Star Wars:Trezirea Fortei vazut la Cinema City 4DX din Mega Mall Pantelimon

Fiind o zi frumoasa in Bucuresti am vrut sa merg intr-o plimbare in parcul Tei, dar nu am fost prea inspirat in alegerea traseului spre parc si m-am “impotmolit” in circulatia din zona Mega Mall Pantelimon, astfel am ales sa intru la Cinema City sa intreb daca mai sunt locuri la Razboiul Stelelor,episodul VII: Trezirea Fortei, care relua si in sala 4DX. Spre surprinderea mea, am mai gasit un loc liber, pe penultimul loc si chiar daca era mai spre margine, mi-am zis “hai sa vad si acest episod din Star Wars”.

pareri Star Wars: Episode VII  The Force Awakens
Star Wars: Trezirea Foreti

Daca vreti sa stiti parerile mele despre Star Wars:Trezirea Fortei, va invit sa cititi mai departe.

Nu aveam asteptari prea mari de la Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, dar nici nu m-am gandit sa fie asa slabut; este adevarat ca nu am urmarit declaratiile facute in legatura cu acest film, dar daca as fi aflat din timp ca acest episod VII se doreste a fi o reeditare, un remake (ca sa folosim o expresie din industria filmului) al episodului “A New Hope”, insa cu niste efecte speciale pe care George Lucas nu le-a avut la dispozitie in 1977, chiar nu mergeam sa-l vad. Eu unul as fi vrut sa vad o poveste noua, nu un remake.

Totusi cine nu a vazut nici unul din filmele Star Wars, dar ii plac filmele SF, s-ar putea sa fie incintat de acest episod cu Trezirea Fortei. Filmul are si parti bune (parerea mea): actiune dinamica, efecte speciale bine realizate, pe ici pe colo un pic de umor, mai ales la cuplul Han Solo (Harrison Ford) – Chewbacca, robotelul ala BB-8, este simpatic, chiar daca nu intelegem ce spune, iar daca vedeti filmul in sistem 3D nu cred ca veti fi dezamagiti, iar in sistem 4DX parca este chiar un pic mai bine, deoarece, spre deosebire de alta data (vezi postul The Martian – vazut la Cinema City 4DX la Mega Mall) scaunele s-au miscat mai bine, corelat cu actiunea de pe ecran. Chiar si stroboscopul se aprindea la momentul potrivit; apa am dezactivat-o, din nou, dar am vazut la cei din fata ca au sarit ceva stropi. “Vantul” bate si el destul de tare, iar de data aceasta am simtit si ceva mirosuri; din fericire nu de la ceilalti spectatori (!) ci de la sistemul salii de cinema. Parca am mai spus si cu alta ocazie, dar repet si acum ca sa stiti: la sala 4DX si la IMAX cel mai bine se vede de pe locurile de pe ultimele rinduri.

poza Chewbacca Han Solo Harrison Ford
Chewbacca – Han Solo

Fanii Star Wars s-ar putea sa fie dezamagiti de acest nou episod. Eu unul nu sunt un fan, dar am vazut toatea filmele Star Wars si probabil ca multi altii, sunt de parere ca tot prima trilogie (IV:A new Hope, V:The Empire Strike Back, VI:Return of the Jedi) este cea mai interesanta, iar urmatoarea serie (I:The Phantom Menance, II:Attack of The Clone, III:Revenge of the Sith) chiar daca nu mai are farmecul primeia, totusi merita si ea vazuta.

Oricum revenit la Trezirea Fortei, trecind peste faptul ca este mult inspirat din “A New Hope”, nu mi-a placut ca sunt cam multe coincidente in film (nu vi le povestesc, poate totusi vreti sa vedeti filmul), iar alte aspecte din acest episod nu sunt explicate, dar avind in vedere finalul va urma un alt episod (poate chiar episoade), asa ca probabil unele lucruri vor fi lamurite pe parcurs.
Si in acest episod The Force Awakens, avem o Stea a Mortii si conflictul tata-fiu (Han Solo, este ucis subit intr-un mod penibil si inexplicabil de fiul sau…ghici cine-i?!), iar personajele negative sunt slabe.
Kylo Ren, unul din personajele negative, aduce mai degraba a un adolescent nervos decat a calculatului lord Darth Vader, pe urmele caruia vrea sa paseasca; nu zic sa-l fi copiat 100% pe Darth Vader, dar prea este slab, chiar daca o fi la inceputul antrenamentului de lord Sith.

poza Kylo Ren star wars trezirea fortei
Kylo Ren si Stormtrooper-i

Alt lucru “tras de par”: Rey, o gunoiera (scavenger), reuseste sa reziste intr-un duel cu sabia laser si aproape invinge un Sith , fara nici un antrenament, ca sa nu mai zic ca pina si un ex-Stormtrooper (FN-2187 rebotezat Finn) ce lucra la “salubrizare” a pus mana pe light-saber si s-a duelat cu Kylo Ren aproape de la egal la egal!! Pai, parca Luke Skywalker s-a antrenat ceva timp inainte sa se poata duela cu fortele intunericului.

poza rey bb-8 star wars
Rey si BB-8

In final, ca o concluzie, as zice ca “masinaria” de marketing care sta in spatele acestui Star Wars:Trezirea Fortei si-a facut din plin datoria: la 4DX sala a fost plina, iar la Imax s-ar putea sa gasiti locuri libere abia dupa 25 decembrie (cel putin asa mi-au spus cei de acolo de la Cinemacity Afi Cotroceni); nu stiu care este situatia la alte sali de cinema, dar nu as fi surprins sa aflu ca mai toate locurile sunt ocupate.
Fara imensa publicitate nu stiu daca acest film ar fi avut “forta” sa atraga atatia spectatori in salile de cinema.

Iar daca ar fi sa-i dau o nota de la 1 la 10 (10 fiind nota maxima), i-as da nota 7 acestui episod Trezirea Fortei. Asa, tot ca parere personala, daca este vreme frumoasa, mergeti sa va plimbati prin parc, nu pierdeti nimic daca nu vedeti acum Star Wars: Episode VII – The Force Awakens; probabil peste 1-2 ani o sa apara dvd-ul sau poate chiar va fi difuzat la TV (daca nu ma insel, destul de recent, un post de televizune a difuzat toate episoadele Star Wars).

A, si sa nu uit, la CinemaCity sala 4DX biletul a costat 36.5 lei (inclusiv pretul ochelarilor, pe care i-am cumparat, din nou; cred ca o sa fac colectie din ei!) si ma bucur sa aflu ca 1% din pretul biletului este donat Crucii Rosii, iar sala are 128 de locuri, asa ca faceti un calcul cati bani sunt donati de la un spectacol. In weekend biletul este mai scump, parca 45 de lei.
Copywright foto: Lucas Film/Disney

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.