Panasonic Lumix GH6 – mirrorless performant cu racire activa

Panasonic prezintă noul aparat foto mirrorless LUMIX GH6 – bazat pe standardul Micro Four Thirds System (MFT).

Panasonic Lumix GH6 poza aparat foto mirrorless
Panasonic Lumix GH6 + obiectiv Leica 12-60 mm F2.8-4

Noul Panasonic GH6 este o cameră hibrid, care oferă multe capabilități orientate către profesioniștii din domeniul video, dar și pentru cei care doresc să realizeze fotografii. Din câte îmi dau seama, clientul perfect pentru această cameră este creatorul de conținut care are nevoie de o soluție bună la toate.

Panasonic Lumix GH6 permite filmarea în multe formate profesionale

Mirrorless-ul folosește un nou senzor foto de 25 megapixeli, alături de un nou procesor de imagine Venus Engine, care permite filmări într-o multitudine de rezoluții, framerate-uri și formate. Aceasta este singura cameră mirrorless pe format MFT care poate filma în format de culoare pe 10 biți în rezoluție 5,7K până la 60 de cadre pe secundă, 4K la 120 de cadre pe secundă sau Full HD la 300 de cadre pe secundă.

poza senzor aparat foto mirrorless Micro Four Thirds Panasonic GH6
Panasonic GH6 -senzor Micro Four Thirds

Pe lângă aceste capabilități, Panasonic GH6 permite filmare și în formatul profesional Apple ProRes intern, folosind carduri CF Express. Astfel, poți avea înregistrări de până la 5,7K la 30 FPS în ProRes 422 Hq sau ProRes 422. Totuși, va trebui să vă echipați cu multe carduri de memorie de capacitate mare, întrucât în 128 GB intră doar 8 minute de filmare la cea mai înaltă rezoluție ProRes 422 HQ. Pentru rezoluții și formate mai puțin pretențioase, pot fi folosite și carduri SD UHS-II, iar un update de firmware va permite și înregistrarea pe un SSD extern prin mufa USB-C.

f64.ro

GH6 este totodată o cameră certificată pentru producții Netflix, deci permite înregistrarea la o calitate acceptată de serviciul de streaming și în formate profesionale, precum Cinema 4K până la 60 FPS 10 bit 422, sau chiar înregistrarea externă în acest format.

aparat foto mirrorless video productie filmare netflix
GH6 – certifcat productii video Netflix

Mai mult, camera permite și folosirea de lentile anamorfice, care folosesc întregul senzor pentru înregistrare, în diverse moduri de la 1,3 la 2.0, „desqueese”-ul fiind realizat în cameră. Prin port-ul HDMI, pot fi înregistrate folosind recordere Atomos Ninja V+ imagini la rezoluție 4K, 120 cadre pe secundă în format RAW.

Citește și: Programul gratuit Lumix Tether iti permite acum sa folosesti un aparat foto Panasonic ca webcam

Tot în cameră poate fi făcut preview-ul pentru filmat în format V-Log, care vine preinstalat pe cameră (Pentru GH5 era necesară cumpărarea separată a formatului V-Log L). Poți copia și aplica LUT-uri pentru a vedea direct cum poate arăta materialul final înregistrat, dar înregistrarea este realizată tot în formatul neutru, care permite apoi colorizare profesională în post producție.

Supraîncălzirea este o problemă gravă pentru înregistrarea video continuă, mai ales atunci când rezoluția și ratele de cadre sunt crescute, dar LUMIX GH6 permite un timp nelimitat de înregistrare video în toate modurile prin optimizarea traseului de disipare a căldurii cu un mecanism de răcire forțată cu ventilator.

Posibilitatea înregistrării audio pe 4 canale

LUMIX GH6 oferă performanțe de înregistrare audio mult îmbunătățite, cu înregistrarea pe 4 canale 48 kHz sau 96 kHz 24 bit care este posibilă* atunci când este conectat un adaptor pentru microfon XLR. Acest lucru oferă o flexibilitate mai mare atunci când fotografiați în aer liber, de exemplu, acolo unde sunt prezente mai multe surse audio sau când înregistrați sunet de secundar. Înregistrarea pe 2 canale 48 kHz 24 bit este posibilă și cu microfonul încorporat, iar înregistrarea pe 2 canale 96 kHz -24 bit la rezoluție înaltă* se poate face cu un microfon extern.

Citește și: Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate – prezentare generala si recomandari

Canalul utilizat pentru căști poate fi schimbat – chiar în timpul înregistrării video – și meniurile audio pot fi accesate direct cu funcția unui buton smart de pe partea superioară a camerei pentru verificarea ușoară a nivelului sunetului. Pentru microfonul extern, este prevăzută o mufă stereo de Φ3,5 mm.

Stabilizarea imaginii și plaja dinamică sunt îmbunătățite față de modelele anterioare

LUMIX GH6 a adoptat un nou senzor giroscop cu 5 axe de foarte-înaltă precizie, cu un nou algoritm pentru a obține 7,5 stopuri utilizând Body I.S. și Dual I.S.2.

panasonic gh6 stabilizare optica imagine performanta
stabilizare imagine – Panasonic GH6

Sistemul Dual I.S 2 pe 5 axe funcționează perfect pentru a înregistra filme video naturale. Aplică o compensare adecvată în funcție de tipul de mișcare, judecând cu precizie cauza – dacă a fost generată de panning, înclinare sau tremuratul mâinii. B.I.S. compensează mișcarea camerei chiar și atunci când este utilizat un obiectiv interschimbabil fără O.I.S. (de exemplu, un obiectiv cinematografic complet mecanic).

Panasonic GH6 este și o cameră foto foarte performantă

Datorită acestei stabilizări puternice a imaginii, chiar și imagini de înaltă rezoluție pot fi fotografiate folosind modul dedicat High Resolution fără trepied. Fotografiind și sintetizând opt imagini consecutive în timp ce deplasează senzorul de 25 megapixeli folosind mecanismul Body I.S. (Image Stabilizer) GH6 creează o imagine echivalentă de 100 de megapixeli (11552 x 8672 pixeli).

Pentru a asigura captarea unui nivel cât mai înalt de detalii, camera folosește și o tehnologie nouă, numită Dynamic Range Boost, care crește plaja dinamică a senzorului de la 12 stopuri la peste 13, având astfel în cadre mai multe detalii atât în zonele întunecate, cât și în zonele foarte luminoase.

LUMIX GH6 adoptă monitorul cu control tactil, pivotant, de 3,0 inci în aspect 3:2 cu rezoluție înaltă de 1.840.000 de puncte. Monitorul pivotant rabatabil permite o mai mare flexibilitate chiar și atunci când cablul HDMI și cablul USB sunt conectate la cameră.

poza mirrorless panasonic gh6 vizor ecran lcd mobil
lcd mobil – vizoe – Lumix GH6

Pentru a sprijini focalizarea de înaltă precizie, LUMIX GH6 oferă opțiuni practice pentru focalizarea manuală. În timp ce focalizarea este deplasată variabil în funcție de viteza de rotație a inelului de focalizare pentru setarea neliniară, aceasta este deplasată cu o valoare setată în funcție de cuantumul de rotație al inelului de focalizare pentru setarea liniară. Sensibilitatea (gradul de deplasare a focalizării odată cu rotația inelului) poate fi selectată de la 90 la 360 de grade cu intervale 30 de grade (setare maximă 180 grade) pentru a permite operarea focalizării dorite.

Vizorul live de 3.680.000 de puncte de 0,76x folosește un afișaj OLED foarte receptiv și ușor de vizualizat pentru a surprinde chiar și subiecții care se mișcă rapid în detalii fine. În plus, afișajul cu contrast ridicat (aproximativ 10.000:1) prezintă subiectul cu gradații fine și claritate ridicată.

Citește și: Chestionar pentru alegerea obiectivelor Panasonic

Cu viteza de citire mai mare a noului senzor și puterea superioară de procesare a noului Venus Engine, LUMIX GH6 oferă, de asemenea, fotografiere în rafală AFS folosind obturatorul electronic la 75 de cadre pe secundă cu o rezoluție de 25,2 megapixeli. Viteza mai mare de citire a senzorului minimizează, de asemenea, distorsiunea “rolling shutter” și captează imagini prea rapide pentru ca ochiul liber să le proceseze.

GH6 este suficient de robust pentru a rezista chiar și la utilizare grea pe teren, fiind compus dintr-un cadru față / spate din aliaj de magneziu turnat sub presiune și nu este doar rezistent la stropire, ci și la praf și la îngheț până la – 10 grade Celsius. Obturatorul este, de asemenea, proiectat să reziste pentru cca. 200.000 de cicluri.

Butonul Rec este situat atât în partea superioară, cât și în partea din față a camerei, ceea ce facilitează pornirea și oprirea înregistrării chiar și atunci când fotografiați la un unghi mic sau cu un suport de umăr.

poza butoane aparat foto mirrorless panasonic gh6
butoane – Lumix GH6

LUMIX GH6 este echipat cu slot dublu pentru carduri. Cardul CFexpress (de tip B) permite înregistrarea internă a videoclipurilor cu rate de biți ridicate la 800 Mbps sau mai mult, inclusiv 5.7K 30p ProRes 422 HQ și C4K 60p ALL-I.

camera foto mirrorless carduri memorie duble
slot dublu pentru carduri memorie

Cardul de memorie SD UHS II V90 permite înregistrarea internă a videoclipurilor la 600Mbps sau mai puțin și este, de asemenea, posibilă alegerea metodei de stocare dintre Relay Recording, Backup Recording, Allocation Recording, folosind atât cardul de memorie SD, cât și cardul CFexpress.

Acumulatorul de mare capacitate de 2200 mAh poate fi reîncărcat fie prin adaptorul de rețea, fie prin USB, în funcție de alegerea utilizatorilor. De asemenea, este compatibil cu USB PD (Power Delivery) – alimentare prin USB – atunci când este utilizat încărcătorul de acumulator corespunzător DMW-BTC15. LUMIX GH6 este, de asemenea, compatibil cu sincronizarea Time Code IN/OUT prin terminalul de sincronizare bliț și cablul convertor BNC inclus. Acest lucru facilitează editarea neliniară a materialului filmat cu mai multe camere.

Banda Wi-Fi 5 GHz (IEEE802.11ac) este adăugată pe lângă cea de 2,4 GHz (IEEE802.11b/g/n). Acest lucru oferă o conexiune sigură și stabilă nu numai cu un smartphone / tabletă, ci și cu alte dispozitive aflate în locație pentru o control fără probleme de la distanță. Viteza de transmisie a datelor foto/video este, de asemenea, crescută prin utilizarea benzii de 5 GHz. Compatibilitatea cu Bluetooth 5.0 (numit BLE: Bluetooth Low Energy) permite conectarea constantă cu un smartphone sau o tabletă cu un consum minim de energie. Setările unei camere LUMIX GH6 pot fi, de asemenea, copiate și transmise fără fir către alte camere GH6 atunci când utilizați mai multe camere.

Aplicația LUMIX Sync pentru dispozitivele iOS/Android permite controlul de la distanță al camerei folosind un smartphone sau o tabletă printr-o conexiune wireless facilă. Pe lângă controlul fără fir prin intermediul unui declanșator de la distanță DMW-RS2 (comercializat separat), software-ul LUMIX Tether permite fotografierea conectată prin USB. Utilizatorii pot controla camera conectând-o la un PC prin USB. Acest lucru le permite să vadă imaginea pe un ecran mare de computer în timpul fotografierii.

Preț Panasonic GH6

Panasonic Lumix GH6 ajunge în magazinele din România pe la sfârșitul lunii martie. Camera va fi disponibilă în pachet body la 10.899 lei, cât și într-un kit alături de obiectivul Leica 12-60mm f/2.8-4, care costă 13.899 lei.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Cei care fac comandă până pe 30 aprilie de la magazinele de specialitate (F64 sau Photosetup) vor primi în pachet și cadou promoțional: un card Lexar Professional CFexpress Tip B GOLD Series de 128 GB și un an de garanție în plus. Valoarea cardului este de aproximativ 800 lei.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.