Nikon D5300 si geotagging prin GPS-ul incorporat

Una din imbunatatirile prezente la noul dslr Nikon D5300 (lansata in octombrie 2013) este prezenta modulului GPS incoporat care va poate ajuta sa faceti geotagging, iar informatiile respective pot fi vazute pe monitorul calculatorului cu ajutorul programului gratuit ViewNX 2.

nikon d5300 gps
geotagging Nikon D5300

Geotagging nu este altceva decit identificarea geografica dupa latitudine si longitudine a locului unde au fost realizate respectivele fotografii.

Informatiile GPS inregistrate in datele EXIF ale fotografiilor pot fi utile celor ce doresc sa faca fotografii in acelasi loc dar in zile si/sau ore
diferite.Tot cu ajutorul datelor GPS puteti tine evidenta calatoriilor, marcand pe o harta locurile unde ati realizat fotografiile.

Geotagging-ul, sau geoetichetele cum sunt traduse in limba romana, mai este folosit de unii fotografi pentru a impartasii cu alti pasionati
de fotografie a locurilor potrivite pentru a realiza imagini deosebite.

O precizare importanta trebuie mentionata aici: aveti grija unde postati pe internet fotografiile ce contin datele GPS, deoarece poate nu este bine ca altii sa afle informatii cu caracter privat (de exemplu unde locuiti sau cine sunt vecinii)!

Cand utilizati functia GPS, este posibil ca informatia privind pozitia inregistrata in datele imaginii sa difere de locatia reala in
care a fost realizata fotografia. Pentru a obtine rezultate mai bune verificati inainte de a realiza fotografia daca aveti semnal GPS. Eu am folosit GPS-ul la Gradina Zoologica Baneasa , dar nu am verificat daca exista semnal GPS inainte sa declansez, asa ca datele obtinute de mine sunt un pic decalate fata de situatia din teren.

Informatiile referitoare la pozitie, inregistrate in EXIF-ul fotografiei realizate cu Nikon D5300, pot fi verificate pe o harta prin intermediul software-ului gratuit
ViewNX 2 dupa ce fotografia este transferata la un computer conectat la internet.
In ViewNX 2 din bara de instrumente alegeti optiunea GeoTag si calculatorul se va conecta la Google Map unde va marca locurile de unde au fost realizate fotografiile:

harta gradina zoologica baneasa
harta

Fiecare punct de pe Google Map corespunde unei fotografii:

gps zoo baneasa leu
leul
coordonate gps zoo baneasa
coordonate gps
gps nikon d5300
ratele zoo baneasa

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

coordonate gps nikon d5300
tigru zoo baneasa gps

De asemenea cu ajutorul modulului GPS, sistem geodetic WGS 84, puteti inregistra traseul parcurs, apeland functia Creare Jurnal (Create Log). Aceasta setare odata activata functioneaza chiar daca dslr-ul D5300 este inchis dar consuma curent, asa ca, daca nu vreti sa ramenti in pana de curent, aveti grija cum folositi GPS-ul!

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Un alt aparat Nikon care are GPS incorporat si pe care am avut ocazia sa-l testez si eu este bridge-ul cu zoom 42x P520.

7 thoughts on “Nikon D5300 si geotagging prin GPS-ul incorporat”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.