Standardul CIPA pentru acumulatorii aparatelor foto digitale

In majoritatea testelor/specificatiilor tehnice pentru aparate foto digitale, gasim si o informatie despre autonomia acumulatorului folosit de respectivul aparat, iar aceea informatie face referire la standardul CIPA.

cipa acumulator aparat foto poze
acumulatori aparate foto

In testele mele pentru aparate foto digitale, de cele mai multe ori am preferat sa verific practic, cit este in realitate pe teren autonomia acumulatorului si de multe ori am obtinut rezultate superioare celor indicate de masuratorile CIPA. Astfel am cautat informatii despre acest standard CIPA, iar rezultatele vi le impartasesc si voua.

autonomie cipa acumulator aparat foto
standard CIPA – acumulatori aparate foto

CIPA, prescurtarea de la Camera Imaging Products Association, asa cum indica si numele este o asociatie a producatorilor de aparatura si accesorii foto-video (printre membrii se afla bine cunoscutele nume din domeniu: Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic, Fujifilm, etc.) si a luat fiinta prin 2002.

Pentru ca fiecare producator avea alta metoda de a testa autonomia acumulatorilor folositi la aparatele foto-video, s-a pus problema gasirii unui standard unic, la care sa se raporteze toti producatorii din domeniul foto-video.
Astfel prin decembrie 2003, CIPA a prezentat “Standard Procedure for Measuring Digital Still Camera Battery Consumption”, procedura folosita si in prezent de producatorii aparatelor foto digitale, pentru a determina autonomia acumulatorilor.

powerlaptop.ro

Pe scurt, procedura respectiva, implica urmatoarele operatii:
– se fotografiaza continuu, pina cind aparatul foto se inchide ca urmare a descarcarii acumulatorului
– daca aparatul foto are blit, acesta este folosit la putere maxima la fiecare poza
– la toate fotografiile este folosit zoomul
– orice ecran aflat in dotarea aparatului foto este tinut luminat pe parcursul testului

De asemenea, pe de o parte, se tin cont de alte aspecte, precum temperatura, umiditate, etc. pe de alta parte sunt alte elemnete consumatoare de curent, care nu sunt/pot fi luate in calcul (ca de exemplu sistemul de masurarea a luminii, sistemul de stabilizare a imaginii, daca este prezent, etc).

autonomie acumulator aparat foto cipa
acumulatori aparate foto

Din cite am observat eu, din testele mele , in general autonomia indicata de standardul CIPA este mai mica decit cea obtinuta pe “teren”; uneori diferenta este chiar mare intre valorile indicate de CIPA si ceea ce se obtine la o tura foto.
O posibila explicatie ar fi faptul ca in utilizare de zi cu zi nu facem fotografii in conditiile indicate de standardul CIPA.
Astfel standardul CIPA ramane un punct orientativ; in unele cazuri poate fi destul de exact.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

4 thoughts on “Standardul CIPA pentru acumulatorii aparatelor foto digitale”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.