Software statistici Exif: ExposurePlot si Smart photo statistics

Proabil ati auzit ca orice imagine realizata cu un aparat foto digital are inregistrate o serie de informatii, cum ar fi: modelul camerei foto, softul folosit pentru manipularea imaginii, data si ora cand a fost creata si modificata imaginea , date privind expunerea (timp de expunere, diafragma, ISO, WB), daca s-a folosit sau nu blitzul, distanta focala a obiectivului si daca sunt disponibile, date cu privire la obiectivul folosit, iar mai nou daca se foloseste un GPS atasat la camera, vor fi furnizate si datele cu privire la latitudinea, longitudinea si inaltimea locului in care a fost realizata imaginea.
Toate aceste informatii sunt cunoscute ca date Exif ( Exchangeable image file format ). Cu ajutorul acestor informatii Exif si al unor programe se pot realizat diverite statistici.

tabel scor
Scor

Mai trebuie mentionat si faptul ca daca prelucrati fotografiile, de exemplu cu Photoshop, este posibil sa pierdeti datele Exif, iar daca va intrebati la ce sunt bune aceste statistici obtinute pe baza datelor Exif, un posibil raspuns ar fi dat de situatia in care doriti sa cumparati un obiectiv pentru aparatul foto sau poate doriti sa cumparati un alt aparat foto compact cu zoom si vreti sa aflati care este distanta focala cea mai des folosita.

Un de program pentru statistici Exif este ExposurePlot. Acesta cauta imaginile jpeg din folderul si/sau subfolderul indicat si puteti afla date despre distanta focala (zoom), ISO, diafragma, timp de expunere:

statistici exif
ExposurePlot

de doua ori click pe imagine

Daca aveti imagini realizate cu diferite aparate foto digitale ExposurePlot va ofera posibilitatea de a cauta doar dupa marcile indicate. De exemplu am dat cautare doar dupa Nikon, iar rezultatul este:

informatii nikon
ExposurePlot

Daca aveti multe fotografii cautarea si extragera informatiilor dureaza mult timp. ExposurePLot este un program gratuit.

drmax.ro/

Un alt program gratuit este si Smart photo statistics. Ca mod de functionare este asemanator ExposurePLot difera interfata, modul de afisare al rezultatelor si in plus ofera si statistici despre marcile aparatelor foto folosite pentru realizare fotografiilor:

statistici aparate foto
Smart photo statistics

La fel daca aveti multe imagini cautarea si extragerea informatiilor dureaza destul de mult timp, in plus Smart photo statistics are nevoie si de ultima versiunde de Microsoft .NET Framework.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

One thought on “Software statistici Exif: ExposurePlot si Smart photo statistics”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.