Praga city break era mai de mult pe lista mea de călătorii și anul acesta – 2019 – am reușit să ajung în capitala Cehiei pe la începutul lunii decembrie. Cele două zile și jumătate au trecut foarte repede, fapt datorat și atmosferei de sărbători de iarnă când aproape tot orașul cehesc era împodobit festiv și ocupat cu piețe de Crăciun, mai mari sau mai mici.
Despre Târgul de Crăciun din Praga am scris deja un articol, iar acum vă prezit câteva sugestii, ideii pentru itinerar de două zile și jumătate prin orașul celor 1000 de turle. Apropo am scris un articol și despre câteva din locurile de unde puteți admira Praga de sus.
Ideal este să plecați din România de dimineață, iar la întoarcere, din Praga, cât mai spre seara. Eu am plecat din București vineri dimineață și am revenit duminică după amiază, astfel am avut la dispoziție 2 zile și jumătate. Dacă doriți să vizitați Praga mai pe îndelete cred că aveți nevoie de minim 5 zile pline, nu doar că sunt multe de văzut, de făcut, dar este aglomerat din cauza turiștilor, iar pe la unele obiective turistice se așteaptă destul de mult la coadă.
Vineri dimineața, pe la ora 9,30, luam autobuzul 119 din fața Terminalului 1 al aeroportului Vaclav Havel Praga (PRG), iar în jur de ora 11.30 am terminat formalitățile de cazare și după o scurtă pauză am ieșit în oraș.
Prima jumătate de zi în Praga am rezervat-o plimbării prin zona istorică. Cum spuneam, fiind decembrie, orașul era festiv aranjat și erau numeroase piețe de Crăciun.
Clădirile și străduțele Centrului Vechi sunt interesante. Acum, ca părere personală, arhitectură asemănătoare clădirilor din Praga poate fi obervată și în România, prin Timișoara, Arad, Oradea și alte orașe din Banat sau Transilvania. Doar că la noi trebuie făcute eforturi mai serioase pentru renovarea clădirilor și a străzilor!
Statuie lui Sigmund Freud la înălțime!
Pe podul Carlov (Karluv most – Charles bridge) aveti ocazia să faceți o ”baie” de mulțime, iar cu ceva răbdare și puțin noroc puteți obține și pozele care vă interesează.
Interesantă este și partea de sub pod, dinspre Mala Strana, unde puteți vedea arta urbană în diferite forme.
Revoluția de catifea din Cehoslovacia era comemorată la Praga.
A doua zi, întâmplător, am văzut tramvaiul folosit de candidatul Václav Havel, pentru campania sa prezidențială imediat după Revoluția de Catifea, care circula prin Praga pentru a comemora cea de-a 30-a aniversare a ultimelor săptămâni din 1989, când s-a schimbat direcția politică a Cehoslovaciei, precum și 30 de ani de la candidatura Havel.
Prima zi Praga city Break
Sâmbătă a fost prima zi întreagă în Praga. Pentru deplasarea prin oraș contează unde aveți cazarea, cu cât mai aproape de Centrul Istoric cu atât mai bine, nu cred că veți avea nevoie de mijloacele de transport în comun.
Majoritatea obiectivelor turistice sunt amplasate în centrul orașului și poți să mergi fără probleme de la unul la altul pe jos, dar eu am găsit un hotel la aproximativ 20 minute de mers cu tramvaiul până aproape de Centrul Istoric al Pragăi. Pe jos probabil aș fi mers cam 45 minute, dar am preferat tramvaiul. De asta am și cumpărat un abonament de 3 zile valabil pe toate mijloacele de transport în comun din Praga, mai puțin liniile expres. Abonamentul a costat 310 CZK, iar valabilitatea se calculează de la ora la care este compostat.
Revenind la prima zi în Praga, eu am început cu Muzeul Comunismului (harta). Biletul de intrare costă 380 CZK pentru adulți și a meritat pe deplin.
Muzeul Comunismului nu este foarte mare, dar ajută la înțelegere fenomenului comunist din fosta Cehoslovacie. Ce vă pot spune, din cele văzute și înțelese acolo, nici comuniștii lor nu au fost mai grozavi decât ai noștrii, iar Securitatea lor (StB) a fost la fel de nasoală ca cea de la noi.
Parte neplăcută, dureroasă a istoriei Cehoslovaciei nu a fost trecută sub preș, cum avem noi românii tendința de a proceda uneori.
La Muzeul Comunismului din Praga puteți ajunge cu metroul (stația Náměstí Republiky) sau cu tramvaiul.
Pentru informații actualizate despre prețul biletelor și program vizitați site-ul oficial al Muzeului Comunismului
Chiar lângă muzeul Comunismului este un magazin Billa, iar undeva în lateral pe o altă stradă, este mall-ul Palladium. În decembrie în fața muzeului dar și la centrul comercial Palladium erau mici târguri de Crăciun.
De la Muzeul Comunismului am mers la Turnul Pulberii (Prašná brána / The Powder Tower harta).
Dacă doriți puteți cumpăra bilet (100 CZK pentru adulți) ca să urcați pe scări sus în Turnul Pulberii. Casa de bilete este la etajul 1, iar scările sunt abrupte și înguste (două persoane cu greu pot trece una pe lângă cealalta).
Apoi m-am îndreptat spre Primăria Veche din Praga (Staroměstská radnice) unde se află Ceasul Astronomic medieval (Pražský orloj) dar și un centru de informare turistică (harta).
În Decembrie în piața din zonă este și principalul Târg de Crăciun. Eu am cumpărat bilet doar ca să mă urc în Turn.
Cum spuneam Centrul Istoric are multe obiective turistice. Puteți petrece lejer o zi aici. Eu, după ce am văzut Praga de sus din Turnul Primăriei Vechiului Oraș, am mers la Castel.
Râul Vltava, care traversează Orașul celor o sută de clopotnițe, este motivul prezenței numeroaselor poduri, podul Carlov (Charles Bridge / Karlův most fiind cel mai cunoscut și cel mai aglomerat! Mulți turiști ating diferite părţi ale unor statui bazându-se pe superstiţia că le-ar aduce noroc.
După ce am traversat pe jos podul Carol (Mánesův most) am luat tramvaiul spre Castelul Pragăi. Desigur puteți merge pe jos, din câte am înțeles este chiar o străduță interesantă care duce spre castel.
La Castel a fost surpriza cozilor mult mai mari decât am anticipat eu, iar după mine au sosit alte puhoaie de turiști! O parte din clădirile Castelului sunt folosite de Președenția Cehiei, astfel la intrare se face un control ca la aeroport, apoi dacă doriți puteți cumpăra bilete sau puteți să vă plimbați prin curțile castelului.
Numărul foarte mare al turiștilor m-a făcut să renunț să mai cumpăr bilete, am preferat să mă plimb prin curți, să mănînc la tărgul de Crăciun din spatele Catedralei Sfântului Vitus, am văzut scurtul ceremonial de schimbare a gărzii.
Altfel Castelul Pragăi (Pražský hrad) este un complex muzeal ce se întinde pe vreo 70.000 m², iar dacă aveți răbdare cu acele cozi, după ce cumpărați bilet puteți vizita:
– Vechiul Palat Regal
– Istoria Castelului din Praga, expoziţie permanentă ce prezintă istoria, personalităţile, arta şi meşteşugurile aflate în strânsă legătură cu castelul.
– Biserica Sf. Gheorghe.
– Aleea de Aur (Golden Lane) este o străduţă cu case drăguțe, pictate în culori vesele, care şi-a luat numele de la aurarii ce au locuit acolo în secolul 17. Acum multe dintre case sunt magazine de suveniruri. Tot acolo, la etaj, este un muzeu al armelor şi armurilor medievale.
– Turnul Pulberăriei
– Palatul Rosenberg
– Catedrala St. Vitus, spectaculoasă la exterior, dar are și un turn de unde puteți vedea împrejurimile
Pentru informații actualizate despre programul de vizitare și prețul biletelor vizitați site-ul oficial
După ce am terminat cu Castelul Pragăi, era în jur de ora 15,30 eu am mers la funicularul care urcă colina Petrin. Se zice că speranța moare ultima, așa și la mine: credeam că la ora aceea mai târzie va fi mai liber la funicular. Eroare … din nou! Am așteptat la coadă vreo 25 de minute, după care abia am găsit un loc în micul funicular. Zic eu mic, dar de fapt are o capacitate de 35 de persoane, dar am avut senzația că ne-am urcat ceva mai multe persoane, căci eram îngrămădiți ca sardelele!
Abonamentul de 72 ore a fost valabil și la funicular. Informații suplimentare despre funicularul Pragăi găsiți aici
Colina Petrin pe lângă parcul în sine oferă turistului mai multe atracţii: Stadionul Strahov, Mânăstirea Strahov, Labirintul Oglinzilor, Obervatorul Štefánik şi Turnul de Observaţie Petrin. Eu am mers la Turnul Petrin. Pentru senzații tari urcați pe scări! Doar dacă nu aveți rău de înălțime!
Seara am mers pe străduțele din Centrul Vechi, prin târgurile de Crăciun, am admirat statuia mișcătoare a lui Kafka, am căscat și eu ochii prin câteva magazine.
Lângă centrul comercial și de afaceri Quadrio se află statuia rotitoare a lui Kafka. Capul scriitorului Franz Kafka este compus din 42 de straturi independenţe de oțel inoxidabil și care cântărește aproximativ 45 de tone, fiind creaţia artistului ceh David Cerny. Acolo era un mic târg de Crăciun și cumva am ajuns în zonă doar seara, dar tot am filmat un pic. Clipul călătoriei este postat ceva mai jos.
La centrul comercial Quadrio găsiți și toalete, dar sunt contracost, 10 CZK, dar acceptau și plata cu cardul!
Citește și: Test Garmin VivoSmart HR bratara fitness cu functii smartwatch
Franz Kafka mai are și altă statuie (harta) dar și un muzeu. Eu nu l-am vizitat, dar în fața lui se află cele două statui care fac pipi (sunt și ele în videoclip).
Momumentul dedicat scriitorului Franz Kafka, a fost realizat în 2003 de sculptorul Jaroslav Róna şi instalat pe strada Vězeňská (harta)
A doua zi – Praga City Break
Duminică a fost a doua zi a city break-ului și am început-o cu vizitarea Turnului TV Žižkov. În drum spre Turnul TV l-am văzut pe R2-D2!
Pentru cine nu a văzut primele serii ale filmului Star Wars (Războiul Stelelor) R2-D2 este unul din roboții, dar în Praga era unul din sistemele de ventilare ale buncărului din parcul Folimanka (harta). În zona acestui R2-D2 se află un Muzeul Poliției Cehe (Muzeum Policie České republiky), dar și un magazin Billa.
Unii au spus că acest Turn al Televiziunii este cea mai urâtă clădire din lume, dar mie mi s-a părut interesantă. De sus este o vedere panoramică a orașului, iar la baza era un teren de minigolf, dar și un cimitir.
Biletul costă 250 CZK și este bine să verificați pe site-ul oficial dacă este deschis publicului.
De la Turnul TV am plecat la Muzeul Tehnic Național (Národní technické muzeum – National Technical Museum). Biletul a costat 250 CZK (poate fi plătit cu cardul) și a meritat.
Eu vă recomand să vizitați Muzeul Tehnic chiar dacă nu sunteți pasionați de tehnică, iar cei pasionați de fotografie vor vedea un Muzeul al Fotografiei foarte interesant. Câteva exponate erau interactive, cel mai interesant mi s-a părut cel care simula efectul diferitelor scheme de lumină.
Alături este Muzeul Agriculturii, de fapt acolo am mers prima dată crezând că este Muzeul Tehnicii și nu prea înțelegeam ce-i cu vechile tractoare de pe scări! Dar la casa de bilete s-a lămurit ”misterul”, astfel m-am îndreptat spre Muzeul Tehnic Național.
La Muzeul Tehnic Național am petrecut vreo 2 ore, după care am mers prin parcul Letna / Letenská pláň, aflat chiar acolo aproape. A fost un Decembrie fără zăpadă, astfel, probabil, parcul este mai interesant în celelalte sezoane.
Citește și: Vessel si plimbare pe High Line din New York
Dar parcul Letna vă oferă și prilejul să admirați Praga, o atracție turistică fiind Metronomul / Pražský metronom sau pavilionul Hanau / Hanavský pavilon sau vila Kramář / Kramářova vila.
Din parc am coborât spre zona Mala Strana. Am colindat străduțele, întâmplător am văzut și aceea stradă îngustă. Turiștii care așteptau acolo la semafor mi-au atras atenția.
Apoi am mers spre Strahov Monastic Brewery (Klášterní pivovar Strahov) că poate la ora respectivă o fi ceva mai liber.
Din păcate era aglomerat atât la interior cât și la mesele din curte, astfel am mers alături, la mănăstirea Strahov (Strahovský klášter) căci ei se lăudat cu o bere verde! Dar se terminase berea verde, așa că m-am mulțumit cu berea roșie specială de Crăciun.
Nu știu exact ce a fost special la ea, că mi s-a părut ca alte beri roșii consumate cu alte ocazii. Dar localul avea o terasă care oferea o priveliște frumoasă a orașului.
De la mănăstirea Strahov am revenit în centrul orașului. Fiind Decembrie, se întuneca începând cu ora 16,30, astfel era frumos de mers pe străzile luminate de sărbători. Chiar și marile magazine arătau mai frumos cu miile de globulețe și luminițe de Crăciun.
În Praga erau destul de multe toalete publice, dar la majoritatea trebuie să plătiți cu monezi. Dacă vreți să știți câteva ponturi cum să găsești o toaleta publică când călătorești citește acest articol
La data publicării acestui articol 100czk = 3.92euro = 18.73lei, aproximativ.
Video 15 minute Praga City Break decembrie 2019:
Cele prezentate sunt doar o mică parte din obiectivele turistice ale orașului cehesc, pentru o exploatare mai amănunțită aveți nevoie de mai multe zile. În plus eu am mers la Praga mai mult să văd / simt atmosferă sărbătorilor de iarnă.
A fost drăguț, dar, în principiu, nu mi s-a părut mari diferențe față de situația târgurilor de Crăciun din România. Poate noi nu știm, încă, să le promovăm mai bine pe ale noastre, dar avantajul este aglomerația redusă!
Vă prezint și câteva curiozități despre capitala Republicii Cehe:
→ Primele cuburi de zahăr au fost făcute aici.
→ În 1959 chimiștii cehi Otto Wichterle și Drahoslav Lim au inventat materialul hidrofilic „soft” din hidrogel, ceea ce a dus, în 1971, la primele lentile de contact soft aprobate de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii.
→ Prețurile sunt destul de apropiate de cele din țară. Au toate supermarketurile posibile și la îndemână: Billa, Penny, Kaufland, Lidl, Albert
→ Autobuzele turistice hop-on hop-off nu sunt supraetajate, unele erau chiar un fel de maxi-taxi așa că eu am renunțat la ele.
→ Deși puteți plătii cu cardul în multe locuri totuși este bine să aveți la voi și cash, bacnote de valori cât de mici posibil. Cumpărați coroane cehe din România, acolo cursurile valutare nu mi s-au părut foarte bune, iar unele case de schimb au comisioane ascunse.
→ Mie mi s-a părut că marea parte a turiștilor sunt din Rusia. Dacă în anii ’68 au ”vizitat” Cehoslovacia cu tancurile, acum au venit să cheltuiască bani în Praga!
→ Multe străzi sunt cu piatră cubică, astfel nu cred că este plăcut să folosești trotinele electrice Lime care împânzesc orașul și pot fi închiriate foarte ușor prin aplicația lor.
Harta turistică a orașului Praga (.pdf) poate fi descărcată de aici
Chiar dacă este un oraș foarte aglomerat din cauza turiștilor, eu totuși vă recomand Praga City Break. Aveți ce vedea / face acolo, cred că este prima dată când, din lipsa timpului, ratez Staropramen Visitor Center un fel de Muzeu al Berii. Sau poate aceste este unul din motivele să revizitez Praga! Bine, drept să spun, fiind sezonul sărbătorilor de iarnă am băut mai mult vine fiert, vin fiert cu miere de albine, punch și altele specifice.
Pe de altă parte, dacă în Timișoara (vezi articolul dedicat) și/sau celelalte orașe care au fost sub administrația austro-ungară se fac lucrări serioase de renovare a vechilor clădiri, plus înființarea unor muzee, nu cred că mai trebuie să zburăm până în Praga!
Drum bun și nu uita de asigurarea de călătorie.
- Manfrotto GimBoom solutia pentru a crea cu usurinta filmari de la inaltime - 9 September , 2024
- Carti de afaceri recomandate fotografilor: Cum sa iti cresti afacerea - 8 September , 2024
- Vacante Exotice 2025 la super preturi – descopera lumea cu ofete cu zbor inclus - 7 September , 2024
Blogul tau e unul din preferatele mele. Multumesc pentru toate articolele informative si interesante. Iti urez un 2020 plin de inspiratie. La multi ani!
Multumesc pentru frumoasele cuvinte si iti urez un 2020 minunta!
Wow! Superb! Bine documentat. Iti multumesc pentru ca ai impartasit aceasta experienta.
Este frumos orasul cehesc.