Spotlight Festivalul Luminii 2019 – nopti cu spectacole de lumini pe Calea Victoriei din Bucuresti

Spotlight Festivalul Luminii, ajuns la a 5-a ediție, a debutat joi, 18 aprilie 2019 ora 20, în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, cu spectacolul artistului francez Bob Sinclar, unul dintre cei mai apreciați DJ din lume. Vă prezint câteva imagini, foto-video, de la acest eveniment care a luminat centrul Capitalei.

Spotlight Festivalul Luminii 2019 fotografii Bucuresti Calea Victorie noaptea
Spotlight Festivalul Luminii 2019

Încă din prima seara am avut ocazia să merg pe Calea Victoriei, principalul loc de desfășurare a #spotlight 2019, după ce am plecat de la expoziția Eli Lotar și am trecut în revistă instalațiile prezente, reunite sub tema EuropeLights.

Timp de patru seri, Capitala României a fost locul unde lumina a întâlnit tehnologia şi a inclus o serie de instalaţii de lumină, proiecţii de video-mapping sau proiecte de iluminat arhitectural ale artiştilor locali şi internaţionali.

Spotlight Festivalul Luminii 2019 piata revolutiei bucuresti
Spotlight – Abyss – Nicolas Paolozzi / MODULE

În primele zile ale Festivalului Luminii vremea a fost destul de capricioasa: ploi de scurtă durată, frig, abia în weekend s-a mai îndreptat. Festivalul a adus și restricții rutiere pe Calea Victorie, în intervalul orar 20:00 – 23:55, fapt ce permis prezența unui număr mare de spectatori.

Stratum instalatie lumini interactiva fotografii #spotlight
spectacol luminii printre picaturi de ploaie – Stratum – Chevalvert Studio & Mirage Festival

La fel ca în anii anteriori, traseul principal al festivalului Spotlight a fost Calea Victoriei, care a găzduid instalaţii interactive, sesiuni de video-mapping şi multe altele, completat cu instalații la Piața Universității, pe Lipscani, în parcul Biserica Kretzulescu. În piața Universității erau și acele mașini (Food Truck) de unde poate fi cumpărată mâncare.

Unii artişti s-au gândit să facă proiecţiile interactive, astfel că oamenii au putut să joace timp de 2 minute pinball.

poze urban pinball fotografii spotlight  Mindscape Studio
Urban Pinball – Mindscape Studio

Anul acesta au fost mai multe instalații intereactive; de exemplu în fața Muzeului de Artă al României erau niște balansoare luminoase (Wave-Field – Autor: Lateral Office & CS Design), în fața statuii Iuliu Maniu era instalația interactivă Stratum (Autor: Chevalvert Studio & Mirage Festival) care îi permite publicului să influențeze un „teritoriu luminos” prin mișcarea mâinii pe deasupra unei suprafețe, la Banca Națională erau 24 de sfere colorate (Wish Blow – Autor: LNLO) care se aprindeau în timp ce suflai în ele.

poze spotlight festivalul luminii bucuresti Lateral Office & CS Design
Wave-Field – Lateral Office & CS Design

Fragmente video de la Spotlight 2019:

Lighting Europe autor MotionLab:

Brâncuși – video mapping autor Mindscape Studio:

Imagini foto-video de la celelalte ediții pot fi văzute aici. Pe tine care ediție #spotlightfestival te-a încântat cel mai mult?

În principiu a fost o atmosferă care a transformat Bucureştiul într-un Oraş al Luminilor, în care clădiri emblematice, încărcate de istorie, au fost parte a spectacolului luminilor și muzicii.

Vă recomand să citiți: Spectacolul multimedia al fantanilor din piata Unirii Bucuresti

Mai puțin plăcut la Festivalul Luminii Spotlight 2019 a fost aglomerația. Ca și anul trecut îmbulzeala sau mai bine spus faptul că cei prezenți erau haotici a cam știrbit din farmecul festivalului. Pentru că, oricât ar fi de aglomerat, cu puțin efort, cred că putem fii cât de cât organizați și civilizați sau măcar să încercăm să nu ne mai împingem unii pe alții, că tot acolo ajungem cu toții și anume spre următoarea proiecție.

poze aglomeratie festivalul luminii spotlight calea victoriei bucuresti
aglomeratie la festivalul luminii #spotlight – Bucuresti 2019

Ediţia 2019 a festivalului a marcat două evenimente majore ale anului: Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi deschiderea Sezonului România-Franţa la Bucureşti, care s-au reflectat în tema ediţiei din 2019: EuropeLights.
Pe parcursul celor patru luni de desfăşurare a Sezonului în România, programul va cuprinde peste patru sute de activităţi artistice, culturale, ştiinţifice şi educaţionale, organizate de instituţii partenere din cele două ţări. Proiectele prioritare ale Sezonului sunt colaborările încrucişate între operatori culturali publici şi privaţi, instituţii, şcoli, universităţi, companii, creatori români şi francezi.

casa 35000 euro

La deschidere a participat și Președintele României, Klaus Iohannis. După deschiderea sezonului cultural România- Franța, Iohannis a ieșit din muzeu cu Jean Francois Davit, directorul artistic Spotlight 2019, pentru a asista câteva minute la începutul festivalului de lumini București.
Spotlight Festivalul Luminii a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB. Alte fotografii de la #spotlightfestival puteți vedea la Galeria Foto

One thought on “Spotlight Festivalul Luminii 2019 – nopti cu spectacole de lumini pe Calea Victoriei din Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.