Sony FX30 – noua camera Cinema Line 4k Super 35 pentru videografii aspiranti

Sony anunță cel mai nou membru al prestigioasei game Sony Cinema Line – FX30 (model ILME-FX30). Noua FX30 este o cameră compactă 4K Super 35 dedicată realizării de conținut cinematografic și oferă multe dintre funcțiile profesionale ale gamei Cinema Line – precum Dual Base ISO, moduri de înregistrare cu expunere lungă și LUT-uri (Look Up Tables) importate direct de utilizator – la un preț atrăgător pentru mulți dintre videografii aspiranți.

Sony FX30 poza camera mirrorless 4k super 35
Sony FX30 Cinema Line

„Noua cameră FX30 este un produs foarte potrivit pentru oricine își dorește să intre în industria cinematografică”, a declarat Yann Salmon Legagneur, Head of IP&S Marketing Sony Europe. „Aceasta oferă multe dintre funcționalitățile profesionale prezente pe camerele noastre de top, la un preț foarte accesibil pentru videografii de orice nivel. Camera este un punct de început excelent către familiarizarea cu gama noastră completă de camere Cinema Line”.

Un aspect cinematic pentru orice videoclip Sony FX30

camera sony cinema line 4k  super 35
Sony FX30 – camera Cinema Line 4k Super 35

Modelul FX30 le oferă videografilor care vor să se afirme posibilitatea să-și exprime viziunea cinematografică folosind cele mai noi sisteme imagistice. Camera are un nou senzor Exmor R™ CMOS APS-C (format Super 35), de 20,1 megapixeli, cu iluminare din spate, cu ISO dual (800/2500) și oferă sensibilitate înaltă, zgomot de imagine redus și 14+ intervale[i] de gama dinamică.

Modelul ILME-FX30 suportă o întreagă varietate de codecuri de înregistrare video. Camera poate înregistra 4K Super 35 (în format 16:9) prin supraeșantionare din 6K până la 60fps. Camera ILME-FX30 oferă posibilitatea de a înregistra la un număr ridicat de cadre pe secundă, inclusiv 4K la 120fps și full HD la 240fps. Ambele moduri de înregistrare 16:9 pot filma 4:2:2 pe 10 biți, iar conectorul HDMI Type-A poate fi folosit pentru transfer 4K RAW[ii] pe 16 biți către un recorder[iii] extern.

camera mirrorless 4k sony
Sony ILME-FX30

La fel ca celelalte camere din gama Cinema Line, modelul FX30 oferă moduri de înregistrare Log, prin activarea funcțiilor Cine El, El Quick și Flexible ISO, pentru înregistrarea cu profilele de culoare gamma S-Log 3, care permit mai multă flexibilitate în ceea ce privește gradația culorilor. Toate cele trei moduri suportă înregistrarea video simultană cu monitorizarea, prin LUT-ul corespunzător, care permite pre-vizualizarea imaginii finale. În plus, FX30 include o selecție încorporată de profiluri cinematice, precum Sony S-Cinetone™, și poate și fotografia.

ishoot.ro

Camera oferă și capabilități de procesare avansată a imaginii, datorită motorului de procesare BIONZ XR, pentru gradații naturale și o reproducere realistă a culorilor.

Concepută pentru a îndeplini nevoile creatorilor

Camera FX30 oferă autofocalizarea rapidă și fiabilă de la Sony, inclusiv:

➤Real-time Eye AF (pentru oameni, animale sau păsări[iv])
➤Real-time Tracking
➤Setări detaliate de autofocalizare
➤Funcția AF Assist[v]

Creativii se vor bucura și de control sporit la utilizarea funcției Focus Map[vi], care face ca adâncimea de câmp să fie ușor de vizualizat, aceștia beneficiind și de setarea Breathing Compensation[vii] ce asigură un unghi de vizualizare stabil în timpul procesului de focalizare. Camera include și stabilizare eficientă pentru filmare din mână, prin intermediul Active Mode[viii], datorită sistemului de stabilizare in-body pe 5 axe și sincronizării cu cod de timp[ix].

FX30 integrează și alte funcții inspirate de Cinema Line, printre care:

➤Un nou meniu principal personalizabil de tip listă, care oferă acces rapid la opțiunile utilizate frecvent
➤Un nou ecran pentru standby, ce oferă o perspectivă neobstrucționată a subiectului

Butoane și comenzi dedicate înregistrării de filme

Camera FX30 integrează și o funcționalitate suplimentară pentru a susține fluxul creativ, precum editarea în post-producție folosind LUT-ul încorporat și metadatele[x] EI. Aceste metadate sunt disponibile folosind cea mai recentă versiune a aplicațiilor Sony Catalyst Prepare[xi] sau Catalyst Browse. Un nou plugin „Catalyst Prepare” pentru Adobe Premiere Pro a fost lansat în luna august.

Operabilitate ușoară și o structură compactă

Compactă și ușoară, camera FX30 are un design aplatizat în partea superioară, cu puncte de conectare prin cablu a accesoriilor, făcând ușoară filmarea din mână, captarea de imagini în unghiuri foarte joase, montarea pe un gimbal sau adăugarea de accesorii. FX30 are și un adaptor pentru mâner[xii] XLR, care poate fi folosit pentru a înregistra imagini dintr-un unghi foarte strâns și care le permite videografilor să capteze sunet extrem de clar prin multiple intrări audio, inclusiv două intrări XLR și o mufă stereo jack mini de 3,5mm pentru înregistrarea pe 4 canale.

Citește și: Syrp Battery Bank – solutia pentru alimentarea marita a camerei foto sau video

Microfoanele externe pot fi conectate direct la cameră prin Multi Interface Shoe sau prin mufa jack pentru microfon. Camera FX30 are și un microfon intern stereo încorporat pentru înregistrări audio.

FX30 și FX30B sunt echipate cu două sloturi pentru cardurile de memorie, ambele compatibile CFexpress Type A și SDXC/SDHC, oferindu-le astfel creatorilor o gamă variată de experiențe de înregistrare. Camera FX30 este compatibilă și cu noile carduri de memorie de mare capacitate CFexpress Type A[xiii], recent anunțate.

Modelul FX30 nu oferă doar performanță avansată, ci și fiabilitate uimitoare. Camera are o structură inovativă de disipare a căldurii pentru înregistrarea neîntreruptă 4K/60p, putere și mai mare pentru o durată extinsă de filmare și un șasiu durabil din aliaj de magneziu. O selecție generoasă de obiective cu montură E, microfoane de înaltă performanță, dar și alte componente esențiale, le oferă creatorilor posibilitatea să configureze sisteme extrem de flexible pentru o gamă largă de necesități creative.

Sony Future Filmmaker Awards

Noua cameră FX30 este alegerea ideală pentru videografii care lucrează activ sau iau în considerare înscrierea la Sony Future Filmmaker Awards, un program nou, extrem de important, de premii pentru scurtmetraje. Sponsorizate de Sony, Premiile oferă înscriere gratuită și au ca scop încurajarea vocilor originale de pe întreg Globul, care vin cu o perspectivă originală în ceea ce privește tehnica de storytelling. Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați: www.sonyfuturefilmmakerawards.com/

Preț și disponibilitate

Noua cameră FX30 va fi disponibilă începând de la finalul lunii octombrie și va costa aproximativ 14000 lei. Aceasta va fi comercializată de dealerii autorizați Sony din Europa.

Modelul FX30 oferă o libertate creativă fără precedent și opțiunea de a fi achiziționată cu sau fără adaptorul pentru mâner XLR[xiv].

Și noua FX30B va fi disponibilă de la finalul lunii octombrie, la un preț aproximativ de 12000 lei. Aceasta va fi comercializată de dealerii autorizați Sony din Europa.

Pentru preț actualizat verifică la F64 sau la Photosetup sau la eMag.

Un video de produs care prezintă noua cameră FX30 poate fi vizualizat aici: https://youtu.be/o6s-ejmSVIc.

Camera FX30 va fi compatibilă și cu noua versiune Camera Remote SDK (Versiunea 1.06), un kit software care permite utilizarea de la distanță și schimbări de configurare.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Note:

[i] Filme S-Log3, conform testelor Sony.
[ii] Cu opțiuni de 59.94p / 50p / 29.97p / 25p / 23.98p și spații de culoare
[iii] Dispozitivele compatibile sunt următoarele: din septembrie 2022, va exista suport pentru monitoarele pentru înregistrare ATOMOS NINJA V și NINJA V+ HDR.  Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactați ATOMOS.
[iv] Focalizarea precisă ar putea să nu fie obținută pentru anumiți subiecți, în anumite situații.
[v] Nu este disponibilă la utilizarea SELP1650, SEL18200LE sau pentru obiective cu montură A.
[vi] Funcția Focus Map nu poate fi utilizată în următoarele condiții: la captarea de imagini statice, atunci când este folosită funcția Focus Magnifier, atunci când este utilizat zoom-ul digital, în timpul streaming-ului prin USB, atunci când nu este montat niciun obiectiv, atunci când este montat un obiectiv cu montură A sau la utilizarea SEL16F28. Pentru alte obiective, vă rugăm să folosiți cea mai nouă versiune de software pentru obiective.
[vii] Unghiul de vizualizare și calitatea imaginii pot să difere ușor atunci când este activată această funcționalitate. Opțiunea Breathing Compensation nu este disponibilă pentru obiectivele care nu sunt compatibile, pentru înregistrarea video 120p (100p), înregistrare S&Q la 120p (100p) ori pentru imagini statice. Compatibilitatea obiectivelor este limitată. Vă rugăm accesați pagina de suport Sony pentru a consulta lista obiectivelor compatibile. https://www.sony.net/dics/breathing/
[viii] Ușor crop în imagine în Active Mode. Setarea „Standard” este recomandată pentru distanțe focale de 200 mm sau mai mari. Active Mode nu este disponibil pentru înregistrarea la 120 (100) de cadre pe secundă sau la un număr mai mare de cadre, inclusive S&Q.
[ix] VMC-BNCM1 este necesar pentru sincronizarea video cu time-code. Disponibilitatea lui VMC-BNCM1 (serie produs: A-5051-506-A) poate varia în funcție de țară sau regiune. Accesați următorul site de support pentru confirmarea inventarului și pentru achiziție: https://www.sony.net/SonyInfo/Support/
[x] Aceste metadate includ LUT încorporat, stabilizarea imaginii, Breathing Compensation, rotație cameră și funcția Movie mark.
[xi] URL-ul paginii pentru descărcarea software-ului: https://www.sony.net/disoft/
[xii] FX30B nu include adaptor pentru mâner XLR. Acesta va fi și el disponibil ca un produs de sine stătător numit XLR-H1, ce va putea fi cumpărat începând din primăvara anului 2023..
[xiii] Nou anunțatele carduri de memorie CFexpress Type A CEA-G320T și CEA-G640.
[xiv] FX30B vine fără un adaptor pentru mâner XLR, în vreme ce modelul FX30 vine cu un adaptor pentru mâner XLR.
[xv] Cardul de memorie CEA-G640T poate fi utilizat cu următorele camere, iar versiunea de software a camerei trebuie să fie precum cea listată în continuare: Alpha 1 (Ver.1.31 sau superioară), Alpha 7S III (Ver.2.11 sau superioară), and FX3 (Ver.2.00 sau superioară).
[xvi] 1 GB = un milion de bytes. O parte din capacitatea acestui card este folosită pentru fișierele de sistem și poate varia.
[xvii] Performanța reală poate varia, pe baza condițiilor de mediu și a celor de utilizare. Sony nu garantează pentru pagubele în ceea ce privește datele înregistrare sau ale cardului în nicio situație sau condiție.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.