Originile tehnicilor de prelucrare a fotografiilor cu Photoshop

Am mai scris despre prelucrarea fotografiilor inainte de Photoshop (aici puteti citi respectivul articol), dar pentru ca anul acesta au avut loc doua evenimente, oarecum “inrudite” m-am gindit sa revin cu noi informatii.

cool time 13 clock ora
cool time

Editarea si prelucrarea fotografiilor se facea cu mult inainte de aparitia tehnologiei digitale, si de fapt o parte din tehnicile din camera obscura au fost “transferate” la programele de prelucrare foto .

Imaginile erau imbunatatite si, uneori, modificate substantial in camera obscura folosind tehnici si tehnologii specifice acelor timpuri; practic prin munca fizica si multa migala se obtineau rezultate aproape la fel de bune ca cele cind se foloseste Photoshop-ul sau alt program de editare foto. O parte din procedeele clasice au fost apoi preluate si integrate in programele de editare foto, incepand cu prima editie Adobe Photoshop.

La aniversarea a 25 de ani de Photoshop, siteul Lynda.com a publicat un scurt documentar in care fotograful Konrad Eek prezinta si exemplifica tehnicile de prelucrare clasice, folosite inainte de “era Photoshop”.

Iar al doilea eveniment, care a avut loc in acest an si pentru care mi s-a parut ca merita sa ne oprim un pic asupra acestui subiect, este legat de studiul “The Integrity of the Image” realiazat de David Campbell, unul din membrii juriului World Pree Photo.
Cum v-am spus deja, nici editia de anul acesta a concursului de fotojurnalism WPP nu este lipsita de controverse, una dintre ele fiind legate de faptul ca multe imagini au fost eliminate in penultima etapa deoarece au fost prelucrate.

Daca ati avut timp sa cititi respectivul studiu, acolo este amintit faptul ca in general cind vine vorba de prelucrarea fotografiilor sunt acceptate procedeele care se practicau si in camera obscura.
Dar care sunt respectivele procedee? Pai sa urmarim demonstratia realizata de Konrad Eek, fotograf cu peste 40 ani de experienta in laboratorul clasic:

Interesanta mi s-a parut cum Konrad Eek a creeat acea masca pentru prelucrarea cerului (deoarece cerul era prea luminos in raport cu prim-plan-ul).

tehnica editare foto camera obscura
burning mask

Vezi si: Cum lucra Ansel Adams in camera obscura

Daca sunteti interesati cum ar putea fi depistate fotografiile prelucrate cititi si acest post, iar alte programe sunt mentionate si in studiul lui David Campbell, adica izitru, realizat de Fourandsix Technologies Inc, si Tungsten, folosit de AFP

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.