW) realizate cu aparatele foto Nikon pot fi prelucrate cu ajutorul noului software, care ofera functii de reglare/editare speciale pentru formatul RAW. In plus fata de fotografiile NEF/NRW aplicatia poate fi de asemenea utilizata pentru prelucrarea imaginilor in format JPEG sau TIFF.

nikon capture nx-d
Capture NX-D

In perioada in care este disponibila versiunea beta a programului Capture NX-D, Nikon va colecta cereri si idei cu privire la programul mentionat. Nikon va folosi acele cereri si idei pentru a imbunatati programul, inainte de lansarea sa oficiala programata pentru vara 2014.

Nikon va continua sa actualizeze si sa ofere sprijin pentru programul Capture NX 2 doar pina la momentul lasansarii oficiale a versiunii finale Capture NX-D, dupa care va inceta sa mai ofere actualizari pentru Capture NX 2.

Programul de editare foto Capture NX-D (versiunea beta) poate fi descarcat de pe site-ul oficial. Manualul in limba engleza este disponibil aici

Daca aveti timp sa testati noul Capture NX-D puteti sa ne spuneti si noua parerile, la rubrica Comentarii.
UPDATE: parerile mele despre Capture NX-D pot fi citite aici

fotostefan

2 thoughts on “Nikon Capture NX-D – noul software de procesare a imaginilor RAW (NEF)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.