Sony NEX-3N – un mirrorless mic dar performant

Lansat destul de recent , prin februarie 2013, Sony NEX-3N este un aparat foto mirrorless entry-level mic dar robus, destinat celor ce vor să renunţe la un aparat compact de tip point-and-shoot (sau “săpunieră” cum se mai foloseşte în argou) şi işi doresc să treacă la calitate DSLR însă într-o cameră foto tot mică. De fapt în momentul lansării producătorul afirma ca NEX-3N este cel mai mic şi uşor aparat din lume, cu obiective interschimbabile şi senzor APS-C.

mirrorless sony nex-3n
Sony NEX-3N

Nu ştiu sigur dacă această afirmaţie mai este valabilă acum în momentul scrierii acestui review, dar ce pot spune, după câteva zile de utilizare, despre NEX-3N: chiar este uşor şi compact, iar designul lui simplist mi se pare atrăgător şi eficient.

Câteva specificaţii tehnice:

Senzor imagine – Exmor APS HD CMOS de 16.1 megapixeli
Sistem autofocus – 25 puncte AF cu detecţie de contrast
Sensibilitate ISO – Fotografii: ISO 200 – 16000 Filmari:echivalent ISO 200 – 3200
Format înregistrare video – AVCHD 50i/25p
Ecran LCD – 7.5cm / 3.0-type 460K-dot; rabatabil 180°
Fotografiere continuă – 4 fps (aprox.)
Efecte fotografie – 11 moduri, 15 efecte
Dimensiuni – 109.9 x 62.0 x 34.6 mm (approx.)
Greutate (cu acumulator şi card de memorie) – 269 g
Durata acumulator – (aprox.) 480 cadre (standard CIPA)
Conexiuni – Multi/Micro USB (permite încărcarea); HDMI Type D compatibil cu Micro USB
Bliţ încorporat – GN4; ISO 100·m / (GN6; ISO 200·m)

Construcţie şi utilizare

NEX-3N cântăreste aproximativ 210gr (doar corpul, fără acumulator, card şi obiectiv) şi cum anfirmam încă de la început designul deşi simplu este destul de eficient. Mânuirea aparatului fiind influenţată nu doar de dimensiunile mâinilor utilizatorului (cu cât mai mici cu atât mai bine) ci şi de dimensiunile obiectivelor folosite.

mirrorless sony
nex-3n

Pentru test am avut la dispoziţie obiectivele din generaţia mai veche Sony 18-55mm f/3.5-5.6 OSS şi voluminosul obiectiv zoom Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS care sunt mai mari şi un pic mai grele decât cele noi lansate.

obiective mirrorless sony nex
obiective sony nex

Obiectivele noi au şi funcţia PowerZoom ce vă permite să faceţi zoom şi ca la aparatele compacte: din buton şi nu neapărat din inelul de pe obiectiv. În jurul butonului declanşator, există un mic levier care odată acţionat, realizează zoom-in sau out, controlând direct obiectivul ataşat.
Şi mai fac o precizare referitoare la obiectivele avute în test: ele deşi au sistem de stabilizare (OSS – Optical Steady Shot), acesta se activează din meniul aparatului foto şi nu de pe corpul obiectivului aşa cum se întâmplă la alte obiective.
Totuşi chiar cu acel obiectiv zoom (mai mare şi mai greu decât însuşi aparatul foto !) fotografierea cu NEX-ul este destul de uşoara, datorită gripului de dimensiuni generoase, confecţionat din material cauciucat, poziţionat în partea frontală a carcasei, ce asigură o bună priză cu aparatul foto.

sony 18-200mm oss
sony nex-3n cu 18-200mm

Corpul aparatului este din material metalic fiind construit la standarde înalte. Acest corp solid, fără a fi voluminos sau greoi o să fie pe placul celor care călătoresc mult, în vacanţe sau în interes de serviciu (de preferat prima variantă 🙂 ).
Cum am spus de la bun început fiind un mirrorless entry-level destinat începătorilor şi având un design simplu, are minimul necesar de butoane. Pentru începatori sau pentru cei care doresc să treacă de la o “săpunieră” la un aparat mai performant, asta nu ar fi o problemă, dar cei care au folosit compacte performante sau chiar dslr-uri vor simţi lipsa butoanelor programabile. În funcţie de producător acestea se numesc buton Fn (funcţie), sau Custom (C1, C2) sau unele modele de aparate foto au un buton “Q” pentru accesarea meniului rapid (Quick Menu).

butoane nex-3n
nex-3n

La NEX-3N nu este prezent nici clasicul buton pentru modurile Program, Aperture Priority, Shutter Priority, Manual, Sweep Panorama şi Scene Selection; acestea se schimbă din meniu, dar din fericire această operaţie se efectuează rapid.
La NEX-3N veţi găsii doar două butoane “soft keys”, dar utilitatea acestor “soft keys” mi se pare mie mai redusă în comparaţie cu, de exemplu, un buton “Q” (Quick Menu). Cei obişnuiţi să folosească butonul AEL (folosit pentru blocarea expunerii într-o altă zonă decât cea unde se face focusul) vor trebuie să apeleze tot la acele “soft keys”.

sony 18-55mm oss
sony 18-55mm oss

Despre setarea lor puteţi citi în manul, care a fost tradus şi în limba română, dacă nu-l doriti pe cel în limba engleză, şi poate fi descărcat de aici.
Cum însă nu toţi posesorii de NEX-3N vor face acest lucru sau poate nu işi vor aduce aminte ce anume înseamnă unele funcţii, Sony a inclus în meniul aparatului doua elemente ajutătoare şi anume:
– unu, activarea funcţiei help: de fiecare dată când ne oprim mai mult în meniu asupra unei funcţii, apare un tool-tip cu informaţii despre ce face acea funcţie/setare
– doi, în modul automat, cu ajutorul butonului funcţional din partea dreaptă jos a ecranului putem intra într-un ghid interactiv ce oferă sfaturi practice legate nu numai de aparat, dar şi de tehnici de bază de fotografiere. Acest ghid se schimbă în funcţie de scena detectată automat de aparat. Cred că aceste scurte lecţii foto sunt utile pentru începători.

despre portret sony nex-3n
portret

Meniurile în sine sunt destul de bine structurate, dar sunt destul de complexe, în plus lipsa acelor butoane Fn/Q sau Custom, parcă mai reduc din plăcerea folosirii la întregul potenţial al acestui mirrorless. Schimbarea setărilor devine uneori un lucru un pic cam anevoios, noroc ca NEX-ul este dotat şi cu un mod Superior Auto destul de capabil să seteze automat cei mai potriviti parametri pentru a obţine fotografia dorită.

meniu sony nex-3n
meniu nex-3n

Tot la capitolul design simplu aş aminti faptul că uşita de la card nu se blochează. Dacă la majoritatea aparatelor foto acea uşiţa se blochează, printr-o piedică sau chiar un buton, la NEX-3N uşiţa compartimentului card de memorie se dechise uşor, având doar un mecanism cu arc.

card sony
card

Ecranul LCD este luminos, suficient de clar (are o rezolutie de doar 461.000 puncte; alte modele ajung la 900.000 de puncte şi chiar peste), are diagonala de 7,5 cm (3 inch) şi se rabatează doar la 180°, fiind foarte util pentru realizarea auto-portretelor.

lcd mirrorless sony
lcd nex-3n
lcd autoportret
lcd

În plus pentru a obţine auto-portrete reuşite NEX-3N are funcţiile Auto-Portrait Framing şi Auto Object Framing, care se ocupă de reîncadrarea fotografiei. Sunt sigur că pe mâini mai bune într-ale autoportretelor sau cu ceva mai mult exerciţiu, această funcţie va fi cu siguranţă apreciată şi rezultatele vor mai bune decât cele obţinute de mine!

autoportret sony nex
auto-portret

Auto-Portrait Framing:

Auto-Portrait Framing sony
Auto-Portrait Framing

LCD-ul oferă o multitudine de informaţii, ca de exemplu o grilă de încadrare de 3×3 pentru regula treimilor, valorile pentru diafragmă, timp de expunere şi sensibilitate, histogramă în timp real, etc.

flip.ro

Display-ul mobil nu poate înlocui un ocular, dar se dovedeşte mult mai util atunci când fotografiem din unghiuri mai greu accesibile. Iar dacă doriţi să fotografiaţi ţinând aparatul mult deasupra capului puteţi improviza, aşa cum am făcut eu, răsuciţi aparatul astfel încât ecranul se rabatează în jos şi veţi vedea ce fotografiaţi, iar apoi, după ce descărcaţi imaginea în calculator, o rotiţi. Cu alte cuvinte faceţi pozele răsturnate cu capul în jos şi le veţi roti din nou pe calculator!

Cum spuneam am folosit NEX-ul şi la BIAS 2013 şi pentru că a fost o zi însorită a trebuit să modific luminozitatea ecranului. Sunt doua setari: Manual şi Sunny Weather, aceasta din urmă a dat rezultatele cele mai bune în condiţiile de acolo. Alt amănunt de care trebuie să ţineţi cont dacă folosiţi opţiunea Sunny Weather: imaginile afişate pe LCD sunt mult mai saturate şi au contrastul mult mărit faţă de imaginile înregistrare pe cardul de memorie.

Bliţul pop-up integrat se ridică prin acţionarea manuală a butonului buton amplasat pe faţa dinspre tine şi are opţiunile clasice: Auto, Fill flash, Slow sync si Rear, plus reducerea efectului de ochi roşii. Construcţia bliţului vă permite să-l îndreptaţi şi spre tavan, dacă asta vă ajută cu ceva, dar aveti grijă să nu-l rupeţi! Construcţia lui pare delicată.

Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus

Sony NEX-3N este dotat cu un senzor Exmor APS-C HD CMOS de 16.1 megapixeli. Ca să înţelegiţi de ce este importantă şi dimensiunea senzorului, nu doar numărul megapixelilor, apelez din nou la siteul digicamb unde am realizat o comparaţie între dimensiunile senzorului NEX-3N şi DSLR-ul Sony A58; Nex-3N şi DSLR-ul Sony A77 şi chiar cu recent lansatul compact performant Sony RX100 II.

senzor sony nex-3n
senzor nex-3n

Senzorul de mare dimensiune, care are un factor de crop 1.5x, duce sensibilitatea ISO de la 200 până la valoarea maximă de 16000. Imaginile sunt destul curate chiar şi la ISO 3200; astfel putem să fotografiem în lumină slabă cu timpi suficient de scurţi pentru a obţine imagini clare. Şi apropo de imagini clare mai reamintesc că la obiectivele avute în test sistemul de stabilizare (OSS) se activează din meniul camerei foto apelând setarea Steady Shot.

Senzorul este completat de un procesor avansat BIONZ care foloseşte aceleaşi tehnici de reducere a zgomotului de imagine ce au fost încorporate şi în modelul full-frame α99.
Nivelurile de reducere a zgomotului şi claritatea sunt ajustate individual pentru diferite zone din imagine.
ISO 3200 crop 100% ( Noise reduction nu poate fi deactivat, ci doar setat pe low):

iso 3200 crop
iso 3200

Celelalte imagini din testul ISO pot fi vazute aici.

Senzorul din NEX-3N este unul cu o dinamică a expunerii foarte bună, astfel fiind capabil să înregistreze detalii atât în zonele de umbră cât şi în zonele foarte luminoase. În plus aveţi la dispoziţie două funcţii HDR (High Dynamic Range) foarte utile în situaţiile cu contrast ridicat:
– DRO (Dynamic Range Optimization) – impărţind imaginea în zone mai mici, camera analizează contrastul lumină – întuneric pentru subiect şi fundal, conducând la obţinerea unei fotografii cu luminozitate şi degradeuri optime. Are mod Auto si mod Manual (interval de reglare cuprins intre 1 si 5);
– Auto HDR – sunt înregistrate trei imagini cu expuneri diferite, apoi sunt suprapuse zonele luminoase ale unei fotografii subexpuse peste cele întunecate ale uneia supraexpuse pentru a crea o imagine bogată în degradeuri. Si la fel are un mod Auto si un mod Manul (interval de reglare in treptede de 1EV pina la 6EV)

HDR dezactivat:

hdr sony
fara HDR

HDR activat (6EV):

HDR 6EV
hdr 6EV

Cum spuneam mai la începutul articolului NEX-3N are pe lângă funcţia Inteligent Auto şi o nouă funcţie numită Superior Auto. Această nouă opţiune vă permite să realizaţi imagini folosind o gamă mai largă de funcţii decât cele disponibile la Înregistrarea auto inteligentă ( Inteligent Auto). Condiţiile de înregistrare sunt recunoscute şi evaluate automat, este aplicată opţiunea Auto HDR şi este aleasă cea mai bună imagine. De cele mai multe ori funcţia Superior Auto recunoaşte corect condiţiile de fotografiere, astfel că rezultatele obţinute sunt bune. Singurul lucru de care trebuie să ţineţi cont la acest mod Superior Auto: valoare ISO urcă doar până la 1600.

La aceste funcţii se adaugă efectele de imagine (Toy camera, Pop color, Posterization, Retro photo, Soft high-key, Partial color, High contrast monochrome, Soft focus, HDR painting, Rich tone mono, Miniature), stilurile creative (Standard, Vivid, Potrait, Landscape, Sunset, B/W) şi modurile scena (Portrait, Landscape, Macro, Sport Action, Sunset, Night Portrait, Night Scene, Hand-held Twilight, Anti Motion Blur).

High contrast mono:

sony high contrast mono
high contrast mono

Hand held night shot:

sony Hand held night shot
Hand held night shot

Alte imagini pot fi vazute aici.

Nu lipseşte nici modul Panoramic (Sweep Panorama), ce vă permite să realizaţi fotografii panoramice ţinând aparatul foto atât orizontal (peisaj/landscape) cât şi vertical (portret).

piata revolutiei bucuresti
panoramic

Tot la acest capitol vreau să mai menţionez şi funcţia Clear Image Zoom (Zoom pentru imagini clare), care este un alt tip de zoom digital. Cu ajutorul acesteia se obţine o imagine mărită cu o calitate mai înaltă decât cea de zoom digital normal.

La 200mm:

zoom 200mm
200mm

Zoom 200mm + Clear Image zoom:

sony Clear Image Zoom
Clear Image Zoom

Eu am fost impresionat de calitatea imaginilor obţinute cu această funcţie; de altfel a fost primul aparat la care am folosit cu încredere acest tip de zoom digital Clear Zoom (atentie nu-l confundati cu modul Digital Zoom, care este diferit, iar imaginile au o calitate inferioara celor obtinute cu modul Clear Image Zoom).

Sistemul autofocus are 25 puncte AF cu detecţie de contrast şi în majoritatea cazurilor este rapid şi precis. Doar pe lumina slabă sau dacă folositi NEX-ul în condiţii dificile (cum l-am folosit eu la BIAS 2013, unde am fotografiat avioane ce zburau cu viteză) începe să fie mai lent.

Extra 330 SC
Extra 330 SC

În plus de autofocus aveţi la dispoziţie: Direct Manual Focus (Focalizare Manuală Directă sau DMF – după focalizarea automată, sunt realizate reglaje fine ale focalizării manuale) si Manual Focus (Focalizare Manuala sau MF- focalizarea este realizată manual). La aceste două moduri puteţi activa opţiunea ca imaginea să fie mărită automat pe lcd-ul aparatului pentru a verifica mai uşor focalizarea şi în plus aveţi la dispoziţie funcţia Peaking, care la fel vă ajută să focalizaţi manual cit mai precis posibil. Mai mult pentru funcţia Peaking puteţi seta şi culoarea indicatorului!

Pentru declanşarea în rafala NEX-3N vă pune la dispoziţie două moduri:
– Continous Adv. – aparatul declanşează cât timp ţineţi apăsat butonul de declanşare;
– Speed Priority Cont. – atât timp cât butonul de declanşare este ţinut apăsat, aparatul declanşează în continuu cu 4 cadre pe secundă; iar în acest mod aparatul focalizează la primul cadru, utilizând acea setare de focus pentru toate cadrele. Acest mod de declanşare este mai rapid decât primul şi este indicat atunci când avem nevoie să surprindem momente greu de sincronizat în mod obişnuit, de exemplu: un dansator, un sportiv în acţiune, copii la joacă, un skateboarder etc.

Jurgis Kairys avionSU 31
Jurgis Kairys

Măsurarea expunerii se poate face în mod Multi (matricial), Spot şi Center. Modul Multi oferă expuneri foarte bune în majoritatea cazurilor. Balansul de alb prezintă opţiunile uzuale, de la Auto la preset-uri, scara Kelvin şi manual.

avion blackshape
blackshape

Un amănunt pe care doresc să-l precizez este zgomotul produs de obturator. Cum explicam în articolul Ce inseamna DSLR si Mirrorless, aparatele mirrorless nu au oglindă (acesta fiind una din componentele zgomotoase ale aparatului foto) şi mă aşteptam ca NEX-3N să fie mai silenţios, dar surpriză: este chiar zgomotos; cel puţin aşa mi se pare mie. Iniţial am crezut că este un efect sonor ce poate fi deactivat din Meniu, dar nu, aşa este zgomotul produs de obturator. Mie mi se pare chiar foarte zgomotos când se declanşează pentru fotografia panoramică; în această situaţie aparatul trebuie să declanşe în rafală pentru a realiza mai multe fotografii ce vor fi “lipite” pentru a realiza panorama.

NEX-3N este de asemenea primul NEX cu obiective interschimbabile de la Sony care oferă suport pentru noul „TRILUMINOS Colour”. Vei experimenta o vastă paletă de culori aprinse, când fotografiile și videoclipurile vor fi derulate pe orice televizor BRAVIA TV cu suport pentru „TRILUMINOS Display”.

Autonomie, format fişiere, conectivitate şi stocare

Mirrorless-ul Sony NEX-3N este alimentat de un acumulator InfoLITHIUM, NP-FW50, de 1080 mAh, care, conform producătorului, asigură o autonomie de până la 480 de cadre. În test autonomia obţinută a fost cuprinsă între 490 fotografii+aprox. 5 minute video şi 1979 fotografii+aprox. 3 min. video. Autonomia cea mai mare am obţinut-o, bănuiesc eu, pentru că am dezactivat din meniu sistemul de stabilizare (SteadyShot – în meniul camerei foto). Nu am avut timp să timp sa testez această bănuială, dar oricum autonomia acumulatorului este mulţumitoare.
În mod normal acumulatorul NP-FW50 se încarcă în aparat prin intermediul cablului micro-USB şi al adaptorului de priza furnizat, dar eu pentru test am avut la dispoziţie încărcătorul Sony BCVW1. Avantajul unui încărcător separat este evident în momentul în care aveţi doi acumulatori; puteţi folosi aparatul foto în timp ce un acumulator este la încărcat. Timpul de încărcare al unui acumulator complet consumat, cu incarcatorul a fost de aprox. 3 ore şi 30 minute, iar pentru încărcarea cu ajutorul cablului mini-USB , conform producatorului, este de 2 ore si 30 minute.
În plus de conexiunea micro-USB aparatul foto mai este prevăzut şi cu o conexiune HDMI Type D* compatibil cu Micro USB.
Pentru Sony NEX-3N puteţi folosii atât cardurile Stick PRO Duo cât şi SD, SDHC, SDXC, iar salvarea imaginilor se poate face atât în format jpeg cât şi RAW sau jpeg+RAW, aparatul fiind livrat cu software propriu pentru prelucrarea imaginilor RAW: Image Data Converter SR.

Cu NEX-3N puteţi filma full HD folosind formatul AVCHD la rezoluţiile: 1920 x 1080 (50i, 24 Mb/s, FX) (ieşire senzor de imagine 25 cps), 1920 x 1080 (50i, 17 Mb/s, FH) (ieşire senzor de imagine 25 cps), 1920 x 1080 (25p, 24 Mb/s, FX), 1920 x 1080 (25p, 17 Mb/s, FH) sau formatul MP4 la rezoluţiile: 1440 x 1080 (25 cps), aprox.12 Mb/s / VGA (640 x 480, 25 cps), aprox. 3 Mb/s.
Compresia video este conform AVCHD ver. 2.0/MPEG-4 AVC (H.264), iar sunetul înregistrat de microfonul stereo este la calitate Dolby® Digital (AC-3)/MPEG-4 AAC-LC. Dacă este cazul din meniu puteţi activa şi opţiunea pentru reducerea zgomotului produs de vânt.

Mie mi s-a părut că filmele în formatul AVCHD sunt mai de calitate decât cele în format MP4, dar dacă doriţi să postati filmul pe youtube este mai bine să folosiţi formatul MP4. Altfel trebuie să convertiţi din formatul AVCHD (fişierul filmării are extensia .mts) într-un format acceptat de youtube. Cel puţin aşa a trebuit să procedez eu în cazul filmării realizate la concertul Klasikvm Ensemble din cadrul Simfoniilor de vara. Pentru conversie am folosit programul gratuit Free HD Video Converter. În softul livrat odată cu aparatul foto nu am găsit nici o opţiune pentru conversie din AVCHD în alte formate.
Camera foto are buton dedicat pentru filmare şi puteţi folosi diferite efecte sau puteti filma în modul Manual.

Preţ

La momentul scrierii acestui review Sony NEX-3N era disponibil în varianta de kit cu obiectivul 16-50 negru, sau în varianta cu două obiective Sony NEX-3N + SELP16-50 + SEL 55-210 negru.
Pentru disponibilitate şi promoţii mai puteţi verifica şi aici.

Accesorii recomandate:

– card de memorie Sony SDHC 8GB SF8UX – card memorie clasa 10, UHS-I 94MB/s
– acumulator de rezervă Power3000 PL655B.823 – acumulator replace tip NP-FW50 new pt Sony NEX5N/NEX7, Alpha37 şi încărcător pentru acumulatori tip NP-FW50 pentru Sony
– daca veţi cumpăra şi un alt obiectiv, în momentul schimbării obiectivului de pe cameră veţi observa că senzorul este expus şi sunt şanse mari ca praful să se depună pe el; aşadar ar fi bine să cumpăraţi şi o pompă de aer ( de exemplu Giottos AA1900 sau un Lenspen SK-1-A.

Concluzii

Dacă aţi citit până aici (şi sper că nu v-am plictisit prea tare!) probabil deja vă daţi seama că Sony NEX-3N nu este o camera dedicată unui fotograf profesionist sau unui amator experimentat, butoanele lipsă şi funcţiile îngropate în meniuri fiind piedici în modificarea rapidă a parametrilor camerei, însă cu siguranţă va depaşi aşteptările unei persoane ce trece de la un aparat compact la o clasa net superioară cum este cea mirrorless. Iar dacă utilizatorul nu doreşte să piardă timp cu setările aparatului modul Superior Auto dă rezultate bune în majoritatea cazurilor, iar pentru un plus de creativitate aveţi la dispoziţie numeroase efecte şi presetări.
Senzorul mare oferă imagini foarte bune chiar şi la valori ISO mari, pline de contrast şi cu o dinamică a expunerii extinsă. O surpriză plăcută a fost şi acel Clear Image Zoom, cu ajutorul căruia măriţi imaginea până la 2x fără pierderi semnificative ale calităţii fotografiei.
Aş recomanda NEX-3N pentru fotografii de familie, pentru peisaje, pentru orice vacanţă cu bagaje mici şi de ce nu chiar şi pentru fotografia de strada. De asemenea cred că nu veţi da greş dacă îl faceţi cadou cuiva pasionat de fotografie!

Imaginile realizate cu NEX-3N, la rezoluţia de 2000px pe latura mare, pot fi văzute aici; cele de BIAS 2013, care au rezoluţie mai mare, aici, iar evoluţia Baltic Bee aici.

Ce mi-a plăcut mie la Sony NEX-3N:

+ calitatea bună a imaginii chiar şi la valori ISO mari;
+ pentru a verifica, pe lcd-ul camerei, claritatea fotografiei realizate, printr-o simplă apăsare de buton veţi mări fotografia la 10x, astfel că detaliile sunt uşor de văzut;
+ funcţiile dedicate începătorilor cum ar fi ghidul în-cameră, butonul de zoom de pe corpul aparatului şi modul Superior Auto;
+ modul Sweep Panorama şi funcţia Focus Peaking pentru focalizarea manuală;
+ format RAW şi soft de prelucrare inclus;
+ filmarea full HD şi sunet stereo;
+ dimensiune şi greutate rezonabilă;
+ acumulator cu o bună autonomie.

Ce nu mi-a plăcut mie la Sony NEX-3N:

– lipsa butoanelor Fn, Q, Custom;
– meniul necesită ceva timp de acomodare;
– lipsa vizorului şi ecranul rabatabil doar pe o direcţie;
– deşi eu am avut încărcator trebuie ţinut cont că de fapt încărcarea acumulatorului se face direct în aparat, astfel chiar dacă aveţi doi acumulatori tot nu puteţi folosi aparatul cât timp unul din ei este la încărcat;
– focalizarea de tip detecţie de contrast este mai slabă în lumină scăzută;
– ca să vedeţi imaginile realizate trebuie să porniţi aparatul foto (la alte modele nu trebuie pornit aparatul ca să vedeţi imaginile relizate, este suficient să ţineţi apăsat butonul Play timp de 2 secunde);
– obturator destul de zgomotos.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

f64.ro

fotostefan

4 thoughts on “Sony NEX-3N – un mirrorless mic dar performant”

  1. Pingback: Sony A3000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.