Scurt test cu Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R

Cu ocazia testării mirrorless-ului Fujifilm X-E1 am avut prilejul să folosesc şi obiectivul Fujinon XF 35mm f/1.4 R.

Fujinon XF 35mm f/1.4 R
Fujinon XF 35mm f/1.4 R

Fujinon XF 35mm f/1.4 R este un obiectiv creat special pentru aparatele foto Fujifilm cu montură X.

La prima vedere focala de 35mm nu este nici wide, nici chiar pentru portrete, fiind undeva pe la mijloc şi tot teoria ne spune că oferă un unghi de vedere similar cu cel al ochiului uman. Dar în practică s-a dovediti a fi destul de util, având o distanţă focală de 53mm, echivalent pe format APS-C.

fanfara militara parc crangasi bucuresti
la aeronautic show

Fujinon XF 35mm f/1.4 R este solid, fiind construit din metal (inclusiv montura este metalică); lucru ce inspiră robusteţe. Metalul a fost folosit nu doar pentru obiectiv, ci şi pentru parasolarul inclus în pachet.

montura obiectiv fuji 35mm f/1.4
montura

Acest parasolar are o formă mai ciudată, s-ar putea să nu fie pe placul unor utilizatori, dar este util.

parasolar metalic obiectiv fuji 35mm
parasolar fuji xf 35mm f.1.4

De asemenea din cauza formei nu puteţi să-l montaţi invers pe obiectiv, un aspect bun zic eu, pentru că în acest fel nu sunt decât două opţiuni: îl montezi sau îl laşi acasă. De preferat să fie montat, pentru că ajută nu doar la reducerea reflexiilor de lumină nedorite, dar şi protejează lentila frontală.

parasolar metalic obiectiv fuji xf 35mm f/1.4
parasolar montat

Că tot am amintit de lentila frontală, aceasta nu se roteşte în timpul focalizări, aşadar puteţi folosi filtre de polarizare circulară sau ND variabil. Diametrul filetului pentru filtre este 52mm.

test fuji x-e1  fuji xf 35mm f/1.4
fuji x-e1

Focalizare este internă, dar totuşi obiectivul se lungeşte puţin în timpul focalizării. Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R are o lungime de 65mm şi cântăreşte 187g.

Cum aminteam şi la testul mirrorless-ului Fujifilm X-E1, o caracteristică a obiectivelor Fuji pentru montura X este prezenţa inelului pentru schimbarea diafragmelor.

diafragma obiectiv fuji 35mm xf f/1.4
inel diafragma

Acestea pot fi schimbate în intervalul 1.4 – 16, în trepte de câte 1/3 sau puteţi să alegeţi modul A (auto). Mi-a plăcut faptul că la fiecare treaptă selectată, inelul făcea un click şi punea o uşoară rezisteţă, astfel ştiam că am selectat o diafragmă. Cursa inelului este limitată, adică nu se roteşte 360 de grade.
Diafragmele sunt notate pe inel, dar sunt afişate şi pe lcd/vizorul camerei foto, după caz. Ca o paranteză obiectivul de kit de la Fuji X-E1, respectiv FUJINON XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS, avea un inel pentru diafragmă care se mişca mult mai uşor şi deşi făcea un click, nu opunea rezistenţă şi de multe ori trebuia să mă uit pe lcd/vizor ca să verific ce diagragmă am ales.
Obiectivul Fujinon XF 35mm f/1.4 R este dotat cu o diafragmă cu 7 lamele cu capete rotunjite. Mi-a plăcut bokehul; foarte plăcut şi pronunţat.

F/1.4:

test obiectiv fuji 35mm f/1.4
f/1.4 iso 200

F/2.8:

test obiectiv fuji bokeh
f/2.8 iso 200

F/4:

test bokeh fuji 35mm f/4
f/4 iso 200

F/5.6:

test cu Fujinon XF 35mm f/1.4 R
f/5.6 iso 200

În afară de inelul pentru diafragme Fujinon XF 35mm are şi un inel pentru manual focus. Inelul respectiv este lat, are o bandă cauciucată, rigidă şi cu zimţi ce asigură o bună priză, de altfel inelul se mişcă foarte fin, aspect foarte util dacă vreţi să focalizaţi manual.

inel focalizare manuala obiectiv fuji mirrorless
inel focalizare manuala

Şi apropo de focalizare, motoraşul de la Fujinon XF 35mm f/1.4 R este cam zgomotos, iar dacă îl comparăm cu obiectivul de kit XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS, este chiar gălăgios! Ca să folosesc expresia unui prieten, Fujinon 18-55mm era “ninja silent” în comparaţie cu “micuţul” Fujinon XF 35mm.

obiective fuji test
obiective fuji

Şi mai precizez un aspect, mirrorless-ul primit de mine la test avea firmware 3.00, iar firmware-ul pentru obiectiv era la versiunea 2.00. În momentul în care am montat pentru prima dată obiectivul Fujinon XF 35mm f/1.4 R, aparatul foto a afişat pe LCD un mesaj prin care mă atenţiona că există o versiune mai nouă la firmware-ul pentru obiective. Din lipsa timpului, eu nu am efectuat respectiva actualizare, dar recomandarea mea pentru utilizatorii sistemului Fujifilm este să nu treacă cu vederea aceste update-uri, deoarece acestea pot îmbunătăţi, uneori chiar semnificativ, performanţele sistemului aparat-obiectiv.
Revenind la focalizare, chiar dacă nu este cel mai rapid sistem autofocus de pe piaţă, totuşi focusul este precis.

rate parc titan ior toamna
f/5.6 iso 200
test obiectiv Fujinon XF 35mm f/1.4 R
crop

Ca şi construcţie optică, obiectivul are 8 lentile, Super EBC coating şi un element asferic; lucru ce permite obţinerea unor imagini de calitate foarte bună. Distorsiunile sunt mai greu de observat cu ochiul liber (s-ar putea să le observaţi dacă folosiţi un soft de editare foto cu funcţie de corecţie automată a distorsiunilor optice).
Aberaţiile cromatice, cu tente de albastru şi violet, sunt prezente în cazul în care exită un contrast mai puternic. Oricum pot fi uşor corectate cu diverse programe de editare foto.
Vignetarea este bine controlată, chiar şi la f/1.4. De asemenea obiectivul nu influenţează culorile cu care Fuji a făcut istorie (Velvia, Astia,etc).

festivalul racilor bucuresti
la festivalul racilor
festivalul racilor bucuresti herastrau
crop

Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R nu este un obiectiv Macro, iar distanţa minimă de focalizare este de 28cm cu un factor de mărire de 0.17x.
În ce priveşte sharpnessul, obiectivul Fujinon XF 35mm f/1.4 R este puţin soft în centrul imaginii la f/1.4. Începând cu f/2 devine mai sharp, la f/4 este şi mai bine, iar de la f/5.6 devine sharp. Bineinţeles acest aspect ţine şi de gusturile fiecăruia, iar ca să observaţi mai bine diferenţele între diafragme trebuie să măriţi imaginea pe ecranul calculatorului la 100%.

F/1.8:

test fuji 35mm f/1.8
f/1.8 iso 200

crop 100% trandafir furnica
crop

F/4:

f/4 iso 200 fujifilm x-e1
f/4 iso 200

test poza crop Fujinon XF 35mm f/1.4 R
crop

F/5.6:

test obiectiv Fujinon XF 35mm f/1.4 R
f/5.6 iso 200

crop 100% poza Fujinon XF 35mm f/1.4 R
crop

Ca şi concluzie obiectivul Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R este foarte bun în condiţii de lumină slabă, are un bokh plăcut, iar de la f/2 devine mai sharp în centrul imaginii. Vignetarea este aproape inexistentă, la fel şi aberaţiile optice, iar cele cromatice sunt bine controlate, fiind prezente în situaţii cu contrast ridicat.

test seara obiectiv fuji 35mm f/1.4
f/1.4 iso 400
test seara obiectiv fuji montura x
crop

F/4:

ateneul roman bucuresti poza fuji x-e1
f/4 iso 1250
test crop 100% poza aparat fuji x-e1
crop

Şi câteva fragmente video, realizate seara fără trepied sau monopied, cu o parte din fântânile arteziene din Bucureşti:

Calitatea construcţiei este la cote înalte, are dimensiuni şi o greutate rezonabilă (montat pe Fujifilm X-E1, am putut să le transport într-un buzunar mai mare de la o geacă); inelul pentru focus manual o să fie pe placul adepţilor focalizării manuale, în plus focusul realizându-se intern se poate folosi cu uşurinţă un filtru de polarizare circulară sau ND variabil.

Sistemul autofocus, chiar dacă nu este cel mai rapid şi este cam zgomotos, este precis şi consistent în utilizare.

La data publicării acestui test preţul lui Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R era de 2.499 lei; raportul calitate/preţ destul de bun, zic eu; astfel utilizatorii aparatelor foto cu montură Fuji X merită să-l ia în calcul dacă sunt în căutarea unui obiectiv luminos. Pentru preţ actualizat sau oferte verificaţi acest site.

fuji x-e1 si fuji 35mm f/1.4
f/1.4 iso 2500

Mai multe poze realizate cu mirrorless-ul Fuji X-E1 (vă reamintec testul este aici) şi obiectivul Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R pot fi văzute la Galeria Foto.

crop 100% poza fuji x-e1
crop 100%

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Scurt test cu Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.