Sugestii de fotografiere pe timp de ploaie

Nu doar că se apropie sezonul vacanțelor de vară, dar este destul de posibil ca în anumite momente condițiile meteo să se schimbe, de la senin la ploaie, și ca să nu ne găsească nepregătiți m-am gândit să vă prezint acest articol cu sugestii de fotografiere pe timp de ploaie, pe care să le aplici la nevoie.

Sugestii de fotografiere pe timp de ploaie
Sugestii de fotografiere pe timp de ploaie

Vremea mai rea nu înseamnă că lăsăm de-o parte aparatul de fotografiat și nu mai facem nimic. Dimpotrivă, poți încerca să găsești o abordare cât mai creativă pentru a profita de condițiile meteo și poți găsi ocazii de a crea fotografii reușite, chiar atunci când plouă.

ploaie baltoaca masini bucuresti inundat
Bucuresti – ploaie torentiala

5 sugestii de fotografiere pe timp de ploaie

1. Protejează-ți aparatura
Așa cum deja probabil ați intuit, înainte de orice asigură-te că aparatura este protejată de apă. Chiar dacă unele aparate foto DSLR și mirrorless dispun de protecții la intemperii, recomandat este să nu profiți de asta peste limita aparatului.

poza husa protecti aparat foto ploaie
husa protectia aparat foto ploaie

O modalitate ușoară de a-ți proteja echipamentul este să cumperi o husă de ploaie pentru aparatul foto (ca de exemplu Manfrotto Husa ploaie Pro Light E-702 pentru DSLR sau Peak Design Shell SH-S-1) sau chiar să apelezi la o pungă de plastic, dacă nu ai nimic altceva la îndemână.

Manfrotto Husa ploaie Pro Light E-702 fotografiere pe timp de ploaie
Manfrotto Pro Light E-702 Husa ploaie DSLR

Dacă optezi pentru a doua variantă, ia o pungă de plastic care poate fi așezată și peste obiectiv, dar asigură-te că acoperi toate părțile aparatului foto.

evomag.ro

O atenție mărită va trebui să o acorzi obiectivelor cu zoom, întrucât la schimbarea focalelor (zoom-in zoom-out) apa se poate infiltra mai ușor în interior.

Altă sugestie este o umbrelă, însă e posibil să te încurce în procesul de fotografiere.

fotografii cand ploua
Umbrela atasata trepiedului

Dacă vrei să ieși la fotografiat pe timp de ploaie, nu uita să ai și încălțăminte/îmbrăcăminte impermeabilă, confortul personal fiind foarte de important atunci când ieși la fotografiat.

2. Fotografiază umbrelele

umbrele amsterdam muzeu fotografiere pe timp de ploaie
Ploaie Amsterdam

Umbrela nu doar că îți oferă protecție ție și aparaturii, dar poate fi și un interesant subiect de fotografiat. Poți avea parte de câteva momente numai bune de fotografiat: umbrele întoarse de vânt, cadre mai dramatice cu umbrele rupte, abandonate pe stradă, juxatpuneri interesante, etc. Trebuie doar să fi atent și, desigur, la locul potrivit!

poza fata umbrela rosie pantofi rosi
Rosu

La o adică, te poți folosi chiar și de propria umbrelă pentru a izola un subiect sau pentru a ascunde elemente nedorite din cadru.

Citește și: 10 aparate foto pentru calatorii

3. Fotografiază picăturile de ploaie

poza picaturi apa flori albe frunze verzi
picaturi ploaie

Din nou cred că ați intuit și această sugestie de fotografiere pe timp de ploaie. Dar poate fi o adevărată provocare să realizezi fotografii în care picăturile de ploaie sunt subiectul principal, în special din cauza vitezei cu care acestea cad, însă merită să încerci să realizezi astfel de cadre.
Acest gen de fotografie poate fi realizat și în confortul locuinței, am scris câte rânduri despre fotografierea picăturilor în acest articol

Revenind la picăturile de ploaie naturale, poate ți-ar fi de folos un obiectiv macro sau niște filtre Close up sau tuburi de extensie pentru macrofotografie

De asemenea profită și de stropii de apă care lovesc asfaltul sau băltocile. Încearcă să experimentezi cu timpii de expunere mai lungi sau mai scurți și vezi ce rezultate obții. Improvizează o bărcuță de hârtie sau dacă te pricepi la origami poți crea povești inedite.

4. Fotografiază reflexiile

recomandari ideii fotografiere pe timp de ploaie reflexii baltoaca
reflexii

Zilele ploioase măresc șansele de a captura reflexii interesante, uneori chiar la doi pași de tine, pe stradă. Apoi, de îndată ce ploaia s-a liniștit ai ocazia să încerci fotografia reflexiilor din băltoacele formate prin oraș.

Pont: nu trebuie să aștepți ploaia, chiar tu poți crea o băltoacă și astfel să obții un cadru mult mai interesant de fotografiat!

5. Fotografiază norii
Nu uita să #privestecerul ! În zilele ploioase, fie înainte, după sau chiar în timp ce plouă, poți avea parte de nori spectaculoși, ce merită fotografiați.

Sper că îți sunt utile aceste sugestii de fotografiere pe timp de ploaie. Oricum eu îți urez cât mai multe cadre reușite, indiferent de condițiile meteo!

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

4 thoughts on “Sugestii de fotografiere pe timp de ploaie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.