Oculus – terminalul de transport din New York World Trade Center

Oculus, terminalul de transport din New York zona World Trade Center, este una din cele mai interesante stații văzute de mine până la data publicării acestor rânduri.

poza arhitectura oculus terminal transport New York World Trade Center
Oculus – terminal transport New York World Trade Center

Situată aproape de centrul Manhattan-ului, stația de metrou/trenuri Oculus a fost construită în urma atacului terorist din 11.09.2001, când terminalul din zonă (World Trade Center Station) a fost distrus în urma prăbuşirii turnurilor gemene World Trade Center (WTC).

fotografie arhitectura World Trade Center Transportation Hub New York
Oculus – World Trade Center Transportation Hub – New York

Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul spaniol Santiago Calatrava, iar construcția a durat 12 ani și a costat aproape 4 miliarde de dolari. Potrivit agenției France Presse (AFP) este unul din cele mai scumpe proiecte de acest fel din lume.

Clădirea gării are o sala ovală de 111 metri lungime, numită ‘Oculus’. Formă ei sugerează aripile unei păsări, întrucât sala este susținută de grinzi îndreptate spre cer.

Terminalul de transport Oculus văzut de la etajul 102 la One World Observatory:

fotografie arhitectura terminal transport New York World Trade Center
Oculus – vazut din One World Obervatory
poze calatorie america statie metrou New York World Trade Center
Terminalul de transport – Oculus – vazut din zgarie-nori One World Observatory

Proiectul gării a fost foarte criticat pentru estetică sa și mai ales pentru cost, încă de la lansarea din anul 2004. Gara a fost finalizată cu o întârziere de șapte ani, întrucât trebuia să fie dată în folosință în 2009, astfel a fost finalizată în 2016.

Citește și: Cu telecabina prin New York spre insula Roosevelt

În Oculus, vizitatorii sunt primiți în sală principală, frumos luminată. Pe lângă schema sa de culori albe strălucitoare, în această zonă se simte simplitatea și aerisire datorită luminatorului retractabil special, care umple spațiul cu raze de soare în zilele temperate.

poze interior New York World Trade Center
interior World Trade Center Transportation Hub – New York

fotografii interior World Trade Center Transportation Hub New York
interior terminal de transport Oculus – New York
poze luminator terminal transport new york manhattan
luminator

Din ce am înțeles eu din interviurile acordate de arhitectul Santiago Calatrava, oculus este un termen clasic din arhitectură care se referă la o deschidere care oferă vedere asupra cerului. Cred că așa ceva puteți vede în Roma la Panteon

photosetup.ro

Revenind la World Trade Center Transportation Hub, în diminețile însorite din Manhattan, lumina Soarelui este proiectată prin luminator pe pardoseaua Oculus, formând un fel de alee, numită de Santiago Calatrava ”Way of Light”.
Această întindere de lumină are și un rol simbolic: în fiecare 11 septembrie, la 10:28 AM – ora când cel de-al doilea turn s-a prăbușit – lumina soarelui strălucește prin luminator și luminează axa centrală a sălii principale.

„Lumina soarelui trece prin centru, iar acest „Way of Light” se aliniază cu axa longitudinală a Oculului, ceea ce semnifică sfârșitul tragediei din 11 septembrie și începutul reconstrucției”, spune Calatrava. „Această aliniere particulară a luminii solare este posibilă, deoarece clădirea a fost proiectată ușor înclinată în raport cu rețeaua Manhattan din jur.”

Terminalul Oculus face conexiune metroului (parcă 11 linii) cu trenurile care merg spre New Jersey. Tot acest terminal poate fi modalitatea să ajungeți în zona World Trade Center (WTC – harta), unde mai puteți vizita: turnul One World Observatory, un muzeu dedicat evenimentelor din 11 septembrie 2001, dar și Memorialul dedicat celor care și-au pierdut viața în acele evenimente.

arhitectura oculus World Trade Center Transportation Hub New York
Oculus – New York World Trade Center

Memorialul este alcătuit din 2 fântâni arteziene imense imitând fundațiile turnurilor gemene, iar pe margine se află inscripționate numele tuturor victimelor. Fundațiile se află exact în acel loc.

poze flori memorial 11 septembrie new york
memorial victime 9/11 New York
fotografie trandafir flori new york wtc monument 11 septembrie
comemorare 11 septembrie

Oculus este partea principală a ceea ce este cunoscut ca World Trade Center Transportation Hub, terminal aflat în administrația Port Authority Trans-Hudson (PATH).

detaliu cladire New York World Trade Center obiectiv turistic
detaliu – Oculus

Terminalul de transport Oculus găzduiește și un centru comercial de aproape 34.000 de metri patraţi, numit ‘Westfield’, unde se găsesc magazine şi restaurante.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Oculus, din New York World Trade Center, cu arhitectura sa ambițioasă ce fură privirile prin structura sa de sticlă și oțel merită vizitată, chiar dacă nu aveți timp să vizitați clădirea zgârie-nori One World Observatory.

fotostefan

One thought on “Oculus – terminalul de transport din New York World Trade Center”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.