Portretele lui Emil Cioran expuse la Biblioteca Natională a României

Expoziția cuprinde o selecție de 18 portrete alb-negru ale lui Emil Cioran, realizate de fotograful mexican Rogelio Cuéllar și prezentate publicului român în premieră mondială.

Rogelio Cuéllar  Emil Cioran
Emil Cioran – Biblioteca Nationala a Romaniei

Cioran a fost surprins în intimitatea locuinței sale din Paris, în anul 1990, în plină activitate intelectuală: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotograful a ajuns la Cioran prin Esther Seligson, traducătoarea de limba spaniolă a filozofului român, la sfârșitul lunii octombrie 1989 și s-au întâlnit trei luni mai târziu în apartamentul său.

emil cioran portret fotograf Rogelio Cuéllar
Emil Cioran fotografiat de Rogelio Cuéllar

Mi s-a părut interesant că la această expoziţie putem vedea şi un index realizat de filmul foto folosit de Rogelio Cuéllar pentru a-l fotografia pe Emil Cioran.

index film foto kodak 5053 tmy
index

Se pare că Rogelio Cuéllar a folosit un film foto Kodak TMAX 400 (pe marginea indexului se poate citi Kodak TMY 5053).

portrete emil cioran bucuresti
expozitie foto – Emil Cioran

Expoziția cu portretele lui Emil Cioran este găzduită de Biblioteca Națională a României și va fi deschisă publicului până pe 31 octombrie, dar între noi fie vorba nu cred că este cel mai potrivit loc pentru o expoziţie pentru faptul că în weekend biblioteca este închisă! Iar în timpul săptămânii programul este un pic cam complicat, aşa cum puteţi citi pe pagina oficială. Şi să nu uit, accesul este pe bază de carte de identitate!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.