Parada militara la Bucuresti de Ziua Nationala – foto

Ca în fiecare an cu ocazia Zilei Naţionale a României la Bucureşti, la Arcul de Triumf , se organizează şi o paradă militară.

 Ziua Nationala a romaniei
Parada militara

Anul acesta au fost invitaţi şi militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA.

Din Franţa, au defilat un detaşament aflat sub comanda locotenentului-colonel Raphael Bernard. Detaşamentul este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort.

militari francezi bucuresti arcul de triumf
militarii francezi

Forţele armate poloneze au fost reprezentate de un detaşament din Batalionul gărzii de onoare, o unitate specială din Varşovia, destinată acordării asistenţei de specialitate pe timpul desfăşurării ceremoniilor militare pe teritoriul naţional şi, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forţelor terestre poloneze şi tradiţionala caschetă Rogatywka. Comandantul detaşamentului este locotenentul Wlodzimierz Grochowiec.

Batalionul gărzii de onoare Varsovia
militari polonezi

Detaşamentul forţelor armate turce comandat de căpitanului de infanterie Ersin Durur a fost reprezentat de militarii Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată “Forţa păcii”.

militari turci ziua nationala a romaniei
militari turci

Au participat la paradă reprezentanţii Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii, comandaţi de locotenentul James Moroney. Locotenentul James Moroney şi plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară cu sediul în Camp Lejeune, Carolina de Nord.

militari americani ziua nationala a romaniei
militari americani

La paradă a fost făcută prezentarea tehnicii militare: vehicule blindate pentru operaţii speciale URO VAMTAC, transportoare blindate de trupe PIRANHA, maşina de luptă a infanteriei 84 M – “Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, urmate de tancurile TR 85 M 1 “Bizonul”, sistemul Ghepard de artilerie antiaeriană blindat, vehiculele de luptă tip HUMVEE.

84 M  "Jderul" bucuresti
84 M “Jderul”
transportor amfibiu B 33 Zimbru
B 33 Zimbru

TR 85 M 1 "Bizonul" bucuresti 1 decembrie
tanc TR 85 M 1 “Bizonul”
sistemul Ghepard de artilerie  antiaeriană blindat
Ghepard
1 decembrie ziua nationala
1 decembrie 2013

Câinele lup Max a fost şi el prezent pe o maşină blindată folosită în Afganistan:

cainele lup max parada militara
Max

Nu au lipsit nici reprezentantele sexului frumos (doar atât am reuşit eu să surpind, dar ele au fost într-un număr mai mare):

parada 1 decembrie fata militar
parada 1 decembrie
parada ziua romaniei
la parada de ziua nationala

Eforturile nu au fost în zadar. Zeci de mii de oameni au venit să vadă cea mai spectaculoasă defilare de după Revoluţie. Mai multe imagini la rezoluţie mai mare şi realizate cu Nikon P7800 pot fi văzute la Galeria foto, iar două filmări realizate cu acelaşi aparat foto pot fi văzute aici.

2 thoughts on “Parada militara la Bucuresti de Ziua Nationala – foto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.