Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS este cel mai nou teleobiectiv produs de firma japoneză și am avut ocazia să-l testez câteva zile împreună cu mirrorless-ul full-frame Sony A9.
Noul Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS (model SEL200600G) oferă pasionaților de fotografie sport sau de faună sălbatică (wildlife) un echilibru bun între portabilitate, performanță și preț. Sony 200-600mm poate fi un alt motiv care îndeamnă fotografii să facă trecerea la aparatele foto mirrorless.
Eu am testat teleobiectivul zoom Sony 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS împreună cu mirrorless-ul Sony A9, dar teleobiectivul este compatibil cu mirrorless-urile din seria A6x00. Acestea au crop factor 1.5x, astfel 200-600mm devine 300-900mm.
Citește și: Sony A6400 in test – fotografii, filmari 4K si slow-motion
Totuși din câte îmi dau eu seama obiectivul 200-600mm se echilibrează și este ceva mai ușor de utilizat împreună cu mirrorless-urile cu dimensiuni mai mari, repectiv cele cu senzor full-frame (A7 III – testul meu, A7R IV, A9 , etc)
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS – construcție și utilizare
Zic ”ceva mai ușor” pentru că intervine condiția fizică a utilizatorului. Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS cântărește 2.12 kg la care mai adăugați greutatea aparatului foto mirrorless (în cazul meu 0.673 kg camera foto). Drept să spun pentru mine a fost o provocare greutatea de 2.793 kg. La BIAS 2019 am făcut pauze destul de dese, dar vă aduceți aminte ce se spune? Pauze lungi și dese cheia marilor succese!
Pozele și videoclipurile de la #bias2019 pot fi văzute aici
La Bucharest International Air Show 2019 Armata a prezentat un scurt exercițiu tactic demonstrativ, iar aici puteți vedea cum sar cartușele de la AKM dar și efectele/distorsiunile provocate de căldură!
Din nou efectele căldurii:
Antonov An-30 avion de cercetare, fotografiere aeriană și se fac poze cu telefonul mobil!
Din nou fotografiere cu telefonul mobil:
Unul din puținele momente când piloții Baltic Bees s-au uitat spre public, în rest fiind atenți la manevrele acrobatice.
Cu alte ocazii când am folosit zoomul 200-600mm, am profitat de prezența inelului pentru trepied și l-am montat pe un monopied . Acel picioruș se poate demonta de pe inel, astfel teleobiectivul devine ceva mai neted și mai ușor de transportat.
Apropo de transportat, obiectivul Sony FE 200-600mm f5.6-6.3 G OSS nu doar că are o greutate ce se resimte, dar are și dimensiuni respectabile; mai exact 318 mm lungime, 111.5mm diametru maxim, filet filtru 95mm. Aceste dimensiuni s-ar putea să vă determine să cumpărați un rucsac foto sau un toc obiectiv sau de ce nu o geantă foto troller
Am încercat să filmez din mână cu obiectivul 200-600mm dar nu a fost ușor. Util a fost sistemul de stabilizare a imaginii (OSS -optical steady shot), care are butoane dedicate, amplasate pe partea stângă a obiectivului.
Citește și: Test cu obiectivul Sony Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA
Un buton pentru activare/dezactivare OSS, un buton pentru alegerea modului de funcționare (standard 1, panning 2 și modul sport 3).
Filmări din mână cu super-zoom Sony FE 200-600mm G OSS – păsări, libelula:
Apus lacul Morii din Crângași:
În parcul Carol și la piața Unirea din București:
Lângă aceste butoane se mai găsesc butonul pentru auto AF sau manual AF și butonul pentru limitarea focusului. Pe FULL este acoperită toată distanța de focalizare, de la 2,4m și până la infinit. Următoarea poziție este pentru 10m și 2,4m, ultima între 10m și infinit. Ultimele două poziții pot fi utile atunci când avem nevoie de o focalizare mai rapidă în anumite condiții (de exemplu condiții dificile de lumină), scurtând cursa punerii la punct (obiectivul nu mai „vânează” pe toată cursa cuprinsă între 2,4 și infinit).
Cele două inele, zoom și manual focus, sunt invers amplasate decât la Sony 100-400 F4.5-5.6 GM OSS (review). Astfel, la 200-600mm inelul de zoom este amplasat în partea din față a obiectivului (lentila frontală), iar în spate este inelul pentru manual focus. Ambele inele sunt dotate cu striații pentru o mai bună priză, iar inelul de focus nu are acel ”hard stop” (limita fizică la minimum focus sau infinit) , așa că inelul se răsucește 360 grade.
Mi-a plăcut faptul că inelul de zoom nu trebuie răsucit mult, cursa este scurtă și se operează fin. Zoom-ul este intern și nici lentilă frontală nu se mișcă, astfel puteți folosii fără probleme filtre de polarizare circulă sau ND variabil de 95mm
Între cele două inele ale obiectivului sunt prezente 3 butoane ”focus hold”. Aceste butoane pot fi customizate, din meniul aparatului foto mirrorless cu care este folosit.
Construcția obiectivului este realizată din aliaj de magneziu la interior, izolat cu garnituri împotriva prafului și a stropilor de apă. La exterior vine cu un finisaj mat realizat din vopsea albă rezistentă la uzură și nu se încălzește în utilizarea intensă la soare.
Parasolarul livrat cu Sony SEL200600G este din plastic. Parasolarul de la Sony 100-400mm F4.5-5.6 GM avea o mică ”clapetă” care vă permite să ajungeți la filtrele montate, astfel că nu trebuie să demontați parasolarul.
La capitolul optică Sony 200-600mm F5.6-6.3 G OSS are în dotare 5 elemente ED (extra-low dispersion), 1 element asferic și straturi de fluor și Nano AR. Acestea va ajută să obțineți fotografii clare, reducând aberațiile.
Aberațiile cromatice sunt bine controlate la acest zoom 200-600mm. Vignetarea poate fi observată uneori, la numite distanțe focale, diafragme.
Distorsiunile sunt bine controlate de asemenea. Merită menționat că în meniul unor aparate foto mirrorless sunt prezente setări (Lens Comp) pentru corectarea automată a vignetării, aberațiilor cromatice și distorsiunilor. Activați-le dacă vi se par derajante aberațiile menționate.
Sistemul de focalizare Direct Drive SSM își face bine treaba în majoritatea cazurilor, în plus este silențios. Ceva ezitări la focalizare pot să apară în lumină scăzută.
Acel efect numit bokeh este plăcut.
Claritatea (sharpness) se păstrează bine în intervalul f/5.6 – f/16
Prezența stratului Sony Nano AR ajută la eliminarea reflexiile nedorite, și înlătură efectele de glare și de ghosting.
În ciuda diafragmei închise, obiectivul poate fi folosit și pe lumină slabă, datorită sistemului de stabilizare și a îmbunătățirii comportamentului aparatelor foto mirrorless mai noi la valori ISO mari.
Distanțe focale:
200MM:
250MM:
300MM:
400MM:
500MM:
600MM:
4m până la trandafir:
Pe la 300mm diafragmă se schimbă de la f/5.6 la f/6.3
Distanța minimă de focus este de 240cm. Dar la o adică, cu multă răbdare mai ales, puteți fotografia fluturi, libelule și alte insecte. Nu macro, dar ceva poze reușite tot veți avea, dacă veți persevera!
La fotografia de stradă nu prea este potrivit 200-600mm F5.6-6.3 G OSS, fiind prea lung, dar și atrage atenția foarte repede. În schimb puteți fotografia bine detalii de arhitectură. Fotografierea în întregime a unei clădiri poate fi o provocare.
De altfel am avut surpriza să nu pot fotografia în întregime Roata Mare din parcul Tei. Malul lacului Tei a fost amenajat, acum este prezent un trotuar, care vă permite să mergeți în partea opusă Roții. Google Maps zice că de locul unde am stat până la Roata mare sunt aproximativ 533m.
Ca să surpind toată Roata Mare și ceva reflexii în apă am rotit aparatul pe verticală.
Citește și: Sony 16-70mm F4 ZA OSS Vario-Tessar T – review zoom versatil
Aproximativ așa se vedea cu ochiul liber Roata Mare, din locul de unde am încercat să fotografiez cu teleobiectivul 200-600mm.
Iar la zoom optic 4.2x cam așa se vede Roata Mare din parcul Tei:
Roata Mare – parcul Tei, Bucuresti, lacul Tei sector 2
Iar când vine vorba de fotografierea la interior, trebuie să țineți cont de distanța focală și luminozitatea obiectivului. 200mm și distanța minimă de focalizare de doar 2,40m îl fac extrem de dificil de folosit în spații înguste.
Diafragma maximă între f/5 – f/6,3 impune două alternative: timp de expunere mare sau creșterea valorii ISO destul de mult.
Preț
Sony 200-600mm F/5.6-6.3 G OSS montură Sony FE (model SEL200600G) are un preț de 9.900 lei (la data publicării acestui test). Pentru preț actualizat și promoții verificați aici sau aici
Zoom-ul Sony 200-600mm se vinde cu parasolar (ALC-SH157), inel trepied, husă și curea.
Concluzii
Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS oferă optică de calitate, stabilizare de imagine și un sistem autofocus performant și silențios. Atașat oricăreia dintre camerele cu montură E, obiectivul va reuși să capteze cu precizie și acuratețe orice tip de subiect aflat în mișcare, inclusiv păsări, animale, atleți în mișcare și multe altele.
Sony 200-600mm este un obiectiv zoom versatil, capabil să producă imagini de o calitate foarte bună. Este o opțiune decentă pentru mediul sălbatic sau urban, peisaje, sporturi în aer liber, evenimente.
Design rezistent la praf și umezeală, cu un înveliș de fluorină pe lentila frontală, pentru rezistență la murdărie și la amprente sunt alte atuuri ale obiectivului.
Este compatibil cu teleconvertoarele 1.4x și 2.0x de la Sony, extinzând distanța focală până la un maximum de 840 mm la F9 sau 1200mm la F13.
Optica Sony G nu este la nivelul celei G-Master, dar acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză pentru fotografii cu buget restrâns. Cele 24 de elemente optice oferă o calitate optică echilibrată, în raport cu diafragmă maximă și prețul. Claritatea este mulțumitoare la F/5.6-6.3 de la 200 la 600 mm, dar pentru o claritate ideală valoarea diafragmei trebuie să urce la F/8-11.
Chiar dacă cântărește puțin 2 kile, poți fotografia liniștit din mână chiar și o zi întreagă, cu pauze, firește. Eu unul nu am căpătat febră musculară în urma folosirii teleobiectivului Sony FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS. Recunosc, m-au durut puțin brațele. Alt aspect pozitiv: fotografiatul cu acest obiectiv poate să te scutească de mersul la sală! Dar serios vorbind merită să luați în calcul și achiziția unui monopied sau un trepied solid.
Fotografii realizate cu obiectivul zoom Sony 200-600mm și mirrorless-ul Sony A9 pot fi văzute aici sau aici
- Setarea expunerii pentru fotografii de toamna interesante - 10 October , 2024
- Filme de Halloween recomandate fotografilor: o selectie captivanta pentru pasionatii de imagine - 8 October , 2024
- ProGrade anunta primele sale SSD-uri externe – pina la 8 TB de stocare si USB 4.0 - 7 October , 2024
Articol foarte bine scris si ilustrat, felicitări
@Cosmin – multumesc pentru aprecieri!