Sony RX1R II: compactul cu senzor full-frame de 42,4 MP și cu filtru low pass

Sony lansează noua cameră compactă Full-Frame din gama mult apreciată Cyber-shot RX, modelul RX1R II (DSC-RX1RM2).

compact senzor full frame Sony RX1R II
Sony RX1R II

Noua cameră beneficiază de un nou senzor Full-Frame cu iluminare din spate, obiectiv fix luminos ZEISS® Sonnar T* de 35mm F2, High Speed AF, vizor XGA OLED și primul filtru low pass variabil din lume cu bracketing !

Noua RX1R II se alătură modelelor originale RX1 și RX1R în familia celor mai compacte camere full frame din lume și are cea mai bună calitate a imaginii oferită vreodată de o cameră compactă Sony. Acest atribut este datorat în mare parte noului senzor de rezoluție înaltă – 42.4 MP și obiectivului fix de 35 de mm ZEISS Sonnar T* F2, optimizate pentru a livra cele mai bune rezultate de imagine.

sony RX1R II  42 megapixeli
Sony RX1R II

În plus, noul model oferă o creștere cu 30% a vitezei de răspuns a funcției AutoFocus (AF) în comparație cu modelele anterioare premiate RX1. Modelul este echipat cu primul filtru optic low-pass variabil din lume, care poate fi setat “off”, “standard” sau “high” (în funcție de preferințele utilizatorului) și permite bracketing.

De asemenea, camera are un vizor retractabil XGA OLED foarte practic, a cărui implementare nu a presupus o modificare semnificativă a formei generale compacte a aparatului, în comparație cu modelele precedente.

vizor electronic retractabil sony DSC-RX1RM2
vizor Sony DSC-RX1RM2

Noua cameră compactă RX1R II folosește un sensor cu iluminare din spate Full-Frame de 35mm Exmor R® CMOS cu 42,4 megapixeli efectivi. Împreună cu procesorul de imagine BIONZ X, camera surprinde imagini la rezoluții înalte și niveluri ISO ridicate (ISO 100-25600, care poate fi extins la 50 – 102400[i]). Camera este 3,5 ori mai rapidă decât modelul anterior RX1R, datorită structurii senzorului cu iluminare din spate.

Datorită obiectivului de 35mm F2 ZEISS Sonnar T*, toate imaginile surprinse vor avea claritate maximă în toate punctele, din centru până la colțuri. În plus, obiectivul fix al camerei este poziționat precis față de senzor astfel încât fotograful să beneficieze la maxim de rezoluția extrem de înaltă a acestuia.

Pentru a maximiza beneficiile funcției wide dynamic range a senzorului, noua RX1R II poate capta și imagini necomprimate RAW pe 14 biți, pe lângă formatele comprimate tradiționale.

Funcție Auto Focus (AF) de mare viteză pentru a putea capta momentele decisive

Modelul RX1R II este primul din apreciata gamă RX de compacte Sony care include funcții Fast Hybrid AF. Senzorul camerei include 399 de puncte de detecție în plan focal care acoperă circa 45% din suprafața imaginii – cea mai largă plajă de acoperire din lume pentru un senzor full-frame – care lucrează împreună cu 25 de puncte de contrast AF pentru a obține un timp de răspuns cu 30% mai rapid decât modelul anterior.

lcd basculabil Sony Cyber-shot  RX1R II
lcd sony rx1r ii

Pentru prima dată în segmentul camerelor foto digitale, RX1R II include un filtru optic low-pass variabil care permite fotografului să ajusteze manual balansul rezoluției imaginii și prezența efectului de moiré sau artefacte cromatice pentru a corespunde obiectului de fotografiat.

Cele trei setări ale filtrului low-pass[ii] sunt “oprit”, care oferă efecte comparabile cu absența unui astfel de filtru și este potrivită când rezoluția fotografiei primează, ”standard”, care oferă un echilibru între rezoluție și eliminarea efectului de moiré și artefacte cromatice, și ”ridicat”, care pune accent pe reducerea efectului de moiré și artefacte cromatice.

Pe partea de video, senzorul avansat al camerei surprinde clip-uri detaliate cu un nivel scăzut de zgomot. Modurile de înregistrare compatibile video sunt full HD 1920×1080 cu 60, 30 sau 24 cadre pe secundă în formatul XAVC S.[iii]

În plus, noua cameră este compatibilă Wi-Fi® și NFC, putând fi conectată la smartphone pentru transferul imaginilor.

Preț și disponibilitate

Noua cameră Full-Frame Sony RX1R II va fi disponibilă din decembrie 2015 la un preț estimativ de 3.500 euro. Modelul anterior, Sony Cyber-shot DSC-RX1R, are un preț de 12.998 lei fiind disponibil aici si aici

[i] ISO 50-102400 disponibil doar pentru fotografie

[ii] Disponibil doar pentru fotografie statică

[iii] Este nevoie de un card de memorie SDXC de clasa 10 sau mai rapid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.