Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS II este un teleobiectiv cu zoom, mic, compact, pentru camerele mirrorless Sony full frame. Am avut ocazia să-l folosesc câteva zile, astfel vă pot spune câteva păreri, însoțite de câteva imagini foto video.
FE 70–200mm F4 Macro G OSS II (SEL70200G2) este o versiune mai ușoară și cu o performanță îmbunătățită a obiectivului 70-200 mm F4 din 2014. Este dedicat aparatelor foto mirrorless Sony cu senzor full frame, dar poate fi folosit și pe o cameră APS-C, iar obiectivul devine unul de 105-300mm. De altfel în acest test am folosit teleobiectivul zoom FE 70–200mm F4 G OSS II cu mirrorless-ul Sony A6700 – review
Principalele îmbunătățiri față de 70-200 mm F4 sunt o calitate mai bună a imaginii, o performanță mai mare pentru close-up (Macro afirmă Sony), o focalizare automată mai rapidă, o stabilizare îmbunătățită, o dimensiune și o greutate mai mică, focus breathing eliminat și compatibilitatea cu teleconvertoarele de 1,4x și 2x.
Sony FE 70–200mm F4 Macro G OSS II test
Cântărind 794 g (fără suportul pentru trepied, fără parasolar), Sony FE 70-200 mm F4 G OSS II este cu 46 g mai ușor decât predecesorul său, 70-200 mm F4 din 2014. Dimensiunile fără parasolar sunt de aproximativ 150 mm lungime și 75 mm în diametru. Adăugarea parasolarului tip petală extinde lungimea la 215 mm.
Din câte imi dau seama noul teleobiectiv este cu aproximativ 15% mai scurt, obținut prin adoptarea unei structuri cu lungime variabilă. Aceasta înseamnă că cilindrul obiectivului se extinde cu 3,5 cm pe măsură ce faceți zoom de la 70 mm la 200 mm, dar obiectivul este mai ușor de transportat într-o geanta/rucsac foto când este setat la 70 mm.
Teleobiectivul are și un buton pentru blocare la 70mm, dar pe parcursul testului nu a fost nevoie să-l folosesc, nu a apărut acel fenomen lens creep (sub acțiunea greutății, acesta poate să facă “zoom-in” sau “zoom-out” atunci când este în poziție verticală).
Vorbind de butoane, acest Sony FE 70–200mm F4 Macro G OSS II are un inel pentru focalizare, unul pentru zoom și numai puțin de 3 butoane programabile. De asemenea, are comutator pentru focalizare, pentru stabilizare, pentru direct manual focus, pentru fotografiere macro, apoi mai are un suport pentru trepied și, menționat deja, buton pentru blocarea distanței focale.
În partea din față a obiectivului sunt prezente 3 butoane ”focus hold”. Aceste butoane pot fi customizate, în funcție de aparatul foto mirrorless cu care este folosit.
Comutatorul de limitare a intervalului de focalizare împiedică obiectivul să ”vâneze” pe întregul interval de focalizare. Există trei opțiuni – Full, Infinity la 0,3 m sau Macro. Distanța minimă de focalizare este de 26cm, la 70mm respectiv 42cm la 200mm și are un raport de mărire maxim de 0,5x la toate distanțele focale.
Comutatorul de mod pentru OSS (Optical SteadyShot) comută între Fotografiere normală (Modul 1), Panorare (Modul 2), care ajustează automat obiectivul pentru a ține cont de mișcarea orizontală în timpul fotografierii, iar noul Mod 3 îmbunătățește stabilitatea cadrului atunci când fotografiați mișcare dinamică, imprevizibilă. Prin combinarea cu o cameră compatibilă, utilizatorii pot compensa eficient tremurul camerei și pot înregistra imagini clare.
Sony recomandă să dezactivați OSS atunci când utilizați un trepied. Dacă folosiți un monopied, merită să testați dacă OSS activat vă este util.
Sony FE 70–200mm F4 Macro G OSS II are un design etanș rezistent la praf și umiditate, ceea ce îl face bine potrivit pentru activitatea de pe teren. De asemnea are o montură metalică și acceptă filtre de 72 mm.
Designul general destul de elegant al obiectivului este îmbunătățit și mai mult de designul inspirat al suportului pentru trepied. Unele modele necesită ca obiectivul să fie scos din cameră pentru a elibera suportul/montura pentru trepied, dar acest design îi permite să fie detașat în timp ce obiectivul este încă montat pe cameră.
Există o prindere de siguranță încorporată în butonul de eliberare, astfel încât eliberarea nu se va întâmpla din greșeală, iar întregul proces este o piesă de design încântător de simplă și eficientă. În general, atunci când utilizați obiectivul fără trepied/monopied, poate fi mai convenabil să lucrați fără ca suportul pentru trepied să vă incomodeze. Dar dacă filmați din mână acel picior ar putea fi folosit pe post de mâner, rotindu-l în poziția care vă ajută cel mai mult.
Sony FE 70–200mm F4 Macro G OSS II are un inel de focalizare destul de lat și cu striații pentru o mai bună priză. Nu are acel ”hard stop” (limita fizică la minimum focus sau infinit) , așa că inelul se răsucește 360 grade.
Focalizarea manuală este posibilă prin utilizarea comutatorului AF/MF și acum există și un comutator dedicat pentru DMF (focalizare manuală directă) de la Sony, care vă permite să activați focalizarea manuală chiar și atunci când obiectivul este setat pe modul AF.
Citește și: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS – review teleobiectiv potrivit pentru fotografie sport,natura
Focalizare este internă, astfel, lentila frontală nu se rotește ceea ce facilitează folosirea filtrelor de polarizare circulară de 72mm sau gradual ND (ca cel prezentat de mine în această postare).
De reținut că Sony FE 70–200mm F4 Macro G OSS II este pe deplin compatibil cu teleconvertoarele Sony 1,4x și 2x, care extind distanța focală a obiectivului la 98-280 mm f/5,6 folosind convertorul 1,4x și 140-400 mm f/8 folosind convertorul 2x. Iar dacă le folosiți pe o cameră Sony A6xxx, aveți la dispoziție 147-420mm, respectiv 210-600mm.
Sony FE 70–200mm F4 Macro G OSS II review performanță optică
Aberațiile cromatice, văzute de obicei ca niște ”franjuri” albastre sau violete de-a lungul marginilor contrastante, nu au fost foarte evidente în fotografiile de testare, apărând doar în zonele cu contrast foarte ridicat.
Cu obiectivul setat la deschiderea sa maximă de f/4, există o oarecare vignetare (scădere a luminii în colțuri), dacă nu vă place puteți să editați fotografiile sau închideți cu cel puțin 1 f-stop pentru a preveni acest lucru. Altă posibilitate de corectare poate fi oferită de meniul camerei foto: setările Lens Comp pentru corectarea automată a vignetării, aberațiilor cromatice și distorsiunilor.
Acest obiectiv prezintă o foarte mică de distorsiune geometrică. La 70 mm, există o distorsiune barrel (butoi) foarte ușoară și, pe măsură ce distanța focală crește, profilul de distorsiune se transformă într-un tip ușor de pincushion (pernă). Dar, nu devine nici măcar modest puternic în niciun moment.
Cum am menționat deja, unele camere Sony pot corecta automat aceste aberații, iar A6700 a reușit bine să le corecteze.
Bokeh este un cuvânt folosit pentru zonele nefocalizate ale unei fotografii și este de obicei descris în termeni calitativi, cum ar fi neted / cremos / aspru etc.
Pentru obiectivul FE 70-200 mm F4 G OSS II, Sony a folosit o diafragmă iris cu nouă lame rotunjite, ceea ce a dus la un bokeh atrăgător.
Lumina strălucitoare care se reflectă pe suprafețele elementelor lentilei poate provoca efectele flare și ghosting, rezultând un contrast redus și uneori artefacte vizuale interesante. Forma, intensitatea și poziția efectelor de flare și ghosting dintr-o imagine sunt variabile, depind de poziția și natura sursei (sau surselor) de lumină, de deschiderea selectată, de forma lamelor de deschidere și de cantitatea și calitatea obiectivului, elementele și acoperirile acestora. În plus, flare și ghosting pot afecta performanța AF.
În ciuda faptului că are 19 elemente de lentilă în design, acest obiectiv prezintă uneori efecte de flare. Efectele de flare pot fi acceptate sau evitate sau se poate încerca eliminarea. Din păcate, eliminarea este uneori foarte dificilă și, în unele cazuri, efectele de flare pot distruge calitatea imaginii. Astfel, rezistența mare la flare este o trăsătură binevenită a acestui obiectiv.
Mulți fotografilor vor spune că imaginea clară, o combinație de contrast și rezoluție, este cel mai important atribut al calității imaginii, iar acest obiectiv îi va face pe cei mai mulți fotografi fericiți în acest sens.
Obiectivul Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS II produce imagini clare pe întreaga sa gamă, în special capătul larg fiind remarcabil.
Sony A6700 oferă și un zoom digital numit ClearImage Zoom, ce poate oferi rezultate destul de bune.
Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS II focalizare
Acest obiectiv focalizează foarte rapid și silențios. Focalizarea automată este constantă, precisă. Situația se schimbă nițel pe măsură ce se lasă întunericul sau lumina de interior este scăzută. Experiența mea este că acest obiectiv nu focalizează bine în medii foarte întunecate.
Citește și: Sony 100-400 F4.5-5.6 GM OSS review
Este normal ca scena să își schimbe dimensiunea în cadru (uneori în mod semnificativ), pe măsură ce focalizarea este modificată dintr-o măsură în alta. Acest efect este numit focus breathing. Focus breathing are impact asupra fotografilor care intenționează să folosească tehnici focus stacking, videografii care trag focalizarea (fără mișcare pentru a camufla efectul) și oricine încadrează în mod critic în timp ce ajustează focalizarea.
Din câte am observat acest obiectiv controlează bine acest focus breathing.
Sony FE 70–200mm F4 Macro G OSS II scurte clipuri video:
La Galeria Foto puteți vedea alte poze realizate cu acest teleobiectiv si Sony A6700, plus câteva poze din excursia de 1 zi în Delta Dunării , excursia de câteva ore la colonia de păsări Lacul cu Cotețe
Preț Sony FE 70–200mm F4 Macro G OSS II
La data publicării acestui review, obiectivul Sony FE 70-200mm F4 G OSS II Macro are un preț de 9.799 lei.
Pentru preț actualizat verificați la F64 (vezi oferta) sau la Photosetup (vezi oferta) sau la eMag (vezi oferta)
Concluzii
Vizând fotografia de natura, călătorie, sportivă, fauna sălbatică, peisajul, portretul și adăugând bonusul Macro, acesta este un obiectiv care va atrage o gamă largă de fotografi și chiar și videografi.
Obiectivul Sony FE 70-200mm f/4 G OSS oferă o focalizare automată foarte rapidă și silențioasă pe cea mai recentă cameră mirrorless Sony A6700 cu care am testat-o, plus focalizare manuală foarte intuitivă, stabilizare a imaginii încorporată (Opical SteadyShot – OSS) mai eficientă și calitate excelentă a construcției – este chiar utilă construcția rezistentă la praf și umezeală.
Nu vă înșelați, focalizarea macro nu este un truc suplimentar, ci un bonus integral și extrem de util pentru un obiectiv deja performant și parte dintr-un interval de focalizare continuă care merge până la infinit.
Oferind o focalizare automată mai rapidă, distanță de focalizare mult mai apropiată și mărire la jumătate, mai multe comenzi externe, compatibilitate completă cu teleconvertoarele Sony și o construcție mai ușoară, mai scurtă (cel puțin la 70 mm), aceasta este o alternativă excelentă la Sony 70-200mm F2.8 mai mare, mai greu și mai mult optică scumpă.
Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Îţi mulţumesc pentru suport.
- Nikon distribuie replici de aparate foto miniatura la automatele japoneze - 11 September , 2024
- Manfrotto GimBoom solutia pentru a crea cu usurinta filmari de la inaltime - 9 September , 2024
- Carti de afaceri recomandate fotografilor: Cum sa iti cresti afacerea - 8 September , 2024